1515
Annons

Europabörserna: Oregelbundna tendenser

Europabörserna handlades i en oregelbunden tendens på tisdagen. Den inledande entusiasmen över Berlusconis avgång och de politiska framstegen i Italien passerade snart förbi och marknaderna gav tillbaka de initiala uppgångarna.

Lloyds skrev att på medellång sikt, "kommer politiska förändringar inte vara nog för att övervinna de djuprotade skuld- och finanskriserna i eurozonen". Flera handlare som Dow Jones Newswires talat med uppgav att marknaderna nu började fokusera på vad som händer härnäst. Hur Italien och Grekland hanterar sina skuldproblem.

Över helgen röstade depurteradekammaren, underhuset i det italienska parlamentet, igenom 2012 års budget, vilket banade väg för Silvio Berlusconis utlovade avgång. Mario Monti fick uppdraget att bilda en ny regering av president Giorgio Napolitano, och lovade att skrida till verket så snart som möjligt. Angelino Alfano och Pierluigi Bersani, ledare för de två största partierna, lovade Monti sitt stöd förutsatt att han utsåg teknokrater, inte aktiva politiker, till ministrar.

På börserna var Olja & gas en av dagens starkaste sektorer trots en nedgradering av sektorn från övervikt till neutral av Royal Bank of Scotland. Bland jättarna steg BP med 1,6 procent, Total med 1,7 procent, Shell med 0,3 procent medan italienska Eni föll med 0,1 procent.

En annan sektor som visade relativ styrka var bankerna, som hittills i år har varit den sämst presterande sektorn. Bland de franska bankerna var BNP Paribas upp med 6,4 procent medan Société Générale steg med 4,1 procent. I Italien ökade Unicredit med 1,1 procent och i Storbritannien steg HSBC med 1,8 procent.

De sämsta sektorerna var fastigheter, finansiella tjänster och fordon.

Industriproduktionen i eurozonen steg med 2,2 procent år över år i september. Analytikerna hade räknat med en ökning på 3,5 procent.

Italien sålde femåringar för 3 miljarder till en ränta på 6,29 procent. Emissionen övertecknades 1,47 gånger. Inför auktionen handlades femåringarna vid 6,44 procent.


Innehåll från Euro Accident Livförsäkring ABAnnons

Försäkringen som gör skillnad

Marie Fristedt, hållbarhetsansvarig, Euro Accident Livförsäkring AB
Foto: Ola Sprang
Marie Fristedt, hållbarhetsansvarig, Euro Accident Livförsäkring AB Foto: Ola Sprang

För företag handlar hållbarhet inte bara om påverkan på klimat eller miljö. Det handlar också om medarbetarnas hälsa och välmående, den sociala hållbarheten, och att till exempel arbeta för att motverka stress och utmattning. Här kan företagets sjukförsäkring göra skillnad och bidra till positiva resultat.

Hållbarhetsfrågorna med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter på verksamheten har fått en allt större betydelse för företagen. Därmed har det också blivit viktigt att förstå, identifiera och hantera sådana risker, tillsammans med till exempel affärsrisker och finansiella risker.

– En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna för företag handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna, så kan kostnaderna och följderna av ohälsa blir stora för företaget och samhället, säger Marie Fristedt, hållbarhetsansvarig på försäkringsbolaget Euro Accident.

Euro Accident är specialiserade på personriskförsäkringar och erbjuder bland annat en försäkring, Sjukförsäkring PlanSjuk. Den kan hjälpa företag att minimera risken för att medarbetarna blir långtidssjuka och bidra till positiva resultat i företagets sociala hållbarhetsarbete.

– I vår roll som försäkringsbolag är det centralt att hantera olika risker. Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning, säger Marie Fristedt.

Sjukförsäkring PlanSjuk innehåller bland annat stöd från Euro Accidents egna hälso- och rehabprocessledare som bidrar till att företaget uppfyller sitt ansvar för rehabiliteringen. Genom åtgärder i försäkringen får den försäkrade medarbetaren dessutom hjälp för att inte bli långtidssjukskriven eller för att kunna komma tillbaka i arbete igen.

– Idag kan åtta av tio försäkrade som får vår hjälp helt och hållet undvika en långtidssjukskrivning med den metod som vi utvecklat. Det som är mest avgörande för att nå goda resultat är vi får komma in tidigt, att vi involverar och stöttar chefen under processen och framför allt att vi ser och förstår varje enskild persons behov och anpassar åtgärderna därefter, säger Marie Fristedt.

En viktig grund till det goda resultatet är erfarenheterna från ett pilotprojekt som fokuserade på en grupp försäkrade som varit sjukskrivna till 100 procent under en längre tid. Hittills har projektet resulterat i att 84 procent av de försäkrade i gruppen kunnat börja arbeta mer än tidigare och 76 procent har kunnat börja arbeta på heltid igen.

– Vi har arbetat med förebyggande och rehabiliterande stöd i vår försäkring sedan 2005. Under åren har vi skaffat oss värdefull kunskap om vad som gör människor sjuka och hur de kan bli friska igen. Det sparar stora kostnader för företag och samhälle. Men viktigast av allt är att vi kan göra skillnad för de människor vi möter. Och det är det som driver oss att hjälpa människor till ett friskt och hållbart liv, säger Marie Fristedt.

Om Euro Accident:

Hållbara medarbetare är en viktig del i ett företags hållbarhetsarbete.

Euro Accidents försäkring innehåller förebyggande och rehabiliterande stöd som kan bidra till att företag har hållbara medarbetare som kan arbeta och mår bra.

Åtta av tio försäkrade som får Euro Accidents hjälp kan undvika en långtidssjukskrivning.

Läs mer om Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident Livförsäkring AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?