USA-börser: Försiktig uppgång i New York

De amerikanska börsindexen handlades högre efter en dryg timmas handel på torsdagen. De amerikanska investerarna hade att väga uttalanden, om läget i Europa, från ECB-chefen Jean-Claude Trichet.

"Det finns flera risker i ekonomin, framförallt i Europa. Om Europa går in i en recession kommer det få globala konsekvenser. Visst, marknaden är billig jämfört med obligationer, men just nu behöver vi vänta och se hur allt utvecklar sig", sade fondförvaltaren Don Wordell till Bloomberg News.

Vid klockan 16.50 var Dow Jones upp 0,2 procent till noteringen 10.957, det bredare S&P 500 ökade 0,3 procent till 1.148, medan Nasdaq Composite steg 0,7 procent till 2.477.

Omsättningen var 223 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 562 miljoner på Nasdaq.

Vid en presskonferens på torsdagen sade ECB-chefen Jean-Claude Trichet att ekonomin i euroområdet står inför "intensifierade nedåtrisker" och att det råder "stor osäkerhet".

Vidare sa han att euroområdets tillväxt kommer att bli mycket måttlig under andra halvåret 2011, och dämpas av en inbromsad världsekonomi och finansoro. Han uttalade däremot att tillväxten får stöd av tillväxtekonomier och låg ränta.

I bakgrunden för de amerikanska investerarna fanns friska uppgångar på börserna i Europa efter ett förslag från EU-kommissionen om koordinerad återkapitalisering av bankerna inom EU av medlemsländerna.

De amerikanska storbankerna noterade, relativt de senaste veckornas svängningar, blygsamma uppgångar.

Med stöd av stigande råvarupriser ökade Alcoa 4,8 procent.

I torsdagens nyhetsflöde i New York noterades försäljningssiffror från flera amerikanska beklädnads- och detaljhandelskedjor.

TJX ökade försäljningen i jämförbara butiker med 4 procent. Väntat var en ökning med 2,9 procent.

Detaljhandelskedjan Target noterade en uppgång i försäljningen med 5,3 procent i september, bättre än en väntad ökning med 3,9 procent.

Limited Brands hade en tillväxt med 11 procent i september, mot en väntad ökning med 4,9 procent.

TJX tappade 2,8 procent medan Target ökade 4,4 procent. Limited Brands aktie var i stort oförändrad.

Yahoo var ned 4,7 procent sedan personer med insyn i ärendet uttalat att Microsoft inte är nära att lägga ett bud på bolaget, det rapporterar Bloomberg News.

På statistikfronten visade en rapport att antalet nyanmälda arbetslösa i USA ökade till 401.000 under vecka 39. Väntat var en ökning till 410.000 nyanmälda arbetslösa enligt Bloomberg news estimatenkät.

Bloombergs veckovisa index över det amerikanska konsumentförtroendet steg under förra veckan.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 7 punkter till 1,96 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?