1515
Annons

Stockholmsbörsen: Terminer på plus efter Berlusconis avgång

De europeiska indexterminerna ligger på plus inför måndagens aktiehandel, i medvind från en positiv börsutveckling i New York och Asien.

Morgonhumöret kan tippas vara gott bland investerarna efter att Italiens politiska knut tycks ha lösts upp under veckoslutet. Därtill kommer positiva uttalanden om utvecklingen för den kinesiska ekonomin och tillväxt för japansk BNP.

Vid klockan 8.30 var decemberterminen för Euro Stoxx 50 upp 1,0 procent. Frankfurtbörsens DAX-termin steg 1,1 procent och i Paris var terminen för CAC 40 0,9 procent högre. Terminen för Londonbörsens FTSE 100 var upp 0,6 procent.

Börserna i New York och Asien visade friska uppgångar under fredagskväll respektive måndagsmorgon. Aktiehandeln i Asien drevs på av regeringsskiftet i Italien, där premiärminister Silvio Berlusconi avgått och förre EU- kommissionären Mario Monti som väntat utsetts till ny regeringschef.

Två av Kinas ledande ekonomer, Zhu Min, vice chef för IMF, och Fan Gang som leder Kinas nationella forskningsinstitut för ekonomi, talade vid en konferens i Honolulu om att Kinas ekonomi är på väg mot en mjuklandning.

Kinas president Hu Jintao argumenterade på lördagen för en ökad kinesisk import i syfte att skapa balans i ekonomin och driva på global tillväxt.

Japansk BNP steg med 6 procent i årstakt under det tredje kvartalet, efter tre kvartal med negativ utveckling.

I det tunna nyhetsflödet på måndagsmorgonen har Tethys Oil meddelat att testproduktionen på Block 3 och 4 onshore Oman uppgick till en genomsnittlig dagsproduktion om 6.989 fat olja i oktober. Tethys andel av produktionen uppgår till 30 procent, motsvarande 64.994 fat, före avräkning av statens andel.

Tethys har även rapporterat sitt tredje kvartal, som gav ett nettoresultat på knappa 39 miljoner kronor.

Endomines rapporterade ett resultat efter skatt på 18 miljoner kronor, att jämföra med en förlust på drygt 9 miljoner kronor för motsvarande period i fjol. Bolaget upprepade sina mål för guldproduktionen helåret 2011 samt för 2012 och framåt.

Skanska har tagit hem en byggorder värd 590 miljoner kronor i Storbritannien.

Dagens Industri rekommenderar att sälja Cloetta- aktien. Även om aktien redan tappat en femtedel av sitt börsvärde i år finns fortsatt fallhöjd bedömer tidningen i måndagsupplagan. Värderingen på 19 gånger rörelseresultat är alltför hög med tanke på att utsikterna om en svag försäljningstillväxt, argumenterar Dagens Industri.

Börsveckan råder till köp av Doro, SJR, Xano och Mabi, medan rekommendationen är att sälja GHP och Securitas.

Bland övriga rekommendationsändringar som snappats upp på morgonen syns Morgan Stanleys höjning av rekommendationen för Ericsson till övervikt från jämvikt. Handelsbanken Capital Markets har höjt Tradedoubler till köp från öka.

På den tunna börsagendan håller Africa Oil en bolagspresentation hos Remium med start klockan 15.00, och Svolder presenterar substansvärde.

För svensk del i statistikflödet lämnar SCB sin sparbarometer för det tredje kvartalet klockan 9.30, och Arbetsförmedlingen redovisar sin veckostatistik klockan 10.45.

Från EMU rapporteras industriproduktionen under september klockan 11.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?