1515
Annons

Råvaror: Oljepriset stiger sakta

Priserna på råvaror visade begränsade rörelser på fredagens förmiddagshandel. Koppar och råoljan steg något, och prisskillnaden mellan WTI och Brent minskade till den lägsta nivån sedan början av juli.

På råoljemarknaden Brent var upp 0:05 dollar vid 11.40 till 113:73 dollar per fat, medan den amerikanska oljan, WTI, visade en uppgång på 0:13 dollar till 97:91.

En tillbakablick visar att råoljan legat i en stark fas sedan början av oktober, då WTI nådde en lägstanivå på 75:67 dollar (stängning). Sedan dess har priset stigit nära 30 procent, men det innebär samtidigt att WTI bara förts tillbaka till de nivåer som gällde i mitten av juli.

"Minskade lager i USA borde vara en förklaring. Vidare verkar skuldkrisen förbättras med den nya regeringen i Grekland, och kanske också Italien. Men det borde bara vara tillfälligt", sade Carsten Fritch, analytiker vid Commerzbank till Bloomberg news.

Den starka prestationen i WTI innebär att spreaden mot Brent har minskat betydligt från de högsta nivåerna på drygt 25 dollar som noterades i mitten av oktober. Vid lunchtid låg spreaden på strax under 16 dollar, den lägsta nivån sedan början av juli.

En förklaring är återupptagandet av den libyska produktionen, som hittills har gått överraskande snabbt.

Däremot talar en annan faktor för en fortsatt stor spread mot Brent. Det amerikanska utrikesdepartementet meddelade på torsdagen att ett beslut har tagits om att studera en alternativ rutt för oljeledningen Keystone XL för att undvika miljökänsliga områden i Nebraska. En sådan utredning skulle skjuta upp det slutgiltiga beslutet, som mött hårt motstånd från miljöaktivister men fått starkt stöd från näringslivet.

"Oljeledningarna från de kanadensiska oljesandfälten slutar för tillfället vid Cushing, vilket tidigare har lett till svällande lager och pressat ned priset på WTI. Utan Keystone-ledningen fortsätter arbitragemöjligheter att vara begränsade, vilket borde göra det svårt för prisskillnaden mellan de två oljetyperna att minska", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

De senaste månadsrapporterna över oljemarknaden från IEA och Opec har visat att återställandet av den libyska oljeproduktionen går snabbare än väntat, och Opec räknar med att Libyen kommer att kunna producera 0,8 miljoner fat per dag i slutet av året. Ali Tarhouni, oljeminister i interimsregeringen, är något mer försiktig och säger i en artikel i Wall Street Journal på fredagen att han räknar med en produktion på 700.000 fat per dag vid årsskiftet, mer i linje med IEA:s estimat. Det är snabbare än väntat, men många problem återstår att lösas, poängterade han.

På metallmarknaden i London var rörelserna blandade men små. Kopparns tremånaderstermin visade en uppgång på 20 dollar till 7.497 dollar per ton, medan zinken var ned 2 dollar till 1.888.

"Kopparn kommer troligen stanna kvar i intervallet mellan de högsta och lägsta nivåerna i oktober, och röra sig med övriga marknader på nyheter om Europa, Kina eller dollarn", sade Wang Mingyi, analytiker vid Galaxy Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var guldet upp knappt 4 dollar till drygt 1.762, medan silvret var ned 0:16 dollar till 33:905.

Guldinnehaven för de börshandlade fonderna ökade med 27,5 ton denna vecka till 2.312 ton, 1 procent under det rekord som noterades för tre veckor sedan, skriver Bloomberg News.

"Den europeiska skuldkrisen försvinner inte. Sannolikheten för en recession i Europa nästa år, sämre global tillväxt, och osäkerhet kring penningpolitik och finanspolitik lyfter generellt guldet. Men de skapar också stor volatilitet", skrev Edel Tully, analytiker vid UBS i en rapport citerad av Bloomberg News.


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?