Råvaror: Uppåt för olja och metaller

Råvarumarknaderna fortsatte inledningsvis att stärktas på fredagsmorgonen, pådrivna bland annat av markanta kursuppgångar på de asiatiska börserna.

Den sammanvägda bedömningen av beskeden från ECB-chefen på torsdagen var också positiv och det bidrog till att ge en positiv grundton i sentimentet på marknaden.

Den fortsatta färdriktningen under fredagen kan dock komma att påverkas av tecken på minskad riskvillighet på aktiemarknaderna. Terminerna inför börsöppningen ligger på plus men rörelserna är måttliga. Beskedet att Moody's sänker kreditbetygen för tolv brittiska banker och finansinstitut kan väntas skapa oro. Tidigare på morgonen sänktes även betygen för nio portugisiska banker.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan en uppgång under tidig morgon, men köpintresset visade samtidigt avmattningstendenser. Något efter klockan 9 pendlade WTI i första termin kring oförändrad nivå, 82:59 dollar per fat, jämfört med torsdagens nivå. Brent var samtidigt ned 0:20 dollar till 105:53.

Analytiker är samtidigt inställda på att oljan kan komma under viss press på kort sikt. En enkät från Bloomberg News visar att 15 av 30 tillfrågade analytiker tror på sjunkande pris den kommande veckan. Åtta av analytikerna förutspår uppgång.

"Nya spekulationer om stabiliteten i det europeiska banksystemet kan komma att sätta priserna under press när finansiella aktörer visar minskad riskaptit", skriver Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt i ett mail som citeras av Bloomberg News.

På metallmarknaden visade såväl bas- som ädelmetaller uppgångar under morgonen.

Tremånadersterminen för koppar var vid 9-tiden upp 115 dollar till 7.340 på London Metal Exchange, medan zinken visade en uppgång på 28 dollar till 1.895.

Kopparn ser därmed ut att gå mot den bästa veckan på sex månader, upp nära 5 procent sedan förra fredagen. Uppgången kom framför allt på torsdagen då terminen klättrade 5,9 procent, den största dagsuppgången sedan februari 2010.

"Basmetallerna visade starka uppgångar som en reaktion på de stimulanser som aviserats av centralbanker", konstaterade Lachlan Shaw, analytiker vid Commonwealth Bank of Australia, i en kommentar till Bloomberg News.

Bland övriga var aluminium upp 14 dollar till 2.242 medan nickel var upp 200 dollar till 19.150.

Guldpriset (spot) var upp knappt 8 dollar till 1.659, en uppgång på 0,5 procent, medan silvret visade en uppgång på 0:20 dollar till 32:20.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?