1515
Annons

Råvaror: Metaller fortsätter backa

Priserna på metaller utökade tisdagsmorgonens nedgångar på förmiddagen efter att dollarn stärkts mot euron och de europeiska aktiemarknaderna handlats lägre.

Råoljemarknaden var dock motståndskraftig och WTI- oljan hade sjunkit måttliga 0:28 dollar till 97:83 dollar vid klockan 11.35. Brent var upp 0:53 dollar till 112:42 dollar. På måndagen sjönk Brent cirka 2 procent.

Hedgefonder och andra stora spekulerare ökade sina nettolånga positioner i olja under veckan som avslutades den 8 november, enligt statistik på måndagen. Satsningar på stigande priser steg 7,2 procent till 203.965 terminer och optioner, den högsta nivån sedan i maj.

Från Opec sade den algeriska oljeministern Youcef Yousfi på måndagen att Brent-priser på 100-110 dollar per fat är lämpliga för producenter och konsumenter. Irans och Nigerias oljeministrar sade i söndags att marknaden inte är överförsedd. Nästa Opec-möte äger rum den 14 december och tongångarna från bedömare har varit att inga beslut om kvotförändringar kommer att tas.

Mustafa Abdel Jalil, ordförande för Nationella övergångsrådet i Libyen, NTC, sade på tisdagen att Libyen under de kommande åren ska göra försök att hitta ny råolja och naturgas. Han försäkrade också alla partners om att deras energiprojekt i landet kommer att skyddas.

På tisdagskvällen kommer den första ledtråden till förra veckans lagerutveckling i USA i form av den inofficiella lagerrapporten från American Petroleum Institute, API. Den senaste tidens nedgångar i lager har varit en av de mest bidragande orsakerna till att oljepriserna varit motståndskraftiga och hållit sig uppe på höga nivåer. Samtidigt har lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI, minskat med 26 procent sedan den rekordhöga nivån i april vilket har bidragit till att minska den stora prisskillnaden mellan Brent och WTI.

Inför onsdagens officiella rapport räknar analytikerna i Bloomberg News prognosenkät med att råoljelagren minskade 1,0 miljoner fat, medan bensinlagren spås ha minskat med lika mycket. Analytikerna tror vidare på att lagren av destillat har minskat med 2,2 miljoner.

På basmetallmarknaden i London var kopparns tremånaderstermin ned 73 dollar till 7.687 dollar per ton. Till stor del handlade nedgångarna om en förstärkning av dollarn mot euron. Ändå ser många analytikerna mer positiva utsikter för metallen i takt med att ekonomiska lättnader i Kina drar sig närmare i tiden.

"Kinesiska myndigheter har inlett selektiva lättnader. De kommer sannolikt också att skifta den bredare penningpolitiken mot en mindre restriktiv hållning, vilket kommer att stödja industrimetallerna framöver", sade Natalie Robertson, analytiker vid Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

Bland övriga var tremånadersterminen för zink var ned 27 dollar till 1.916 dollar medan motsvarande termin för aluminium var ned 26 dollar till 2.139 dollar.

På ädelmetallmarknaden var guldpriset ned 16 dollar till drygt 1.764 dollar per uns, medan silver minskade strax över 0:37 dollar till knappt 33:87.

"Guld har ständigt härlett riskskyddsköp från europeiska skuldkrisen. Det har i huvudsak motverkats av valutarelaterad försäljning av guld på grund av en svagare euro", skrev James Steel, analytiker vid HSBC Securities till Bloomberg News.

Paulson & Co. minskade sin andel i SPDR Gold Trust, den största börshandlade fonden backad av metallen, till 20,3 miljoner aktier under det tredje kvartalet från 31,5 miljoner vid 30 juni. Soros Fund Management ökade sin andel till 48.350 aktier från 42.800, medan Touradji Capital Management köpte från 45.000 aktier från att inte ha haft något innehav.

Table


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?