1515
Annons

Räntor och valutor: Väntan på USA-siffror

Räntorna på europeiska statsobligationer stabiliseras på högre nivåer på fredagsförmiddagen efter en inledande uppgång jämfört med svensk stängning på torsdagen. Euron sjunker tillbaka mot dollarn efter en tidigare uppgång men handlas ännu något högre än på torsdagen. Europeiska börserna ger samtidigt upp tidiga uppställ.

Räntorna på europeiska statsobligationer stabiliseras på högre nivåer på fredagsförmiddagen efter en inledande uppgång jämfört med svensk stängning på torsdagen. Euron sjunker tillbaka mot dollarn efter en tidigare uppgång men handlas ännu något högre än på torsdagen. Europeiska börserna ger samtidigt upp tidiga uppställ.

Euron stärktes något mot japanska yen under förmiddagens handel. BOJ-chefen Masaaki Shirakawa varnade vid en pressträff efter bankens policymöte för att den snabba förstärkningen i den japanska valutan kan orsaka långsiktiga skador på den japanska ekonomin, och leda till att företagen snabbar på utflyttning av verksamhet utomlands.

Marknadsaktörer avvaktar i övrigt den som alltid viktiga månadsrapporten om utvecklingen på den amerikanska arbetsmarknaden, septemberstatistiken publiceras klockan 14.30.

Intresse riktas också mot tysk industriproduktionsstatistik för augusti, klockan 12.00, som väntas visa en nedgång på 2,0 procent jämfört med juli men en ökning med 6,4 procent jämfört med augusti 2010.

Även svenska statsobligationsräntor noterar små rörelser på förmiddagen efter ett uppställ i morgonhandeln, kronan tappar åter marginellt mot euron efter en mindre förstärkning på morgonen.

Riksgälden rapporterade att statens betalningar gav ett överskott på 1,7 miljarder kronor i september. Det var ett klart bättre utfall än väntade -8,8 miljarder kronor, men skillnaden beror helt på tillfälliga faktorer; dels blev nettoutlåningen 5,3 miljarder lägre än prognos, dels blev räntebetalningarna 5,2 miljarder kronor lägre än prognos grund av mindre kursförluster än väntat när intresset för byten av realobligationer var mindre än beräknat.

Från USA kommer under eftermiddagen jobbrapporten för september, där antalet sysselsatta väntas ha ökat med 55.000, enligt Bloomberg News prognosenkät. I augusti var antalet sysselsatta oförändrat jämfört med föregående månad, enligt det preliminära utfallet.

Antalet sysselsatta i privat sektor väntas ha ökat med 90.000 personer, efter en uppgång med 17.000 i augusti, medan arbetslöshetsnivån väntas vara oförändrad på 9,1 procent.

Goldman Sachs konstaterar i ett marknadsbrev att jobbrapporten för september bör se något bättre ut än föregångaren, åtminstone på ytan, och spår en sysselsättningsökning med 50.000 och arbetslöshet på 9,1 procent.

Den underliggande trenden i nyanställningarna förefaller att förbli svag, och kanske svagare än i augusti. Men den senaste tidens tillväxtdata i USA har varit i viss mån uppmuntrande, antalet varsel har förblivit relativt lågt och huvudsiffran i sysselsättningen kommer att få en boost av att 45.000 strejkande i kommunikationssektorn återvänt till arbetet.

Vad gäller indikatorerna för september noterar Goldman Sachs att antalet nya platsannonser på internet, enligt Conference Board, stabiliserades i september efter en nedgång föregående två månader. Däremot sjönk sysselsättningsdelen i inköpschefsindex för tjänstesektorn. ADP-mätningen indikerade en liknande underliggande utveckling som i augusti.

Fyraveckorssnittet för nyanmälda arbetslösa var 422.000 under mätveckan, upp från 404.000 i augusti, vilket kan indikera neddragningar hos företagen. Uppgången i antalet varsel enligt Challenger, Gray and Christmas kan däremot till stor del förklaras av färre anställda inom armén och Bank of Americas neddragningsplan, som kommer att spridas ut på längre tid.

Antalet offentligt anställda väntas sjunka, även om utvecklingen i utbildningssektorn är svårprognostiserad i september, vilket ger en sysselsättningsökning på 75.000 i privat sektor.

Få nyanställda i kombination med få varsel indikerar kraftigt ökad osäkerhet vilket fått företagen att frysa planer på nyanställningar, men ännu inte skapat den ekonomiska skada som kan utlösa uppsägningar. Om denna osäkerhet löses upp så kan vi få se en temporär skjuts för sysselsättningen då företagen verkställer uppskjutna anställningsplaner.

"Men ju längre den långsiktiga osäkerheten består, desto större risk för en elakartad cykel av svagare nyanställningar, svagare inkomster och svagare efterfrågan som i slutändan landar i recession", skriver Goldman Sachs.

Table


Innehåll från RecionAnnons

En mer hållbar framtid, med kunden i fokus

Det finska ingenjörs- och tillverkningsföretaget Recion har återigen gjort entré på den svenska marknaden – denna gång under eget varumärke. Andreas Berglund, Recions Country Manager i Sverige, har sett en tydlig efterfrågan på mer hållbara lösningar från företagets kunder.

– Lyckligtvis har vi redan arbetat mot dessa gemensamma mål i flera år. Recion har länge varit en del av en större industrikoncern men står nu på egna ben på den svenska marknaden. Även om vi är en ny aktör här varumärkesmässigt, har vi en gedigen kunskap och lång erfarenhet, säger Andreas Berglund. 

 

Stor potential i energibesparingar och effektivitet 

 

Vid tillverkningsenheten i Ylivieska har Recion under de senaste åren genomgått en stor omställning mot en mer hållbar tillverkning. Produktionen har bland annat gått över till att använda grön energi som sol- och vindkraft. Man har även gjort stora förändringar i företagets arbetsmetoder, vilket resulterat i både besparingar och förbättrade hälso- och säkerhetsaspekter. 

– Det är en pågående process som vi upprepar på månatlig basis. Det har varit ett nöje att se att både företagets kunder och anställda har uppmärksammat våra ansträngningar och stöttat dem till hundra procent säger fabrikschefen Veikko Suihkonen.  

Andreas Berglund ser stor potential i energiomställningen:

– Recion kan vara med och bidra till etableringen av nya fabriker för produktion av hållbart stål och batterier. Dessa anläggningar kommer kräva avancerad rörteknik, säger han. 

Kunden i fokus

– Nu är företagets mål att öka varumärkeskännedomen och att börja delta i marknadsaktiviteter. När vi träffar kunder och affärspartners i Sverige får vi omedelbar bekräftelse på att vår kunskap och vårt arv är välkommet, eller till och med nödvändigt på den svenska marknaden och fortsätter: Vår framgång i Frövi och Iggesund bevisar att det söks erfarna leverantörer inom krävande, hållbara rörlösningar. Recion har de kvalifikationer som krävs, avslutar han. 

Läs mer om Recion  

Om Recion
Recion är en av de äldsta leverantörerna av avancerade rörkonstruktioner i norra Europa och har cirka 200 anställda och har en årlig omsättning på nära 40 miljoner euro. Recion har expertis inom hög- och lågtryckslösningar samt processrörsystem och har under de senaste decennierna varit involverade i nästan alla nordiska anläggningar som har krävt avancerad rörteknik. Recions kunder har historiskt sett främst funnits inom process- och massaindustrin, där Recion gjort olika etableringar för kraftvärmeverk och kärnkraftverk. 

Följ Recion på LinkedIn

Mer från Recion

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Recion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?