1515
Annons

Räntor & valutor: Försiktiga reaktioner på Monti

Nerverna börjar svikta något hos europeiska finansmarknadsaktörer på förmiddagen efter en försiktigt positiv inledning i måndagens handel i spåren på beskeden om nya teknokratledda regeringar i problemländerna Italien och Grekland.

Marknadsaktörer riktade fokus mot Italiens emission av femåriga statsobligationer, vilket sågs som ett viktigt test av marknadens förtroende för den tillträdande regeringschefen.

Italien sålde den avsedda volymen 3 miljarder euro, räntan sattes till 6,29 procent, den högsta sedan 1997 och upp från 5,32 procent vid motsvarande auktion i oktober. Bid/cover-graden steg till 1,47 från 1,34 i oktober.

Marknadsbedömare som Bloomberg News talat med bedömde auktionsresultatet som "hyggligt", men ändå präglat av försiktighet.

"Trovärdigheten har förlorats och det kommer att ta ett tag innan marknadsaktörerna börjar tro att landet är tillbaka på rätt spår", skrev Annalisa Piazza, ekonom vid Newedge Group, i ett kundbrev efter auktionsresultatet.

Efter nedgångar i den initiala handeln på måndagen steg räntan på den italienska femårsobligationen från knappt 6,35 procent till nära 6,45 procent inför auktionsresultatet. När resultatet publicerades sjönk femårsräntan tillbaka under 6,40 procent, och euron vände något upp efter att ha handlats ner inför auktionsresultatet.

Lättnaden efter auktionen blev dock kortvarig, euron vände strax nedåt och italienska räntor började stiga och vid lunchtid ligger räntenivåerna i hela kurvan högre än på fredagen. Spreaden mellan tyska och italienska tioårsräntor steg till 468 punkter vid lunchtid från förmiddagens lägsta notering 446 vid tiotiden.

När euron vände ned inför emissionen, efter en tidigare uppgång, hänvisade handlare också till uppgifter i den tyska tidningen Der Spiegel i helgen, om att den tyska regeringen antar att konsekvenserna av en grekisk euro-exit kan stärka euroområdet på lång sikt.

Enligt tidningen, som inte anger källor, förbereder sig Tyskland för att Grekland kommer att lämna euroområdet om den nya regeringen inte klarar att genomföra de reformer som överenskommits. Enligt regeringens basscenario skulle euroområdet i så fall bli mer stabilt efter en initial turbulens, medan ett "värsta-scenario" samtidigt antyder att Grekland skulle drabbas av ökande skuldsättning och recession under flera decennier.

Statistik från Eurostat visade att industriproduktionen sjönk 2,0 procent i september jämfört med i augusti, vilket var bättre än väntade -2,3 procent. Jämfört med september 2010 stannade dock ökningen på 2,2 procent mot väntade +3,5 procent.

I Sverige kom regeringens beslut om riktlinjer för statsskuldens förvaltning de kommande åren på måndagsförmiddagen. Regeringen beslutade till stora delar i linje med Riksgäldens förslag, men en nyhet blev att det tidigare taket för upplåningen i längre löptider, 65 miljarder kronor, byts mot ett "riktvärde" på 60 miljarder kronor.

Riksgälden kommer att utnyttja det nya mandatet till att "gradvis" öka stocken av långa obligationer och ska återkomma före årsskiftet med närmare besked.

Regeringens syfte med förändringen är att öka upplåning på långa löptider minskar refinansieringsrisken. Riksgälden får också uppdrag att till nästa års riktlinjeförslag se över hur refinansieringsrisker ska kunna beaktas bättre i riktlinjeförslaget.

Regeringen sänker samtidigt Riksgäldens mandat för positioner i svenska kronor från 50 till 15 miljarder kronor, vilket innebär att det ursprungliga mandatet nu återställs efter att Riksgälden stängt sin stora kronposition med gott resultat.

Räntorna på långa svenska statsobligationer vände upp något efter beskeden från regeringen och Riksgälden, efter nedställ tidigare på måndagen. Vid lunchtid handlas svenska statobligationsräntor obetydligt lägre än vid fredagens stängning.

Kronan försvagades något mot euron på förmiddagen men vänder åter svagt uppåt inför lunch.


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?