Råvaror: Förhoppningsrally lyfte priserna

Råvarorna noterade, i likhet med aktiemarknaderna, breda uppgångar under torsdagens tidiga kvällshandel. Fortsatta indikationer från ECB om åtgärder för att begränsa spridningseffekterna av Europas skuldkris ingöt hopp om hos investerarna.

"Detta är mer av ett förhoppningsrally. Den enda anledningen är stödet från ECB", sade Michael Smith, på T&K Futures & Options till Bloomberg News.

Vid klockan 18.40 var tremånadersterminen för koppar vid upp 376 dollar till 7.196 dollar per ton.

"Oro över den amerikanska ekonomin och Europas skuldkris verkar lätta. Vi har sett en del fysiskt köpande vid de nuvarande prisnivåerna och marknaden har upplevt ett stramt utbud", sade Hwang Il Doo, seniorhandlare vid Korea Exchange Bank Futures till Bloomberg News

Bland övriga metaller var zink upp 29 dollar till 1.874 dollar, medan nickel ökade 575 dollar till 18.975 dollar.

På råoljemarknaden var WTI-oljan upp 1:10 dollar till 80:78 dollar per fat. Brent steg samtidigt med 0:41 dollar till 103:14 dollar.

Bland ädelmetallerna steg spotpriset på guld 1:50 dollar till cirka 1.643 dollar per uns, medan silver ökade 1:13 dollar till 31:565.

"Efter den första omgången likviditetsbegränsningar och den globala försäljningen av guld, får investeringscaset guld 2012 momentum på grund av stark fundamenta och makroekonomiska faktorer. De senaste handelsdagarnas nivåer kring 1.600 dollar erbjuder bra köptillfällen", sade Bayram Dincer, analytiker vid LGT Capital Management till Bloomberg News.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?