1515

Stockholmsbörsen: Rejäl uppgång till slut

Stockholmsbörsen bet sig fast vid tydliga uppgångar under torsdagen fram till eftermiddagen då den europeiska centralbanken upprepade sin styrränta för euroområdet.

Beskedet skapade en viss besvikelse då det fanns spekulationer om en räntesänkning. Dock repade handeln mod i slutet och slutade på dagshögsta.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var upp 2,3 procent till noteringen 920,5. Noteras kan att index vid 16- tiden tillfälligt var under nollstrecket. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 15,1 miljarder kronor. Den totala omsättningen, inräknat Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 21,5 miljarder kronor.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet målade euroområdets ekonomiska utsikter i dystra färger med tal om ökade nedåtrisker och betydande osäkerhet, vilket tillfälligt sänkte börshumöret.

Han sade att euroområdets tillväxt kommer att bli mycket måttlig under andra halvåret i år, och dämpas av en inbromsad världsekonomi och finansoro. Däremot får tillväxten stöd av tillväxtekonomier och låg ränta.

Det allvarliga läget i en av Europas största ekonomier, Storbritannien, accentuerades ytterligare då dess centralbank, BOE, utökade sitt stimulansprogram med 75 miljarder pund, vilket var tämligen oväntat. Den brittiska centralbanken behöll, helt enligt förväntningarna, sin styrränta.

På pluskontot vägde dock fortsatta indikationer om åtgärder för att begränsa spridningseffekterna av den europeiska skuldkrisen tungt.

Från andra sidan Atlanten, USA, publicerades något uppmuntrande sysselsättningsstatistik då nyanmälda arbetslösa var något färre än befarat.

I Europas största ekonomi, Tyskland, var dock augusti månads industriorder svagare än förväntat.

EU-kommissionen föreslog under torsdagen att medlemsländerna genomför en koordinerad återkapitalisering av bankerna i EU, enligt uttalanden av kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

"Vi föreslår nu att medlemsländerna genomför koordinerade åtgärder för att återkapitalisera banker", sade han i en intervju med Reuters, och tillade att bankerna därmed kan bli av med de giftiga tillgångar som de eventuellt besitter.

På den svenska bolagsscenen placerade sig råvarurelaterade aktier högt på vinnarlistan, även om Lundin Petroleum efter de senaste dagarnas rally handlades på minus.

Lundin-familjens gruvaktie Lundin Mining anförde vinnarlistan och steg med 10 procent till 26:17 kronor. Även Boliden hade en lyckad dag och steg knappt 7 procent till 75:60 kronor.

De fyra storbankerna hamnade i varierande grad klart över nollstrecket. Bäst gick det för Swedbank som steg 2,4 procent medan Handelsbanken halkade efter något med en uppgång på 1,2 procent.

Rapporterande skidoperatören Skistar tog liften ned och föll 1,3 procent till 92 kronor.

Swedish Match fick ännu en säljrekommendation, denna gång från Société Générale som inlett bevakning av bolaget.

Den traditionellt defensiva Swedish Match-aktien backade 1,3 procent. Bland storbolagsaktier på minuslistan bokfördes även Telia Sonera.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?