1515
Annons

Råvaror: Oljan tappar

Uppgångarna i priser på metaller och olja, som noterades under morgonen, kom av sig när handeln närmade sig lunchtid. Basmetallerna visade noteringar kring nollstrecket medan råoljan tappade mark.

I klassiskt manér riktar marknaden blickarna mot jobbrapporten i USA, som ska publiceras på fredagseftermiddagen.

Enligt Bloomberg News analytikerenkät ligger genomsnittsförväntningen på att sysselsättningen ska ha ökat med 55.000 personer i september. På den privata sidan väntas ökningen uppgå till 90.000.

Om förväntningarna skulle förverkligas skulle det bekräfta indikationerna från den inofficiella ADP-rapporten, som pekade mot 91.000 fler sysselsatta inom privat sektor.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan nedgång på 0:48 dollar till 82:11 dollar per fat runt klockan 11.35. Nordsjöoljan, Brent, var samtidigt ned 1:13 dollar till 104:60.

"Vi är inte särskilt optimistiska kring jobbsiffran; kanske kan det vara en ny trigger för oljan att röra sig lägre. Nivåer kring 100 dollar för Brent är någon sorts markör för marknaden. Om vi får någon sorts lösning på skuldkrisen, skulle oljan kunna stanna här under resten av året", sade Sintje Diek, analytiker vid HSH Nordbank.

Enligt uppgifter från Oil Movements kommer Opec- länderna att exportera cirka 22,72 miljoner fat per dag under de fyra veckorna fram till 22 oktober, i stort sett oförändrat från föregående period. Vid den här tiden på året stiger leveranserna vanligtvis i takt med att raffinaderier förbereder sig för att öka produktionen av vinterbränslen.

Uppgången i kopparpriset på London Metal Exchange kom av sig något under förmiddagen, efter en starkare start på handeln. Tremånadersterminen var vid lunchtid upp 16 dollar till 7.241 dollar per ton, medan zink visade en uppgång på 3 dollar till 1.870.

Björnar Tonhaugen, råvaruanalytiker på Nordea, hänvisar uppgångarna främst till förväntningar om att den senaste tidens försäljningar har varit överdrivna.

"Lyftet var väntat, men vi tror att det är för tidigt att säga att vi har nått botten på basmetallpriserna", skriver han i ett marknadsbrev.

Under veckan har det noterats breda nedgångar i lagren av basmetaller som mäts av London Metal Exchange, bara blylagren har stigit. Kopparlagren sjönk med 1 procent bara mellan torsdagen och fredagen, den största dagliga nedgången sedan januari.

Bland övriga var aluminium ned 3 dollar till 2.225 medan nickel sjönk 300 dollar till 18.650.

Bland ädelmetallerna sjönk spotpriset på guld med 3 dollar till strax över 1.648 dollar per uns, samtidigt som silver tappade 0:205 dollar till 31:795.

Morgan Stanley höjde på torsdagen sin prognos för guldpriset 2012 med 35 procent till i genomsnitt 2.200 dollar per uns, och beskrev den tillsammans med silver som "vår råvarufavorit på väg in i 2012".

"Guld, och silver i mindre utsträckning, ses som safe- havens och värdelagring såväl som det närmsta man kommer till en global reservvaluta", skrev Morgan Stanley.


Grand Hotel Saltsjöbadens vd: ”Sunt att tidsbestämma ordförandes uppdrag”

Ordförande och ledamöter behöver rotera, anser Katarina Romell, vd Grand Hotel Saltsjöbaden, som har en lång rad styrelseuppdrag bakom sig. För bolagen är en stagnerande styrelse förödande – ny kompetens måste kunna rekryteras in, anser hon. 

”Blir samma gäng kvar alldeles för länge börjar det till slut osa lite klubb av det hela.”

Katarina Romell, vd Grand Hotel
Katarina Romell, vd Grand HotelFoto:Jack Mikrut

Dagens industri rapporterade på måndagen att sex av tio ledamöter har eller planerar att dra ned på sina uppdrag i styrelser. Bakgrunden är den starkt kritiserade arvodesbeskattningen som dränerat näringslivet på styrelsekandidater.

Hotellprofilen Katarina Romell, vd för Grand Hotel Saltsjöbaden sedan tre år, har avsagt sig alla styrelseuppdrag som hon tidigare haft vid sidan av sina vd-jobb inom hotellnäringen.

”Jag är ganska ny fortfarande och vi är i ett operativt skede som är så pass krävande att jag vill fokusera på Grand helt och hållet”, säger hon. 

Under de elva år som Katarina Romell dessförinnan var vd för hotell- och konferensanläggningen Vår Gård, också i Saltsjöbaden, hade hon som mest fyra parallella styrelseengagemang. Bland annat i Visita, Svenska Möten och branschtidningen Besöksliv.

”Då maxade jag. Eftersom jag var så länge på Vår Gård satt organisationen, och jag kunde frigöra mig för styrelseuppdrag. Det fungerar inte om du är ny på din roll eller inte har en organisation som fungerar”, säger Katarina Romell och tillägger: 

”Det är svårt att leva på enbart styrelseuppdrag. Särskilt i vår bransch där marginalerna är låga.”

Hade du kunnat tänka dig en renodlad styrelsekarriär?
”Ja, absolut. Jag tror också att det skulle ha varit mycket lättare att rekrytera till styrelser om du kunde vara styrelseproffs från 45-årsåldern. Styrelseuppdrag får inte bli en ’pensionspost’ och något man gör efter att ha dragit ned på sitt operativa arbete.”

För egen del har arvode och beskattning inte vägt tyngst när hon tackat ja till eller avsagt sig uppdrag, gör Katarina Romell klart. Däremot tror hon att ersättningen är viktig för att locka en yngre generation, som i dag är runt 30 år.

”Många värderar sin fritid på ett annat sätt än tidigare. Styrelsearbete stjäl tid från att vara med din familj och ägna dig åt intressen. Får du inte betalt för den tiden, blir uppdragen kanske inte lika intressanta.”

Hon pekar på faran för bolagen, när rekryteringen haltar.
”Blir samma gäng kvar alldeles för länge börjar det till slut osa lite klubb av det hela. Det är inte riktigt affärsmässigt. Därför vore det sunt att tidsbestämma ordförande och ledamöters uppdrag.”

”Ett medskick till våra politiker är att skapa ett system så att rekryteringen kan fungera. Konsekvenserna av det vi har nu är ett urholkande av kompetens. Det är ganska skrämmande”, säger Katarina Romell vidare.

 Vad har du själv fått ut av att sitta i styrelser?
”Det är oerhört stimulerande att ha styrelseuppdrag. De lyfter dig ur vardagen. Jag har också lärt mig mycket av kreativa ägare och kunnat ta med det till min egen verksamhet. Så lärandet går åt båda håll.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?