Annons

Europabörser: Svajig handel kring nollan

Europabörserna inledde veckans sista handelsdag i ett vankelmodigt mönster, svängande mellan positivt och negativt territorium.

Många investerare avvaktade med att inta nya positioner inför dagens viktiga jobbstatistik från USA.

Under gårdagen steg de amerikanska börserna och utvecklingen i Asien har varit övervägande positiv på morgonen. På torsdagen lämnade både ECB och Bank of England som väntat styrräntorna oförändrade vid sina policymöten.

Den europeiska centralbanken ECB har bidragit till att ingjuta hopp genom gårdagens besked om likviditetsåtgärder som ska ge krisdrabbade eurozonsbanker ett andhål.

Stöd kom även från att Bank of England meddelade att man beslutat öka sitt program för tillgångsköp till 275 miljarder pund, från 200 miljarder.

Euroländerna får inte tveka när det gäller frågan om rekapitalisering av banksystemet, ifall behovet uppstår, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid en pressträff sent igårkväll.

Samtidigt förblir vissa marknadsaktörer skeptiska till de föreslagna planerna.

"Även om man antar att euroområdets planerar för rekapitalisering av banksektorn förväntas ändå euroområdets bankfinansieringsproblem ha en negativ inverkan på andra halvårets krediter och efterfrågan på lån, och sentimentets indikationer försämras", skriver Standard Chartered i en kommentar.

Inom Stoxx 600 Europa-index var fastighter, fordon och olja de bästa sektorerna. Sämre gick det för läkemedel och livsmedel.

Även bankaktierna gick bättre än index i regionen, med undantag för Storbritannien där sektorn gick något trögare efter att Moodys sänkt betyget på 12 av landets finansiella institutioner.

Storbritanniens finansminister George Osborne uppger samtidigt att han känner sig trygg med att brittiska banker är välkapitaliserade.

Financial Times skrev i en artikel att nervositen växer inom den brittiska regeringen för att den brittiska staten kan komma att behöva rycka ut för att rädda Royal Bank of Scotland ännu en gång som en del i de europeiska planerna på att eventuellt rekapitalisera banksystemet.

Royal Bank of Scotland själva anser sig vara välkapitaliserade, uppgav en talesperson för banken på fredagen som svar på frågor från journalisthåll.

RBS-aktien var ned 2,1 procent.

Moodys har även sänkt kreditbetyget för 9 portugisiska banker. Sänkningen av kreditbetygen beror på en ytterligare försämring av kvaliteten på tillgångarna.

Runt lunchtid presenteras tysk statistik över industriproduktionen för augusti och lite senare under eftermiddagen, vid 16.00, presenteras statistik över den amerikanska grossistlagerutvecklingen i augusti samt NIESR:s BNP-estimat för Storbritannien.

Dagens viktigaste siffra som marknaden ställer fokus på inkommer dock däremellan, vid 14.30,i form av amerikansk arbetsmarknadsdata för september.

Exklusive jordbrukssektorn väntas sysselsättningen ha ökat med 59.000 personer i september. Arbetslösheten väntas ligga kvar vid 9,1 procent.

Innehåll från AcretoAnnons

Så enkelt lagar du god mat – med mycket lägre elförbrukning

Med en Crockpot slowcooker kan man laga mat till en tiondel av elförbrukningen jämfört med en traditionell spis eller ugn.

När elpriser skenar kommer det göra stor skillnad i hushållskassan. 

– Vi brukar säga att slowcooking kan få billigt att smaka dyrt, säger Sofia Mari, Marknadschef på Acreto, som distribuerar Crockpot.

Sverige går mot hårdare tider och en lågkonjunktur står för dörren. Samtidigt skenar elpriserna och räntorna stiger. Det gör att det blir svårare för hushållen att få pengarna att räcka till.

Från olika håll kommer tips om hur man kan minska elförbrukningen, som att sänka innertemperaturen, använda tvätt- och diskmaskin på nätterna och släcka belysningen. Spis och ugn pekas ut som energibovar som man ska använda med måtta.

Men det finns en lösning för att fortsätta kunna laga god mat – energisnålt.

En Crockpot lagar mat energieffektivt 

En slowcooker är en typ av elektrisk gryta med ett isolerande kärl som lämpar sig särskilt väl för långkok. 

– Vi har genomfört egna tester på energiförbrukning som visar att en Crockpot i vissa fall drar en tiondel så mycket el jämfört med traditionell matlagning. Vi visste att vår Crockpot är energisnål men även vi blev förvånade av det fantastiska testresultatet, säger Sofia Mari.

I en Crockpot lagas maten i en temperatur på mellan 93 och 97 grader. Då maten tillagas under längre tid, kommer ingredienser som kött att bli mörare samtidigt som smak, textur och upplevelse förhöjs.

– Istället för att köpa en dyr oxfilé till en festmiddag kan man köpa billigare styckdelar och få det lika mört och smakrikt. Det är ett smart sätt att få ut mer från matkassan, säger Sofia Mari. 

En Crockpot har många fördelar

Det finns många fördelar med en Crockpot jämfört med traditionell matlagning. Grytans isolerande effekt gör den energisnål och håller maten varm länge – och eftersom tillagningen sker i ett enda kärl minskar mängden disk. Ett långkok kan också stå och puttra över natten, då elpriset är som lägst. Dessutom inbjuder slowcooking till att laga mat till många, eller fylla lunchlådor för hela veckan. 

En Crockpot kommer därmed att göra en positiv skillnad i hushållskassan.

– En Crockpot kan bli årets energisnåla julklapp, avslutar Sofia Mari.

 

Om Acreto 

Acreto AB marknadsför, säljer och distribuerar internationella produkter som är världsledande inom sina respektive områden. I vår portfolio ingår smarta och funktionella produkter från bland andra Crockpot Slowcooker, FoodSaver, Mosquito Magnet, Breville och Victor. Produkterna hittar du hos majoriteten av återförsäljare i hela Sverige och i resten av Norden.

Läs mer på: www.acreto.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Acreto och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera