Räntor och valutor: Euron fortsätter stärkas

Räntorna på europeiska statsobligationer stiger ytterligare i den inledande handeln på fredagen, med tyska statspapper 4-6 punkter upp jämfört med svensk stängning på torsdagen. Börserna visade en trevande inledning uppåt.

Förhoppningar om verksamma åtgärder för att dämpa skuldkrisen, centralbanksagerande och en del lite mer positiva data har tolkats positivt och gett stöd åt sentimentet.

På torsdagen beslutade Bank of England att utöka obligationsköpen och ECB att återuppta köpen av säkerställda obligationer och återinföra långa repor med full tilldelning.

Nederländerna godkände på torsdagen utvidgningen av stabilitetsfonden EFSF, och nu återstår endast Malta och Slovakien innan samtliga euroländer godkänt förändringen som då kan träda ikraft. I dessa länder finns politiskt motstånd som gör omröstningarna mer osäkra.

Toppmötena avlöser varandra och på söndag ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy träffas, där bland annat hanteringen av Grekland och rekapitaliseringen av bankerna står på dagordningen.

Moody's sänkte på fredagen betyget för nio banker i Portugal och för tolv banker och finansinstitut i Storbritannien, efter en uppdaterad granskning av den finansiella situationen.

På valutamarknaden har euron stärkts ytterligare till 1:344 mot dollarn. Dollar/yen handlas fortsatt runt 76:60 medan reaktionen i pundet var måttlig efter Moody's besked. Kronan har sammantaget stärkts 8 öre till 6:80 mot dollarn och 5 öre till 9:14 mot euron.

På den svenska agendan på fredagen står utfallet i statens betalningar i september från Riksgälden. Från Storbritannien kommer PPI för september och från Tyskland industriproduktionen i augusti, med en väntad nedgång med 2,0 procent från föregående månad.

Från USA kommer under eftermiddagen jobbrapporten för september, där antalet sysselsatta väntas ha ökat med 55.000, enligt Bloomberg News prognosenkät. I augusti var antalet sysselsatta oförändrat jämfört med föregående månad, enligt det preliminära utfallet.

Antalet sysselsatta i privat sektor väntas ha ökat med 90.000 personer, efter en uppgång med 17.000 i augusti, medan arbetslöshetsnivån väntas vara oförändrad på 9,1 procent.

Goldman Sachs konstaterar i ett marknadsbrev att jobbrapporten för september bör se något bättre ut än föregångaren, åtminstone på ytan, och spår en sysselsättningsökning med 50.000 och arbetslöshet på 9,1 procent.

Den underliggande trenden i nyanställningarna förefaller att förbli svag, och kanske svagare än i augusti. Men den senaste tidens tillväxtdata i USA har varit i viss mån uppmuntrande, antalet varsel har förblivit relativt lågt och huvudsiffran i sysselsättningen kommer att få en boost av att 45.000 strejkande i kommunikationssektorn återvänt till arbetet.

Vad gäller indikatorerna för september noterar Goldman Sachs att antalet nya platsannonser på internet, enligt Conference Board, stabiliserades i september efter en nedgång föregående två månader. Däremot sjönk sysselsättningsdelen i inköpschefsindex för tjänstesektorn. ADP-mätningen indikerade en liknande underliggande utveckling som i augusti.

Fyraveckorssnittet för nyanmälda arbetslösa var 422.000 under mätveckan, upp från 404.000 i augusti, vilket kan indikera neddragningar hos företagen. Uppgången i antalet varsel enligt Challenger, Gray and Christmas kan däremot till stor del förklaras av färre anställda inom armén och Bank of Americas neddragningsplan, som kommer att spridas ut på längre tid.

Antalet offentligt anställda väntas sjunka, även om utvecklingen i utbildningssektorn är svårprognostiserad i september, vilket ger en sysselsättningsökning på 75.000 i privat sektor.

Få nyanställda i kombination med få varsel indikerar kraftigt ökad osäkerhet vilket fått företagen att frysa planer på nyanställningar, men ännu inte skapat den ekonomiska skada som kan utlösa uppsägningar. Om denna osäkerhet löses upp så kan vi få se en temporär skjuts för sysselsättningen då företagen verkställer uppskjutna anställningsplaner.

"Men ju längre den långsiktiga osäkerheten består, desto större risk för en elakartad cykel av svagare nyanställningar, svagare inkomster och svagare efterfrågan som i slutändan landar i recession", skriver Goldman Sachs.

Den tvååriga amerikanska statsobligationen handlas på fredagsmorgonen på 0,26 procent, oförändrat från svensk stängning på torsdagen, medan tioåringen är 6 punkter upp på 2,00 procent.

Japanska räntor har stigit 1-5 punkter. Bank of Japan beslutade på fredagen att lämna dagslåneräntan oförändrad nära noll och behöll även omfattningen av kreditfaciliteten för företag och fonden för tillgångsköp.

BOJ skrev att den japanska ekonomin väntas återgå till en dämpad återhämtningsbana, men möjliga konsekvenser av skuldkrisen i Europa och effekterna av justerade balansräkningar i den amerikanska ekonomin kräver fortsatt uppmärksamhet.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?