Annons

Stockholmsbörsen: Rejäl uppgång till slut

Stockholmsbörsen bet sig fast vid tydliga uppgångar under torsdagen fram till eftermiddagen då den europeiska centralbanken upprepade sin styrränta för euroområdet.

Beskedet skapade en viss besvikelse då det fanns spekulationer om en räntesänkning. Dock repade handeln mod i slutet och slutade på dagshögsta.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var upp 2,3 procent till noteringen 920,5. Noteras kan att index vid 16- tiden tillfälligt var under nollstrecket. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 15,1 miljarder kronor. Den totala omsättningen, inräknat Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 21,5 miljarder kronor.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet målade euroområdets ekonomiska utsikter i dystra färger med tal om ökade nedåtrisker och betydande osäkerhet, vilket tillfälligt sänkte börshumöret.

Han sade att euroområdets tillväxt kommer att bli mycket måttlig under andra halvåret i år, och dämpas av en inbromsad världsekonomi och finansoro. Däremot får tillväxten stöd av tillväxtekonomier och låg ränta.

Det allvarliga läget i en av Europas största ekonomier, Storbritannien, accentuerades ytterligare då dess centralbank, BOE, utökade sitt stimulansprogram med 75 miljarder pund, vilket var tämligen oväntat. Den brittiska centralbanken behöll, helt enligt förväntningarna, sin styrränta.

På pluskontot vägde dock fortsatta indikationer om åtgärder för att begränsa spridningseffekterna av den europeiska skuldkrisen tungt.

Från andra sidan Atlanten, USA, publicerades något uppmuntrande sysselsättningsstatistik då nyanmälda arbetslösa var något färre än befarat.

I Europas största ekonomi, Tyskland, var dock augusti månads industriorder svagare än förväntat.

EU-kommissionen föreslog under torsdagen att medlemsländerna genomför en koordinerad återkapitalisering av bankerna i EU, enligt uttalanden av kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

"Vi föreslår nu att medlemsländerna genomför koordinerade åtgärder för att återkapitalisera banker", sade han i en intervju med Reuters, och tillade att bankerna därmed kan bli av med de giftiga tillgångar som de eventuellt besitter.

På den svenska bolagsscenen placerade sig råvarurelaterade aktier högt på vinnarlistan, även om Lundin Petroleum efter de senaste dagarnas rally handlades på minus.

Lundin-familjens gruvaktie Lundin Mining anförde vinnarlistan och steg med 10 procent till 26:17 kronor. Även Boliden hade en lyckad dag och steg knappt 7 procent till 75:60 kronor.

De fyra storbankerna hamnade i varierande grad klart över nollstrecket. Bäst gick det för Swedbank som steg 2,4 procent medan Handelsbanken halkade efter något med en uppgång på 1,2 procent.

Rapporterande skidoperatören Skistar tog liften ned och föll 1,3 procent till 92 kronor.

Swedish Match fick ännu en säljrekommendation, denna gång från Société Générale som inlett bevakning av bolaget.

Den traditionellt defensiva Swedish Match-aktien backade 1,3 procent. Bland storbolagsaktier på minuslistan bokfördes även Telia Sonera.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera