1515

Europabörser: Svajig handel kring nollan

Europabörserna inledde veckans sista handelsdag i ett vankelmodigt mönster, svängande mellan positivt och negativt territorium.

Många investerare avvaktade med att inta nya positioner inför dagens viktiga jobbstatistik från USA.

Under gårdagen steg de amerikanska börserna och utvecklingen i Asien har varit övervägande positiv på morgonen. På torsdagen lämnade både ECB och Bank of England som väntat styrräntorna oförändrade vid sina policymöten.

Den europeiska centralbanken ECB har bidragit till att ingjuta hopp genom gårdagens besked om likviditetsåtgärder som ska ge krisdrabbade eurozonsbanker ett andhål.

Stöd kom även från att Bank of England meddelade att man beslutat öka sitt program för tillgångsköp till 275 miljarder pund, från 200 miljarder.

Euroländerna får inte tveka när det gäller frågan om rekapitalisering av banksystemet, ifall behovet uppstår, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid en pressträff sent igårkväll.

Samtidigt förblir vissa marknadsaktörer skeptiska till de föreslagna planerna.

"Även om man antar att euroområdets planerar för rekapitalisering av banksektorn förväntas ändå euroområdets bankfinansieringsproblem ha en negativ inverkan på andra halvårets krediter och efterfrågan på lån, och sentimentets indikationer försämras", skriver Standard Chartered i en kommentar.

Inom Stoxx 600 Europa-index var fastighter, fordon och olja de bästa sektorerna. Sämre gick det för läkemedel och livsmedel.

Även bankaktierna gick bättre än index i regionen, med undantag för Storbritannien där sektorn gick något trögare efter att Moodys sänkt betyget på 12 av landets finansiella institutioner.

Storbritanniens finansminister George Osborne uppger samtidigt att han känner sig trygg med att brittiska banker är välkapitaliserade.

Financial Times skrev i en artikel att nervositen växer inom den brittiska regeringen för att den brittiska staten kan komma att behöva rycka ut för att rädda Royal Bank of Scotland ännu en gång som en del i de europeiska planerna på att eventuellt rekapitalisera banksystemet.

Royal Bank of Scotland själva anser sig vara välkapitaliserade, uppgav en talesperson för banken på fredagen som svar på frågor från journalisthåll.

RBS-aktien var ned 2,1 procent.

Moodys har även sänkt kreditbetyget för 9 portugisiska banker. Sänkningen av kreditbetygen beror på en ytterligare försämring av kvaliteten på tillgångarna.

Runt lunchtid presenteras tysk statistik över industriproduktionen för augusti och lite senare under eftermiddagen, vid 16.00, presenteras statistik över den amerikanska grossistlagerutvecklingen i augusti samt NIESR:s BNP-estimat för Storbritannien.

Dagens viktigaste siffra som marknaden ställer fokus på inkommer dock däremellan, vid 14.30,i form av amerikansk arbetsmarknadsdata för september.

Exklusive jordbrukssektorn väntas sysselsättningen ha ökat med 59.000 personer i september. Arbetslösheten väntas ligga kvar vid 9,1 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?