Råvaror: Oljan tappar

Uppgångarna i priser på metaller och olja, som noterades under morgonen, kom av sig när handeln närmade sig lunchtid. Basmetallerna visade noteringar kring nollstrecket medan råoljan tappade mark.

I klassiskt manér riktar marknaden blickarna mot jobbrapporten i USA, som ska publiceras på fredagseftermiddagen.

Enligt Bloomberg News analytikerenkät ligger genomsnittsförväntningen på att sysselsättningen ska ha ökat med 55.000 personer i september. På den privata sidan väntas ökningen uppgå till 90.000.

Om förväntningarna skulle förverkligas skulle det bekräfta indikationerna från den inofficiella ADP-rapporten, som pekade mot 91.000 fler sysselsatta inom privat sektor.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan nedgång på 0:48 dollar till 82:11 dollar per fat runt klockan 11.35. Nordsjöoljan, Brent, var samtidigt ned 1:13 dollar till 104:60.

"Vi är inte särskilt optimistiska kring jobbsiffran; kanske kan det vara en ny trigger för oljan att röra sig lägre. Nivåer kring 100 dollar för Brent är någon sorts markör för marknaden. Om vi får någon sorts lösning på skuldkrisen, skulle oljan kunna stanna här under resten av året", sade Sintje Diek, analytiker vid HSH Nordbank.

Enligt uppgifter från Oil Movements kommer Opec- länderna att exportera cirka 22,72 miljoner fat per dag under de fyra veckorna fram till 22 oktober, i stort sett oförändrat från föregående period. Vid den här tiden på året stiger leveranserna vanligtvis i takt med att raffinaderier förbereder sig för att öka produktionen av vinterbränslen.

Uppgången i kopparpriset på London Metal Exchange kom av sig något under förmiddagen, efter en starkare start på handeln. Tremånadersterminen var vid lunchtid upp 16 dollar till 7.241 dollar per ton, medan zink visade en uppgång på 3 dollar till 1.870.

Björnar Tonhaugen, råvaruanalytiker på Nordea, hänvisar uppgångarna främst till förväntningar om att den senaste tidens försäljningar har varit överdrivna.

"Lyftet var väntat, men vi tror att det är för tidigt att säga att vi har nått botten på basmetallpriserna", skriver han i ett marknadsbrev.

Under veckan har det noterats breda nedgångar i lagren av basmetaller som mäts av London Metal Exchange, bara blylagren har stigit. Kopparlagren sjönk med 1 procent bara mellan torsdagen och fredagen, den största dagliga nedgången sedan januari.

Bland övriga var aluminium ned 3 dollar till 2.225 medan nickel sjönk 300 dollar till 18.650.

Bland ädelmetallerna sjönk spotpriset på guld med 3 dollar till strax över 1.648 dollar per uns, samtidigt som silver tappade 0:205 dollar till 31:795.

Morgan Stanley höjde på torsdagen sin prognos för guldpriset 2012 med 35 procent till i genomsnitt 2.200 dollar per uns, och beskrev den tillsammans med silver som "vår råvarufavorit på väg in i 2012".

"Guld, och silver i mindre utsträckning, ses som safe- havens och värdelagring såväl som det närmsta man kommer till en global reservvaluta", skrev Morgan Stanley.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?