1515
Annons

Europabörser: Banker tar stryk

Europabörserna handlades med en klart negativ underton på tisdagen efter förnyad oro gällande Europas skuldkris.

Greklands premiärminister meddelade på måndagskvällen att en folkomröstning ska hållas om det andra räddningspaketet vilket tyngde sentimentet på börserna i regionen. Svagt kinesiskt PMI bidrog också till den ökade riskaversionen.

Danske Bank skriver i ett morgonbrev att kommentarer från EU-företrädare indikerar att man var helt oförberedd på detta utspel och det återstår att se hur de formulerar sig under dagen. Ingen tidpunkt är utlyst för omröstningen.

"Detta är ett oroande beslut av premiärministern. Det riskerar att spåra ur hela processen redan innan den riktigt har kommit i gång", kommenterade en annan bankkälla på beskedet.

En gallup under helgen visar att 58,9 procent av grekerna motsätter sig den nya europeiska uppgörelsen då de tror att en planerad skuldnedskrivning kommer att medföra ytterligare pina för folket och ge få nya fördelar för landet.

Inom Stoxx 600 sektorindex noterades samtliga sektorer i rött territorium, där bank, försäkring och verkstad ledde nedgångarna.

Bank-aktierna ställdes ned på bred front i Europa, där franska och italienska banker med stor exponering mot Grekland tog en rejäl rekyl nedåt. På Parisbörsen backade BNP Paribas och Credit Agricole 9,2 procent vardera medan Societe Generale föll 11 procent. På Milanobörsen ställdes Unicredit ned 7,7 procent och i Frankfurt föll Deutsche Bank och Commerzbank 6,6 respektive 7,5 procent.

Italien kan komma att välja att skynda på genomförandet av ekonomiska reformer genom att introducera dem som ett ändringsförslag i ett budgetförslag för 2012, som ska godkännas av parlamentet i mitten av november. Det skriver den italienska dagstidningen La Republica under tisdagen och citerar ministern Elio Vito, enligt Dow Jones Newswires.

Idag tar Mario Draghi över som ordförande för ECB efter Jean-Claude Trichet.

Från amerikanskt håll kommer idag statistik som det är värt att hålla ögonen på, där bland annat Redbook detaljhandel och inköpschefsindex för oktober märks.

Table


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?