1515
Annons

USA-börser: Oron i Europa dämpar Wall Street

De amerikanska börsindexen rörde sig kring nollstrecket efter en dryg timmas handel på tisdagen. Dagens dos av orostecken från eurozonen, denna gång i form av stigande räntor i Italien, Spanien och Frankrike, vägdes mot ekonomisk data som var bättre än väntat.

Runt klockan 16.45 var Dow Jones i stort oförändrad till noteringen 12.083, det bredade S&P 500 steg 0,1 procent till 1.253, och Nasdaq Composite steg likaså 0,1 procent till 2.660. Omsättningen var 155 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 398 miljoner på Nasdaq.

På valutamarknaden stärktes dollarn mot euron och på obligationsmarknaden var den amerikanska tioåringen ned 4 punkter till 2,02 procent.

Räntorna för italienska statspapper med längre löptider steg åter över 7 procent på tisdagen, med den 10- åriga på 7,04 procent. Även räntorna i Spanien och Frankrike steg vilket spädde på oron på de europeiska börserna, vilka noterade breda nedgångar under eftermiddagshandeln.

För de amerikanska investerarna hittades dock ett visst stöd av eftermiddagens statistikskörd som, bland annat, visade att detaljhandelsförsäljningen i USA ökade med 0,5 procent i oktober, jämfört med föregående månad. Väntat var en ökning med 0,3 procent. I september var uppgången 1,1 procent.

Tidigare på tisdagen redovisade International Council of Shoppingcenters, ICSC, en försäljningsökning med 3,1 procent för affärskedjorna i USA under vecka 45 som avslutades den 12 november.

Empire Manufacturing index för november steg till +0,60 från oreviderade -8,48 i oktober, vilket var avsevärt starkare än den väntade uppgången till -2,00 enligt Bloomberg News enkät.

Bland bolagen som stack ut i den trevande inledningen i New York hittades Wal-Mart, vars rapport missade resultatförväntningarna med en hårsmån för det tredje kvartalet. Bolaget drog upp den nedre delen av intervallet för prognosen för helårsvinsten och lämnade en vinstprognos för fjärde kvartalet som matchade analytikernas förväntningar. Aktien var ned 2,5 procent.

Branschkollegan Target var upp 0,5 procent medan Best Buy var i stort oförändrad.

USA:s största byggvaruhuskedja Home Depot lade sig strax över vinstförväntningarna med sin rapport. Helårsprognosen för vinsten per aktie höjdes och intäktsprognosen upprepades. Aktien tappade 0,3 procent. Konkurrenten Lowe´s, som rapporterade på måndagen, noterades 1,1 procent lägre.

Kvar på tisdagens rapportagenda hittas Dell, som redovisar sina kvartalssiffror efter börsstängning i New York. Bolaget väntas redovisa en vinst per aktie på 0:47 dollar exklusive engångsposter enligt Bloomberg News snittestimat.

Klockan 22.30 lämnar API veckovisa siffror för de amerikanska oljelagren.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?