1515
Annons

Läcka bakom kursrusning i PA Resources

En minister i Ekvatorialguineas regering läckte information om PA Resources nya oljefält i Aseng-området. Det skedde innan bolagets ledning meddelade att fältet var redo för produktion. Till följd av det rusade aktien redan innan det officiella beskedet kom. 

På tisdagen steg oljebolagets aktie med 25 procent. Det skedde efter ett pressmeddelande som företaget publicerade klockan 04.00, natten till tisdag.

Beskedet om att Asengfältet i Ekvatorialguinea blivit redo för produktion tidigare än beräknat kom dock inte till hela marknadens kännedom samtidigt.

Redan på måndagen steg aktien med 20 procent. På eftermiddagen fick PA Resources själva reda på att Ekvatorialguineas industri- och gruvminister, Gabriel Obiang Lima, hade pratat bredvid mun.

”Strax före börsens stängning fick vi indikationer på att en branschtidning hade skrivit en artikel om Aseng. Vi följde då börsens regler och skickade ut pressreleasen så fort vi kunde men vi var tvungna att anpassa oss efter operatören, som också är börsnoterade, men i USA. Det var därför pressmeddelandet kom klockan fyra på natten. Operatören ville sedan vänta med att släppa meddelandet, men det kunde vi inte acceptera.", säger PA Resources informationschef Ann-Kristin Littorin.

Operatören i fråga är företaget Noble Energy, som är börsnoterade i New York. De har 38 procents licensandel i Aseng-fältet.

Gabriel Obiang Lima sa redan 2 november till nyhetsbyrån Reuters att fältet skulle vara redo för produktion inom två veckor, en månad tidigare än planerat. Han slog också fast vilken mängd olja som ägarna förväntar sig att fältet ska producera per dag.

PA Resources aktie har sedan 2 november stigit med över 50 procent.   

”Det här är något som marknaden har vetat att det är på gång. Många har ringt och frågat oss, men vi har inte gått ut med det förrän i pressmeddelandet 15 november eftersom vi enligt avtalen med operatören och våra partners i licensen måste släppa informationen samtidigt som dem”, säger Ann-Kristin Littorin. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?