1515

Stockholmsbörsen: Skakigt inför jobbsiffra

Stockholmsbörsen pendlade mellan plus och minus i den inledande fredagshandeln i en skakig öppning såväl i Stockholm som i övriga Europa. Sänkta kreditbetyg för brittiska och portugisiska banker tyngde initialt börserna, men effekten från sänkningarna tycktes efterhand smälta bort.

Vid klockan 10.50 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ned 0,3 procent till noteringen 918. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 2,4 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 3,9 miljarder kronor.

En relativt låg handelsvolym i Stockholm antyder en viss återhållsamhet bland investerarna inför fredagseftermiddagens sysselsättningsrapport från USA.

Den svenska kronan försvagades något mot euro och dollar. Den svenska 10-åriga obligationsräntan var upp 2 punkter till 1,82 procent.

Det regionala indexet Euro Stoxx 50 var upp 0,1 procent. Londonbörsens FTSE 100 backade 0,3 procent, och Parisbörsens CAC 40 var ned 0,1 procent. I Frankfurt var DAX- index 0,2 procent lägre.

De amerikanska indexterminerna låg på minus.

På den europeiska bankfronten har Standard & Poor´s sänkt sitt kreditbetyg för den krisande banken Dexias kärnverksamhet, och Moody´s har sänkt sina kreditbetyg för nio portugisiska banker och 12 brittiska banker och finansbolag.

Vad anbelangar de brittiska bankerna understryker emellertid Moody´s att sänkningarna inte reflekterar en försämring i vare sig det generella banksystemets eller den brittiska regeringens finanser.

Royal Bank of Scotland, RBS, vars kreditbetyg sänktes till A2 från Aa3, backade 1,7 procent och Lloyds TSB som fick sitt kreditbetyg sänkt till A1 från Aa3 tappade 2,3 procent i London.

De svenska bankerna tycktes inte bli negativt påverkade av de brittiska och portugisiska bankernas öden. SEB A avancerade 0,8 procent till 38:56 kronor och Nordea var upp 0,4 procent till 56:35 kronor, medan Handelsbanken och Swedbank handlades i rött.

På hemmaplan har Riksgälden rapporterat att den svenska statens betalningar visade ett överskott på 1,7 miljarder kronor i september, motsatt riktning mot Riksgäldskontorets egen prognos om ett underskott på 8,8 miljarder kronor för månaden.

Alliance Oil producerade sammanlagt 4,2 miljoner fat råolja under det tredje kvartalet, och sålde under samma period totalt 6,9 miljoner fat oljeprodukter. Den raffinerade volymen uppgick preliminärt, enligt bolagets produktionsrapport på torsdagsmorgonen, till 7,1 miljoner fat. Alliance Oils vd Arsen Idrisov ser att bolaget är väl positionerat för att nå downstreamsegmentets mål för året.

Alliance Oil toppade storbolagens vinnarlista med en uppgång på 4,1 procent till 77:85 kronor.

Uppgifter om att Sony skulle köpa ut Ericsson från den gemensamma mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson har åter blossat upp genom en artikel i Wall Street Journal. Enligt tidningen värderar analytiker Ericssons andel i samriskbolaget till mellan 1,0 och 1,25 miljarder euro.

Ericsson var upp 0,7 procent till 69:65 kronor.

MQ rapporterade ett resultat efter skatt på 11 miljoner kronor, eller 0:32 kronor per aktie, för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret och föreslår en utdelning till aktieägarna på 1:10 kronor per aktie, motsvarande cirka 50 procent av vinsten vilket var mer än föregående års utdelningskvot på 36 procent.

MQ steg 7,9 procent till 20:50 kronor i den tidiga fredagshandeln. Kollegorna Kapp-Ahl och RNB utvecklades något bättre än index.

Bland rekommendationsändringarna under fredagsmorgonen märks Carnegies höjning av sin rekommendation för Swedbank till köp, Nordeas höjning av Trelleborg till behåll från sälj, och Pareto Öhmans höjning av sin rekommendation för Autoliv till köp från behåll.

SAS presenterar sin trafikrapport för september klockan 11.00, och har att matcha uppgångar i RPK på 11,9 procent för Finnair, och 27 procent för Norwegian, under månaden. En vinstvarning för det andra halvåret från Finnair på morgonen, med hänvisning till ett svagare affärskundssegment än väntat, drar sannolikt upp intresset för SAS trafikrapport bland investerarna.

SAS steg 1,9 procent till 10:85 kronor inför trafiksiffrorna.

På fredagens börsagenda finns i övrigt en bolagspresentation av Black Pearl Resources hos Remium, med start klockan 12.00.

På den europeiska statistikagendan redovisar Tyskland industriproduktionen i augusti klockan 12.00.

Från USA kommer arbetsmarknadsdepartmentets sysselsättningsrapport klockan 14.30, där en oförändrad arbetslöshet på 9,1 procent i september väntas.

Klockan 16.00 redovisas status för de amerikanska grossistlagren i augusti, som väntas ha ökat med 0,6 procent.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?