USA-börser: Banker tog revansch

De amerikanska börsindexen stängde högre på torsdagen. Investerarna fick förhoppningar om att Europas beslutsfattare vidtar tillräckliga åtgärder för att minska spridningseffekterna av den europeiska skuldkrisen.

"Marknaden har prisat in en typ av "Lehman II-situation". De kommer att göra vad som krävs för att förhindra att ett sådant scenario inträffar. Man börjar höra en del trovärdiga lösningar om europeiska bankers återkapitalisering. Det är kritiskt. Det finns en god chans att vi sett botten på aktiemarknaden", sade Brian Barish, på Cambiar Investors, till Bloomberg News.

Vid stängning var Dow Jones upp 1,7 procent och tog sig åter över 11.000-nivån. Det bredare S&P 500 ökade 1,8 procent till 1.165, medan Nasdaq Composite steg 1,9 procent till 2.507.

Det var tredje dagen i rad som USA-börserna steg . Vissa placerare börjar redan spekulera i ett årsslutsrally, enligt finansTV-kanalen CNBC.

Omsättningen var 1,1 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 2,2 miljarder på Nasdaq.

På torsdagen ingöts nytt hopp bland de amerikanska investerarna om att den europeiska skuldkrisens skador på de globala finansiella marknaderna kan begränsas.

EU-kommissionen föreslog att medlemsländerna genomför en koordinerad återkapitalisering av bankerna i EU, enligt uttalanden av kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

"Vi föreslår nu att medlemsländerna genomför koordinerade åtgärder för att återkapitalisera banker", sade han i en intervju med Reuters, och tillade att bankerna därmed kan bli av med de giftiga tillgångar som de eventuellt besitter.

Från Nederländerna kom besked om att parlamentet röstat ja till en utvidgning av den tillfälliga stödfonden EFSF.

Något som även gav en uppåtskjuts på råvarumarknaderna var beskedet från ECB-chefen Jean-Claude Trichet som aviserade ett obligationsåterköpsprogram för att stimulera ekonomin.

På hemmaplan uttalade USA:s finansminister Tim Geithner att nationens finanssektor har stärkts och att det "absolut" inte finns någon risk av en andra kollaps likt Lehman Brothers 2008.

Finanssektorn ledde uppgången i New York. Bank of America steg 8,8 procent och JP Morgan ökade 5,0 procent

Råvarurelaterade bolag gick också starkt. Alcoa steg 5,4 procent.

I torsdagens nyhetsflöde i New York noterades försäljningssiffror från flera amerikanska beklädnads- och detaljhandelskedjor.

TJX ökade försäljningen i jämförbara butiker med 4 procent. Väntat var en ökning med 2,9 procent.

Detaljhandelskedjan Target noterade en uppgång i försäljningen med 5,3 procent i september, bättre än en väntad ökning med 3,9 procent.

Limited Brands hade en tillväxt med 11 procent i september, mot en väntad ökning med 4,9 procent.

TJX tappade 1,4 procent medan Target ökade 4,3 procent. Limited Brands aktie steg 0,8 procent.

Apple, vars grundare Steve Jobs avled under natten till torsdagen svensk tid, backade 0,2 procent.

Yahoo var ned 1,7 procent sedan personer med insyn i ärendet uttalat att Microsoft inte är nära att lägga ett bud på bolaget.

På statistikfronten visade en rapport att antalet nyanmälda arbetslösa i USA ökade till 401.000 under vecka 39. Väntat var en ökning till 410.000 nyanmälda arbetslösa enligt Bloomberg news estimatenkät.

Bloombergs veckovisa index över det amerikanska konsumentförtroendet steg under förra veckan.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 10 punkter till 1,99 procent.

Ericsson stängde 1:01 kronor högre i New York jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?