I klassiskt manér riktar marknaden blickarna mot jobbrapporten i USA, som ska publiceras på fredagseftermiddagen.
Enligt Bloomberg News analytikerenkät ligger genomsnittsförväntningen på att sysselsättningen ska ha ökat med 55.000 personer i september. På den privata sidan väntas ökningen uppgå till 90.000.
Om förväntningarna skulle förverkligas skulle det bekräfta indikationerna från den inofficiella ADP-rapporten, som pekade mot 91.000 fler sysselsatta inom privat sektor.
På råoljemarknaden visade WTI-oljan nedgång på 0:48 dollar till 82:11 dollar per fat runt klockan 11.35. Nordsjöoljan, Brent, var samtidigt ned 1:13 dollar till 104:60.
"Vi är inte särskilt optimistiska kring jobbsiffran; kanske kan det vara en ny trigger för oljan att röra sig lägre. Nivåer kring 100 dollar för Brent är någon sorts markör för marknaden. Om vi får någon sorts lösning på skuldkrisen, skulle oljan kunna stanna här under resten av året", sade Sintje Diek, analytiker vid HSH Nordbank.
Enligt uppgifter från Oil Movements kommer Opec- länderna att exportera cirka 22,72 miljoner fat per dag under de fyra veckorna fram till 22 oktober, i stort sett oförändrat från föregående period. Vid den här tiden på året stiger leveranserna vanligtvis i takt med att raffinaderier förbereder sig för att öka produktionen av vinterbränslen.
Uppgången i kopparpriset på London Metal Exchange kom av sig något under förmiddagen, efter en starkare start på handeln. Tremånadersterminen var vid lunchtid upp 16 dollar till 7.241 dollar per ton, medan zink visade en uppgång på 3 dollar till 1.870.
Björnar Tonhaugen, råvaruanalytiker på Nordea, hänvisar uppgångarna främst till förväntningar om att den senaste tidens försäljningar har varit överdrivna.
"Lyftet var väntat, men vi tror att det är för tidigt att säga att vi har nått botten på basmetallpriserna", skriver han i ett marknadsbrev.
Under veckan har det noterats breda nedgångar i lagren av basmetaller som mäts av London Metal Exchange, bara blylagren har stigit. Kopparlagren sjönk med 1 procent bara mellan torsdagen och fredagen, den största dagliga nedgången sedan januari.
Bland övriga var aluminium ned 3 dollar till 2.225 medan nickel sjönk 300 dollar till 18.650.
Bland ädelmetallerna sjönk spotpriset på guld med 3 dollar till strax över 1.648 dollar per uns, samtidigt som silver tappade 0:205 dollar till 31:795.
Morgan Stanley höjde på torsdagen sin prognos för guldpriset 2012 med 35 procent till i genomsnitt 2.200 dollar per uns, och beskrev den tillsammans med silver som "vår råvarufavorit på väg in i 2012".
"Guld, och silver i mindre utsträckning, ses som safe- havens och värdelagring såväl som det närmsta man kommer till en global reservvaluta", skrev Morgan Stanley.