1515
Annons

Räntor och valutor: Euron försvagas

Amerikanska statspappersräntor sjönk i längre löptider efter den svenska marknadens stängning på måndagen samtidigt som euron fortsatte att försvagas något mot dollarn. Marknadsaktörer fokuserade på fortsatta svårigheter för de tillträdande regeringarna i Grekland och Italien.

USA-aktörer konstaterade att nyheterna från Europa visserligen är var något bättre, men det har inte längre samma effekt på amerikanska statspapper.

"Marknaden börjar inta en defensiv hållning. Marknaden är inte överens om att krisen är över, ingen vill vara kort", sa Michael Franzese, chefshandlare vid Wunderlich Securities, till Bloomberg News.

Italiens nye premiärminister Mario Monti sa på måndagskvällen att förhandlingarna om utformandet av den nya regeringen kommer att avslutas på tisdagen. Han sa att samtalen fortsätter med "stor allvarlighet", och samtliga parter är medvetna om sitt ansvar.

Mario Monti flaggar för att Italien kommer att tvingas gå igenom en tid av uppoffringar, och han vill att hans regering ska få sitta till nästa ordinarie val, våren 2013, för att få den tid som behövs för att genomföra "snabba och effektiva" sparåtgärder.

Greklands nye premiärminister Lucas Papademos sa att Grekland måste behålla euron eftersom det är enda vägen framåt för landet.

"Vårt medlemskap i euron är en garanti för monetär stabilitet och det skapar de rätta förhållandena för uthållig tillväxt. Vårt medlemskap i euron är den enda vägen", sa han i inledningen på en tredagars debatt inför en förtroendeomröstning om den nya grekiska regeringen som väntas hållas den 16 november.

Premiärministern sa att första prioritet är att säkra nästa utbetalning, 8 miljarder euro, ur stödpaketet från EU/IMF, den måste komma före mitten av december för att förhindra en kollaps i landets ekonomi.

Därutöver kommer han att prioritera en avslutning av förhandlingarna med EU/ECB/IMF-trojkan om ett andra stödpaket, ett undertecknande av en ny låneöverenskommelse före årsskiftet samt ett godkännande av statsbudgeten. Premiärministern betonade också behovet av att bredda skattebaserna, och att motverka skatteflykt.

Lucas Papademos sa också att Grekland inom kort kommer att göra ett officiellt uttalande om obligationsutbytesprogrammet inom PSI, den privata sektorns deltagande i nästa stödpaket för landet.

Marknadsaktörer i USA noterade också en analys från ekonomer vid Federal Reserve i San Francisco som varnar för att risken för en ny recession i USA-ekonomin har ökat i spåren på problemen i USA.

Ekonomerna skriver att USA-ekonomin nu är särskilt känslig för chocker, om något skulle drabba ekonomin i detta läge med en redan svag tillväxt blir det svårt att undvika en nedgång i bruttonationalprodukten.

"Budskapet är tydligt. En betalningsinställelse från en europeisk stat kan mycket väl skicka USA tillbaka i recession", skriver ekonomerna.

Fedchefen i Dallas, Richard Fisher, ser dock goda utsikter för stigande tillväxt i USA framöver, och han känner sig personligen mer bekväm med åsikten att det inte behövs ytterligare penningpolitiska lättnader. Han bedömer att USA- ekonomin kommer att växa 2,5-3,0 procent under fjärde kvartalet, och att tillväxttakten därefter "gradvids blir bättre".

Klockan 14.30 publiceras USA-statistik över detaljhandeln och PPI i oktober. Samtidigt publiceras New York Feds Empire Index för november och klockan 16.00 kommer statistik över lager osålda varor i september.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas detaljhandeln ha ökat 0,3 procent i oktober, +0,2 procent om bilarna räknas bort. PPI väntas under samma månad ha sjunkit 0,1 procent, och stigit 0,1 procent om livsmedel och energi räknas bort. Empire-index väntas ha stigit till -2,00 i november från - 8,48 i oktober, och lagren av osålda varor väntas ha stigit 0,1 procent i september.

En rad regionala Fedchefer står också på talarlistan i eftermiddag, bland annat ska Fedchefen i Chicago, Charles Evans tala om Feds ansvar under det dubbla mandatet, klockan 14.00, och chefen i St Louis James Bullard kommer att tala om "de ekonomiska utsikterna och penningpolitik" klockan 14.30.

Asiatiska finansmarknader inledde tisdagens handel i en generellt negativ ton, ledande börsindex backade överlag även om rörelserna var relativt måttliga. Dollarn handlas ryckigt mot japanska yen, och handlare antyder att japanska myndigheter kan ha intervenerat, men i så fall utan några bestående försvagningar i den japanska valutan.

Euron fortsätter samtidigt att tryckas tillbaka mot dollarn i Asien med hänvisning till att den europeiska krisen är långt ifrån över.

En rapport från tankesmedjan Lisbon Council citeras också på tisdagsmorgonen. Rapporten flaggar för att Frankrikes oförmåga att genomföra snabba justeringar av ekonomin borde utlösa larmsignaler i euroområdet.

Lisbon Council rankar Frankrike först på trettonde plats av euroområdets 17 länder i fråga om det generella hälsotillståndet. Tankesmedjan har utvärderat bland annat tillväxtpotential, sysselsättningsgrad och konsumtion. När det gäller frågor om framsteg i ekonomiska justeringar, i synnerhet att minska budgetunderskottet och dämpa arbetskostnader, rankas Frankrike först på femtonde plats.

"Bland de sex euroländer som har AAA-betyg får Frankrike den överlägset sämsta rankingen i studiens fundamentala hälsokontroll", skrev Lisbon Council i en rapport.

IMF publicerade en rapport om Kinas finansiella sektor på tisdagsmorgonen, valutafonden konstaterar att Kinas finansiella system totalt sett är robust men står inför en stadig uppbyggnad av risker.

I Europa publiceras preliminär BNP-statistik för tredje kvartalet från en rad euroländer på tisdagen, Bland annat Tyskland klockan 8.00 och Nederländerna klockan 9.30. Klockan 11.00 kommer också en första beräkning av euroområdets BNP-utveckling under tredje kvartalet.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas Tysklands BNP ha ökat 0,5 procent under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet, i Nederländerna väntas +0,2 procent och i hela euroområdet väntas BNP ha ökat 0,2 procent jämfört med andra kvartalet och 1,4 procent jämfört med tredje kvartalet 2010.

Klockan 11.00 publiceras också tyska ZEW-index, sentimentsindikator för finansmarknadsaktörer, för november. Här väntas en ytterligare nedgång till -55,3, från -51,2 i oktober. Ett utfall i linje med prognos skulle innebära att ZEW-index når den lägsta noteringen sedan oktober 2008.

I Sverige ska HUI presentera "Årets Julklapp" omkring klockan 7.30, och klockan 8.00 presenterar Mäklarstatistik bostadsprisutvecklingen i oktober.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?