1515
Annons

Råvaror: Uppåt för olja och metaller

Råvarumarknaderna fortsatte inledningsvis att stärktas på fredagsmorgonen, pådrivna bland annat av markanta kursuppgångar på de asiatiska börserna.

Den sammanvägda bedömningen av beskeden från ECB-chefen på torsdagen var också positiv och det bidrog till att ge en positiv grundton i sentimentet på marknaden.

Den fortsatta färdriktningen under fredagen kan dock komma att påverkas av tecken på minskad riskvillighet på aktiemarknaderna. Terminerna inför börsöppningen ligger på plus men rörelserna är måttliga. Beskedet att Moody's sänker kreditbetygen för tolv brittiska banker och finansinstitut kan väntas skapa oro. Tidigare på morgonen sänktes även betygen för nio portugisiska banker.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan en uppgång under tidig morgon, men köpintresset visade samtidigt avmattningstendenser. Något efter klockan 9 pendlade WTI i första termin kring oförändrad nivå, 82:59 dollar per fat, jämfört med torsdagens nivå. Brent var samtidigt ned 0:20 dollar till 105:53.

Analytiker är samtidigt inställda på att oljan kan komma under viss press på kort sikt. En enkät från Bloomberg News visar att 15 av 30 tillfrågade analytiker tror på sjunkande pris den kommande veckan. Åtta av analytikerna förutspår uppgång.

"Nya spekulationer om stabiliteten i det europeiska banksystemet kan komma att sätta priserna under press när finansiella aktörer visar minskad riskaptit", skriver Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt i ett mail som citeras av Bloomberg News.

På metallmarknaden visade såväl bas- som ädelmetaller uppgångar under morgonen.

Tremånadersterminen för koppar var vid 9-tiden upp 115 dollar till 7.340 på London Metal Exchange, medan zinken visade en uppgång på 28 dollar till 1.895.

Kopparn ser därmed ut att gå mot den bästa veckan på sex månader, upp nära 5 procent sedan förra fredagen. Uppgången kom framför allt på torsdagen då terminen klättrade 5,9 procent, den största dagsuppgången sedan februari 2010.

"Basmetallerna visade starka uppgångar som en reaktion på de stimulanser som aviserats av centralbanker", konstaterade Lachlan Shaw, analytiker vid Commonwealth Bank of Australia, i en kommentar till Bloomberg News.

Bland övriga var aluminium upp 14 dollar till 2.242 medan nickel var upp 200 dollar till 19.150.

Guldpriset (spot) var upp knappt 8 dollar till 1.659, en uppgång på 0,5 procent, medan silvret visade en uppgång på 0:20 dollar till 32:20.

Table


A-kassan en rejäl spricka i högeroppositionens fasad

VISBY. Enigheten mellan partierna i högeroppositionen skakar i frågan om a-kassan. Sverigedemokraterna kräver en permanent förstärkning av ersättningen, men får det tufft i förhandlingarna med övriga samarbetspartier.

”I det här läget måste arbetslinjen gälla och i det ligger att ha en a-kassa som uppmuntrar folk att söka jobb”, säger Liberalernas Mats Persson.

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitiska talesperson för SD.
Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitiska talesperson för SD.Foto:Jack Mikrut; Jesper Frisk; Jack Mikrut

Högeroppositionen har konsekvent under Almedalsveckan fört fram att man är överens om de viktigaste frågorna som ska lösa samhällsproblemen.

Här finns bekämpning av brottsligheten, stärkt rättsväsende och satsningar på försvar.

Men ett avgörande område hänger fortfarande i luften: ekonomin. När Sverige, och världen, plågas av en rusande inflation blir höstens budgetmotion avgörande.

Och dragkampen om hur skattepengarna ska användas blir allt tydligare.

Tydligast motsättning finns i frågan om bidrag och socialförsäkringssystemen. 

M, KD och L säger sig stå bakom arbetslinjen där skatt ska sänkas på arbete och sparande. Det är SD inte emot, men partiet vill också stärka a-kassan.

I en intervju med Di pekade partiledaren Jimmie Åkesson ut en stärkt a-kassa som en av partiets prioriterade frågor.

Flera förstärkningar av a-kassan gjordes under pandemin och förändringarna ligger kvar under hela 2022, för att sedan dras tillbaka.

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson anser att det var ett misstag att ens låta förstärkningen gälla hela det här året.

”Företagen skriker efter arbetskraft. Många branscher hittar inte kompetent arbetskraft och en förklaring är att för många inte söker jobb tillräckligt mycket”, säger han.

Mats Persson säger vidare att Liberalerna och Sverigedemokraterna har ”diametralt olika syn på arbetslinjen” och att a-kassan nu måste förändras. 

”I det här läget måste arbetslinjen gälla och i det ligger att ha en a-kassa som uppmuntrar folk att söka jobb.”

Mats Perssons slutsats om att L och SD har diametralt olika syn i sak, stämmer.

Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitiska talesperson för SD, anser att den tillfälliga förstärkningen av a-kassan ska permanentas.

Han är dock villig att diskutera hur länge det starka skyddet ska gälla.

”Poängen är att äta kakan och ha den kvar. Det vill säga att du har det starka försäkringsskyddet med det höga taket men under en begränsad period så att du har incitamenten till att återgå till arbete”, säger han.

”Någon nedtrappning efter två eller tre månader kanske kan vara rimligt och då bibehåller vi arbetslinjen”, fortsätter han.

Trots den diametralt olika synen, gör Oscar Sjöstedt gällande att partierna kommer överens om budgeten, även i delen om a-kassan, om det blir ett maktskifte. 

Att diskutera längden på det höga taket i a-kassan ser han som en utsträckt hand till L inför förhandlingar. Oscar Sjöstedt påminner samtidigt om storleksskillnaderna mellan partierna.

”Jag tror att vi löser ut det här. Jag vet inte exakt var det slutar och vi ska ha ett val som avgör våra interna styrkeförhållanden. Men inriktningen är tydlig”, säger han.

Liberalernas Mats Persson ser med oro på den a-kassa SD ser ut att vilja ha.

”Jag ser framför mig att a-kassan kan vara hög inledningsvis, men den måste trappas ned kraftigt och det är uppenbart att något måste göras. Företagen skriker efter arbetskraft och hittar inte rätt”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?