1515
Annons

USA-börser: Försiktig uppgång i New York

De amerikanska börsindexen handlades högre efter en dryg timmas handel på torsdagen. De amerikanska investerarna hade att väga uttalanden, om läget i Europa, från ECB-chefen Jean-Claude Trichet.

"Det finns flera risker i ekonomin, framförallt i Europa. Om Europa går in i en recession kommer det få globala konsekvenser. Visst, marknaden är billig jämfört med obligationer, men just nu behöver vi vänta och se hur allt utvecklar sig", sade fondförvaltaren Don Wordell till Bloomberg News.

Vid klockan 16.50 var Dow Jones upp 0,2 procent till noteringen 10.957, det bredare S&P 500 ökade 0,3 procent till 1.148, medan Nasdaq Composite steg 0,7 procent till 2.477.

Omsättningen var 223 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 562 miljoner på Nasdaq.

Vid en presskonferens på torsdagen sade ECB-chefen Jean-Claude Trichet att ekonomin i euroområdet står inför "intensifierade nedåtrisker" och att det råder "stor osäkerhet".

Vidare sa han att euroområdets tillväxt kommer att bli mycket måttlig under andra halvåret 2011, och dämpas av en inbromsad världsekonomi och finansoro. Han uttalade däremot att tillväxten får stöd av tillväxtekonomier och låg ränta.

I bakgrunden för de amerikanska investerarna fanns friska uppgångar på börserna i Europa efter ett förslag från EU-kommissionen om koordinerad återkapitalisering av bankerna inom EU av medlemsländerna.

De amerikanska storbankerna noterade, relativt de senaste veckornas svängningar, blygsamma uppgångar.

Med stöd av stigande råvarupriser ökade Alcoa 4,8 procent.

I torsdagens nyhetsflöde i New York noterades försäljningssiffror från flera amerikanska beklädnads- och detaljhandelskedjor.

TJX ökade försäljningen i jämförbara butiker med 4 procent. Väntat var en ökning med 2,9 procent.

Detaljhandelskedjan Target noterade en uppgång i försäljningen med 5,3 procent i september, bättre än en väntad ökning med 3,9 procent.

Limited Brands hade en tillväxt med 11 procent i september, mot en väntad ökning med 4,9 procent.

TJX tappade 2,8 procent medan Target ökade 4,4 procent. Limited Brands aktie var i stort oförändrad.

Yahoo var ned 4,7 procent sedan personer med insyn i ärendet uttalat att Microsoft inte är nära att lägga ett bud på bolaget, det rapporterar Bloomberg News.

På statistikfronten visade en rapport att antalet nyanmälda arbetslösa i USA ökade till 401.000 under vecka 39. Väntat var en ökning till 410.000 nyanmälda arbetslösa enligt Bloomberg news estimatenkät.

Bloombergs veckovisa index över det amerikanska konsumentförtroendet steg under förra veckan.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 7 punkter till 1,96 procent.


Innehåll från Quant Service SwedenAnnons

Minskad totalkostnad och ökad livslängd med rätt underhållsstrategi i Greenfieldprojekt

Över hälften av den totala kostnaden för en anläggnings hela livstid fastställs redan innan den tagits i bruk. Därför bör varje aspekt vara noggrant genomtänkt redan i ett tidigt skede. Då säkerställer man att allt kan genomföras så smidigt som möjligt när det är dags att starta produktionen och minskar risken för oväntade situationer och oförutsedda kostnader.

En kritisk framgångsfaktor vid nyetablering av en anläggning är involvering av underhållsresurser i ett tidigt skede. När en ny anläggning och dess utrustning designas och köps baserat på RAMS-aspekter, det vill säga driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet, säkerställer du en hållbar och långsiktig produktion, vilket har en avgörande inverkan på investeringsavkastningen (ROI) och anläggningens prestanda.

En ny anläggning måste drivas ansvarsfullt och underhållas på rätt sätt för att den ska fungera som planerat. Vanligtvis överstiger kostnaderna för drift, underhåll och avveckling investeringskostnaderna med råge – det är inte ovanligt att dessa är två till tjugo gånger högre än de initiala anskaffningskostnaderna. 

Uppstartsfasen är vanligtvis komplex och det finns en stark press att hålla tidsplanen för att så snart som möjligt börja få avkastning på investeringen. Därför behöver varje företag vars ambition är en hållbar produktion en tydlig underhållsstrategi samt rätt metoder, kunskap och digitala verktyg integrerade i sina processer.

Mikko Haanpää, Business Development Manager för Quant Finland, har varit involverad i att utveckla underhållsverksamheten och -strategin på en av våra kunders nya anläggningar i Harjavalta, Finland.

– Genom att involvera underhållsexpertis redan i ett tidigt skede av ett nyetableringsprojekt säkerställer du en smidig upptrappning av produktionen och når hållbara produktionsnivåer snabbare. Dessutom kommer det att märkbart minska totalkostnaden under anläggningens hela livslängd, säger han.

Några av fördelarna genom Quants Greenfield Maintenance Concept:

• Tar hänsyn till hållbarhet redan från start med fokus på anläggningens hela livslängd, med hjälp av digitala analyser och simuleringar för att kunna ge underlag och alternativ för kostnadsoptimering.

• Fokuserar på RAMS-aspekter (driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet) samt livscykelkostnad redan i designfasen och dessa faktorer fortsätter att vara viktiga drivkrafter genom hela projektet. 

• Quant är en oberoende partner som stöttar kunder i kontakten med OEM och Systemleverantörer för att säkerställa att de långsiktiga målen för anläggningen uppnås.

• En väl utarbetad underhållsstrategi i kombination med implementeringen av underhållsprocesser förlänger inte bara utrustningens utan hela anläggningens livslängd.

Läs mer om Quant här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quant Service Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?