1515
Annons

Stockholmsbörsen: Kurserna åker berg-och-dalbana

Torsdagens aktiehandeln i Stockholm utvecklades till en stökig historia, styrd av skakiga europeiska börser där nerverna satt på utsidan på investerarna i ett nyhetsflöde som höll en mulen ton. Vid halvtid handlades Stockholmsbörsen åter på plus efter flera växlingar mellan rött och svart.

Omkring klockan 12.45 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,4 procent till noteringen 951. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 5,5 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 8,3 miljarder kronor.

Utvecklingen var blandad sett till sektorer, såväl på upp- som nedsidan. Lundin Petroleum låg högt på storbolagens förlorarlista, med en nedgång på 3,3 procent till 168,10, tyngd av en svag utveckling för råvarurelaterat i Europa. På uppsidan återfanns bankerna med SEB A i täten, upp 1,5 procent till 39,15 kronor.

Bland de ledande europeiska indexen var Euro Stoxx 50 upp 0,7 procent. Frankfurtbörsens DAX-index var upp 0,8 procent och i Paris var CAC 40 0,4 procent högre. Londonbörsens FTSE 100 var ned 0,1 procent inför Bank of Englands räntebesked klockan 13.00 svensk tid.

Läkemedel, olja och metaller vad fortsatt de svagaste sektorerna, medan bank och finans, försäkring och teleoperatörer var populära. SCA drog upp skog och papper.

Börshandeln tappade en hel del luft efter uppgifter till Bloomberg News om att starten av euroområdets permanenta räddningsfond ESM kan komma att försenas på grund av oenighet mellan Tyskland och Frankrike om kostnader vid obligationsförluster. Det innebär att möjligheterna minskar för att ESM, med en krigskassa om 500 miljarder euro, kommer att kunna aktiveras i juli 2012.

Trycket på den italienska tioårsräntan minskade på torsdagen, efter mediauppgifter om att ett maktskifte i landet kan vara nära förestående, och räntan var tidvis under 7-procentsnivån. Räntorna för de italienska statspapperen ökade på onsdagen till över 7 procent, vilket anses som en kritisk nivå för landets förmåga att refinansiera statsskulden.

I Grekland finns fortfarande ingen ny premiärminister, då förhandlingarna mellan landets två största partiet inte kunde slutföras på onsdagen. Enligt Wall Street Journal ska ett beslut fattas under torsdagen, och återigen pekas den förra vice ECB-chefen Lucas Papademos ut som kandidat.

Torsdagens europeiska statistik bestod främst av ett antal KPI-siffror för oktober. Frankrike och Tyskland (definitiv) var båda i linje med förväntningarna, liksom Norge, medan utvecklingen för de danska och nederländska konsumentpriserna låg något högre än väntat. Frankrikes industriproduktion i september visade en svagare utveckling än väntat och sjönk 1,7 procent jämfört med augusti.

Oriflame levererade ett justerat rörelseresultat för det tredje kvartalet som var något sämre än väntat, och drog ned sina helårsprognoser för rörelsemarginal och omsättningstillväxt i lokal valuta för helåret. Bolagets vd, Magnus Brännström, vittnade om en hårdnande konkurrens under perioden och spådde en avtagande försäljning i det fjärde kvartalet, men underströk ambitionen att visa tillväxt under 2012 i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är två saker som tynger, dels är det ett riktigt svagt Ryssland där rekryteringskampanjer i slutet av kvartalet slagit fel ut. Dessutom är det såklart prognossänkningarna för försäljningstillväxten och rörelsemarginalen, och mest överraskande är prognossänkningen för rörelsemarginalen", kommenterade en analytiker rapporten till Direkt.

Oriflame parkerade på botten av storbolagslistan med en nedgång på 15,8 procent till 211,30 kronor.

SCA har lagt bud på Georgia-Pacifics europeiska mjukpappersverksamhet, värt 12,6 miljarder kronor. Årliga synergier uppskattas till 125 miljoner euro med full effekt tre år efter förvärvets genomförande. Med fullt genomförda synergier räknar SCA med att bolagets vinst per aktie ökar med cirka 1,70 kronor.

Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med ser positivt på förvärvet.

"Det är ett offensivt drag i en defensiv marknad. SCA får nu en stabil del av den europeiska marknaden och det är inget överpris man betalar", säger Claes Rasmuson, analytiker på Swedbank, till Direkt.

SCA B steg 6,8 procent till 97,55 kronor.

Reaktionerna på Ericssons kapitalmarknadsdag, som hölls på onsdagen, bland analytikerna har så långt varit relativt stillsamma med i de flesta fall upprepade rekommendationer och mindre revideringar av riktkurser. Enskilda sänkte dock rekommendationen till behåll från köp.

Analytikernas snittestimat för Ericssons bruttomarginal väntas justeras ned ytterligare, efter att bolaget återigen talat om pressen på marginalen under sin kapitalmarknadsdag på onsdagen, visar en genomgång av ett antal kommentarer från analytiker på torsdagen.

Ericsson var ned 1,1 procent till 67,20 kronor.

Några av börsens mindre bolag rapporterade på torsdagsmorgonen. Björn Borgs intäkter och resultat krympte under det tredje kvartalet, jämfört med det tredje kvartalet förra året, medan Bong och Phonera båda kunde stoltsera med ökande intäkter och vinst. Aspiro visade fortsatt förlust men ökande intäkter för de kvarvarande verksamheterna, och spår en intäktstillväxt på minst 150 procent för musikverksamheten under 2011.

Aspiro stack ut med en kursuppgång på 4,7 procent till 1,35 kronor, i ovanligt hög volym, efter rapporten. Björn Borg backade 4,0 procent till 36,10 kronor.

Deutsche Telekom slog förväntningarna på resultatet för det tredje kvartalet med sin rapport, med intäkter i linje med vad analytikerna räknat med. Bolaget upprepade sin ebitda-prognos för helåret. Deutsche Telekom toppade den europeiska operatörssektorn, som var en av de starkare i förmiddagens allmänna nedgång.

Även i Stockholm gick teleoperatörerna bra relativt index. Millicom steg 1,4 procent till 733,00 kronor. Telia Sonera och Tele2 var 0,1 procent högre till 43,39 kronor respektive 131,70 kronor.

Bank of England lämnar räntebesked klockan 13.00, och väntas lämna styrräntan oförändrad.

Riksbankschefen Stefan Ingves håller anförandet "Basel III och Sverige" klockan 15.30.

Under eftermiddagen kommer importpriser i USA under oktober klockan 14.30 och samtidigt handelsbalansen för september. Rapporten över nyanmälda arbetslösa för vecka 44 kommer även den klockan 14.30, och Bloombergs veckovisa konfidensindikator släpps klockan 15.45.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?