Räntor och valutor: Väntan på USA-siffror

Räntorna på europeiska statsobligationer stabiliseras på högre nivåer på fredagsförmiddagen efter en inledande uppgång jämfört med svensk stängning på torsdagen. Euron sjunker tillbaka mot dollarn efter en tidigare uppgång men handlas ännu något högre än på torsdagen. Europeiska börserna ger samtidigt upp tidiga uppställ.

Räntorna på europeiska statsobligationer stabiliseras på högre nivåer på fredagsförmiddagen efter en inledande uppgång jämfört med svensk stängning på torsdagen. Euron sjunker tillbaka mot dollarn efter en tidigare uppgång men handlas ännu något högre än på torsdagen. Europeiska börserna ger samtidigt upp tidiga uppställ.

Euron stärktes något mot japanska yen under förmiddagens handel. BOJ-chefen Masaaki Shirakawa varnade vid en pressträff efter bankens policymöte för att den snabba förstärkningen i den japanska valutan kan orsaka långsiktiga skador på den japanska ekonomin, och leda till att företagen snabbar på utflyttning av verksamhet utomlands.

Marknadsaktörer avvaktar i övrigt den som alltid viktiga månadsrapporten om utvecklingen på den amerikanska arbetsmarknaden, septemberstatistiken publiceras klockan 14.30.

Intresse riktas också mot tysk industriproduktionsstatistik för augusti, klockan 12.00, som väntas visa en nedgång på 2,0 procent jämfört med juli men en ökning med 6,4 procent jämfört med augusti 2010.

Även svenska statsobligationsräntor noterar små rörelser på förmiddagen efter ett uppställ i morgonhandeln, kronan tappar åter marginellt mot euron efter en mindre förstärkning på morgonen.

Riksgälden rapporterade att statens betalningar gav ett överskott på 1,7 miljarder kronor i september. Det var ett klart bättre utfall än väntade -8,8 miljarder kronor, men skillnaden beror helt på tillfälliga faktorer; dels blev nettoutlåningen 5,3 miljarder lägre än prognos, dels blev räntebetalningarna 5,2 miljarder kronor lägre än prognos grund av mindre kursförluster än väntat när intresset för byten av realobligationer var mindre än beräknat.

Från USA kommer under eftermiddagen jobbrapporten för september, där antalet sysselsatta väntas ha ökat med 55.000, enligt Bloomberg News prognosenkät. I augusti var antalet sysselsatta oförändrat jämfört med föregående månad, enligt det preliminära utfallet.

Antalet sysselsatta i privat sektor väntas ha ökat med 90.000 personer, efter en uppgång med 17.000 i augusti, medan arbetslöshetsnivån väntas vara oförändrad på 9,1 procent.

Goldman Sachs konstaterar i ett marknadsbrev att jobbrapporten för september bör se något bättre ut än föregångaren, åtminstone på ytan, och spår en sysselsättningsökning med 50.000 och arbetslöshet på 9,1 procent.

Den underliggande trenden i nyanställningarna förefaller att förbli svag, och kanske svagare än i augusti. Men den senaste tidens tillväxtdata i USA har varit i viss mån uppmuntrande, antalet varsel har förblivit relativt lågt och huvudsiffran i sysselsättningen kommer att få en boost av att 45.000 strejkande i kommunikationssektorn återvänt till arbetet.

Vad gäller indikatorerna för september noterar Goldman Sachs att antalet nya platsannonser på internet, enligt Conference Board, stabiliserades i september efter en nedgång föregående två månader. Däremot sjönk sysselsättningsdelen i inköpschefsindex för tjänstesektorn. ADP-mätningen indikerade en liknande underliggande utveckling som i augusti.

Fyraveckorssnittet för nyanmälda arbetslösa var 422.000 under mätveckan, upp från 404.000 i augusti, vilket kan indikera neddragningar hos företagen. Uppgången i antalet varsel enligt Challenger, Gray and Christmas kan däremot till stor del förklaras av färre anställda inom armén och Bank of Americas neddragningsplan, som kommer att spridas ut på längre tid.

Antalet offentligt anställda väntas sjunka, även om utvecklingen i utbildningssektorn är svårprognostiserad i september, vilket ger en sysselsättningsökning på 75.000 i privat sektor.

Få nyanställda i kombination med få varsel indikerar kraftigt ökad osäkerhet vilket fått företagen att frysa planer på nyanställningar, men ännu inte skapat den ekonomiska skada som kan utlösa uppsägningar. Om denna osäkerhet löses upp så kan vi få se en temporär skjuts för sysselsättningen då företagen verkställer uppskjutna anställningsplaner.

"Men ju längre den långsiktiga osäkerheten består, desto större risk för en elakartad cykel av svagare nyanställningar, svagare inkomster och svagare efterfrågan som i slutändan landar i recession", skriver Goldman Sachs.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?