1515

Räntor och valutor: Euron stärks inför räntebeskedet

Med ökande förhoppningar om ett EU:s ledare ska vidta koordinerade åtgärder för rekapitalisera bankerna utökar europeiska marknadsräntor tidigare uppgångar inför eftermiddagens ovanligt osäkra räntebesked från ECB.

Euron har stärkts och den svenska kronan handlas något öre starkare mot både dollarn och euron i det optimistiska klimatet med stigande börser och råvarupriser.

Framåt lunchtid har de svenska marknadsräntorna stigit 1-8 punkter, med störst uppgångar i längre löptider där den tioåriga statsobligationsräntan stiger 8 punkter till 1,80 procent. Den tyska tioårsräntan är samtidigt upp 5 punkter till 1,88 procent.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sade under förmiddagen att kommissionen föreslår att EU-länderna genomför en koordinerad rekapitalisering av bankerna i EU, ett uttalande som bidrog till att lyfta sentimentet.

"Nyhetsflödet den senaste tiden stödjer vår syn att det kommer olika bankstödsprogram. Kanske kan det komma redan i slutet av oktober, efter att alla euroländer godkänt utökningen av EFSF", säger Martin Enlund, senior strateg vid Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tillägger dock att problemen inte är slut med nya bankstödsåtgärder, utan fokus riskerar bara att flytta från bankerna till de redan skuldtyngda stater som ska garantera bankerna.

"Problemen för exempelvis Italien är inte över på grund av detta. Statens problem blir bara värre om de måste stödja sina banker och då får vi nästa jobbiga runda med fortsatt skuldkris", säger Martin Enlund.

Torsdagens stora händelse är ECB:s räntebesked med efterföljande presskonferens med ECB-chefen Jean-CClaude Trichet, som blir hans sista innan Mario Draghi den 1 november tar över som chef för ECB.

ECB:s räntebesked ser för en gångs skulle rätt osäkert ut, även om en majoritet av analytikerna i Bloomberg News enkät räknar med oförändrad ränta på 1,50 procent finns det de som räknar med en sänkning med både 25 och 50 punkter.

Handelsbanken tillhör dem som tror på en sänkning med 50 punkter, men den prognosen har blivit mer osäker efter att inflationen tog ett oväntat kraftigt kliv uppåt till 3,0 procent i september.

"En vis och proaktiv centralbank borde kunna se igenom att inflationen är 3 procent en månad på grund av stigande oljepriser. Kärninflationen är 1 procent, BNP har börjat krympa och arbetslösheten ser ut att ha börjat stiga - den mix vi ser ska göra vilken centralbank som helst mjuk", säger Martin Enlund vid Handelsbanken.

Han påpekade dock att ECB på marknaden ses som något av centralbankernas "supertanker", som tar lång tid på sig att svänga om när verkligheten förändras. Han tycker samtidigt att det finns en hel del likheter med dagens situation och hösten 2008, då ECB började sänka räntan förra gången.

"I oktober 2008 sade de att inhemsk efterfrågan krymper, nu har de inte sagt det men i september sade ECB att nedåtriskerna har intensifierats. Det tyder på att de har börjat svänga om mot räntesänkningar och inte bara blivit neutrala. Kommer det inte en räntesänkning nu kommer det en räntesänkning i november", säger Martin Enlund.

Handelsbanken räknar också, i linje med konsensus, med att ECB också kommer att återuppta sina 12-månadersrepor och Handelsbanken tror även att ECB kommer att återuppta köpen av säkerställda obligationer, "om inte nu så snart".

Förväntningarna på en räntesänkning har stegrats den sista tiden och många är de som förespråkar en sänkning. OECD:s generalsekreterare Angel Gurria sade under förmiddagen att ECB bör sänka räntorna redan i dag. På onsdagen sade IMF:s Europachef Antonio Borges att ECB skulle kunna sänka styrräntan eftersom prisökningarna är under kontroll och inflationsförväntningarna är stabila. Tyska Handelsblatts ECB- skuggråd har också förordat en räntesänkning.

För Bank of Englands del räknar alla bedömare med att räntan lämnas oförändrad på 0,50 procent, den stora frågan här är i stället om centralbankens program för tillgångsköp kommer att utökas från nuvarande 200 miljarder pund. En majoritet av analytikerna i Bloomberg News enkät räknar med ett oförändrat program men en icke föraktfull minoritet räknar med utökningar till 250 eller 300 miljarder pund.

Spanien emitterade obligationer under förmiddagen och fick betala lägre räntor än vid tidigare motsvarande emissioner.

Klockan 12.00 kommer statistik över den tyska industrins orderingång i tyska industriorder i augusti, som väntas ha varit oförändrad från föregående månad och ökat med 4,7 procent i årstakt.

Den svenska tjänsteproduktionen steg med 3,7 procent i årstakt i augusti, en inbromsning från 4,4 procent i juli. För andra månaden i rad noterades också en liten nedgång från föregående månad.

Nordea hade räknat med att tjänsteproduktionen skulle öka med 4,3 procent och Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson kallade utfallet för en "besvikelse".

Klockan 15.00 talar vice Riksbankschef Svante Öberg under rubriken "BNP-tillväxt och resursutnyttjande".

USA-räntorna har likaså stigit på de fortsatta förhoppningarna om europeiska åtgärder för att stärka banksektorn. Sedan onsdagens svenska stängning har den amerikanska tioårsräntan stigit 3 punkter till 1,91 procent.

Till eftermiddagen kommer statistik över antalet nyanmälda arbetslösa föregående vecka. Enligt Bloomberg News enkät väntas en uppgång till 410.000 personer från oväntat låga 391.000 veckan före.

På valutamarknaden har euron stärkts på förhoppningarna om koordinerade europeiska bankåtgärder. Särskilt uttalandet från EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso om att kommissionen föreslår att EU-länderna genomför en koordinerad rekapitalisering av bankerna i EU fick fart på euron.

Handlare som Reuters talat med beskriver handeln som ganska avvaktande inför ECB:s räntebesked i eftermiddag och osäkerheten kring om det blir någon räntesänkning eller inte.

Den svenska kronan har stärkts något öre mot både dollarn och euron.

Under torsdagen hålls ett internationellt valutatoppmöte i Berlin klockan 15.00, med presskonferens utlyst till klockan 17.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?