1515
Annons

USA-börser: Banker tog revansch

De amerikanska börsindexen stängde högre på torsdagen. Investerarna fick förhoppningar om att Europas beslutsfattare vidtar tillräckliga åtgärder för att minska spridningseffekterna av den europeiska skuldkrisen.

"Marknaden har prisat in en typ av "Lehman II-situation". De kommer att göra vad som krävs för att förhindra att ett sådant scenario inträffar. Man börjar höra en del trovärdiga lösningar om europeiska bankers återkapitalisering. Det är kritiskt. Det finns en god chans att vi sett botten på aktiemarknaden", sade Brian Barish, på Cambiar Investors, till Bloomberg News.

Vid stängning var Dow Jones upp 1,7 procent och tog sig åter över 11.000-nivån. Det bredare S&P 500 ökade 1,8 procent till 1.165, medan Nasdaq Composite steg 1,9 procent till 2.507.

Det var tredje dagen i rad som USA-börserna steg . Vissa placerare börjar redan spekulera i ett årsslutsrally, enligt finansTV-kanalen CNBC.

Omsättningen var 1,1 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 2,2 miljarder på Nasdaq.

På torsdagen ingöts nytt hopp bland de amerikanska investerarna om att den europeiska skuldkrisens skador på de globala finansiella marknaderna kan begränsas.

EU-kommissionen föreslog att medlemsländerna genomför en koordinerad återkapitalisering av bankerna i EU, enligt uttalanden av kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

"Vi föreslår nu att medlemsländerna genomför koordinerade åtgärder för att återkapitalisera banker", sade han i en intervju med Reuters, och tillade att bankerna därmed kan bli av med de giftiga tillgångar som de eventuellt besitter.

Från Nederländerna kom besked om att parlamentet röstat ja till en utvidgning av den tillfälliga stödfonden EFSF.

Något som även gav en uppåtskjuts på råvarumarknaderna var beskedet från ECB-chefen Jean-Claude Trichet som aviserade ett obligationsåterköpsprogram för att stimulera ekonomin.

På hemmaplan uttalade USA:s finansminister Tim Geithner att nationens finanssektor har stärkts och att det "absolut" inte finns någon risk av en andra kollaps likt Lehman Brothers 2008.

Finanssektorn ledde uppgången i New York. Bank of America steg 8,8 procent och JP Morgan ökade 5,0 procent

Råvarurelaterade bolag gick också starkt. Alcoa steg 5,4 procent.

I torsdagens nyhetsflöde i New York noterades försäljningssiffror från flera amerikanska beklädnads- och detaljhandelskedjor.

TJX ökade försäljningen i jämförbara butiker med 4 procent. Väntat var en ökning med 2,9 procent.

Detaljhandelskedjan Target noterade en uppgång i försäljningen med 5,3 procent i september, bättre än en väntad ökning med 3,9 procent.

Limited Brands hade en tillväxt med 11 procent i september, mot en väntad ökning med 4,9 procent.

TJX tappade 1,4 procent medan Target ökade 4,3 procent. Limited Brands aktie steg 0,8 procent.

Apple, vars grundare Steve Jobs avled under natten till torsdagen svensk tid, backade 0,2 procent.

Yahoo var ned 1,7 procent sedan personer med insyn i ärendet uttalat att Microsoft inte är nära att lägga ett bud på bolaget.

På statistikfronten visade en rapport att antalet nyanmälda arbetslösa i USA ökade till 401.000 under vecka 39. Väntat var en ökning till 410.000 nyanmälda arbetslösa enligt Bloomberg news estimatenkät.

Bloombergs veckovisa index över det amerikanska konsumentförtroendet steg under förra veckan.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 10 punkter till 1,99 procent.

Ericsson stängde 1:01 kronor högre i New York jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?