1515
Annons

USA-börser: Uppåt på Wall Street

USA-börserna klättrade under onsdagens handel på spekulationer om att aktioner förbereds i syfte att lindra den europeiska skuldkrisen. På bolagsfronten rusade Yahoo och Research in Motion på rykten kring bolagen.

"Att bygga en brandvägg: det är sättet som europeiska politiker nu äntligen förstår kan hindra skuldkrisen från att spridas till Italien och Spanien", sade strategen Peter Boockvar till Bloomberg News på onsdagen.

Vid stängning var Dow Jones upp 1,2 procent till noteringen 10.940, det bredare S&P 500 var upp 1,8 procent till 1.144 och Nasdaq Composite steg 2,3 procent till 2.461.

Omsättningen var 1,2 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 2,5 miljarder på Nasdaq.

På statistikfronten visade ISM-index en mindre nedgång än väntat under september. Det sammanvägda ISM- indexet för tjänstesektorn sjönk till 53, jämfört med 53,3 i augusti.

Under torsdagen väntas veckovis data rörande antalet nyanmälda arbetslösa i USA och på fredagen är det dags för september månads jobbrapport.

På onsdagen visade challenger-rapporten för september på en kraftig ökning av antalet varsel jämfört med september månad 2010. Varslen under perioden uppgick till 115.730 stycken, vilket motsvarade en ökning med 212 procent. Främst stod Bank of America och militären för nedskärningarna.

"Bank of America är inte den enda banken som fortfarande har det svårt i ljuset av kollapsen på husmarknaden och nedskärningarna inom försvaret är troligen bara toppen på ett isberg när det gäller nedskärningar på federal nivå", skrev John Challenger, vd för den privata arbetsförmedlaren Challenger, Gray & Christmas, i rapporten.

ADP:s redovisning av den privata sysselsättningen i USA såg bättre ut. Den privata sysselsättningen ökade med 91.000 personer under augusti, mot förväntan på 75.000 personer.

Finanssektorn vände upp under kvällen. Bank of America stängde upp 0,2 procent medan JP Morgan steg 1,9 procent. Citigroup och Morgan Stanley var upp 1,3 och 3,4 procent.

Teknologiaktier var i fokus på onsdagen. Research in Motion rusade 12,4 procent på rykten om att bolaget anlitat en investmentbank för att se över strategiska alternativ.

Enligt Wall Street Journal förbereder Yahoo finansiell information som ska skickas till potentiella köpare inom kort. Aktien avancerade 10,1 procent. Det ryktas om att Microsoft, som var upp 2,2 procent, förbereder ett bud på Yahoo.

I sektorn var Cisco, Intel och DELL upp 3,9, 2,9 respektive 5,9 procent medan HP klättrade 3,7 procent.

Även olje- och råvarubolag gick starkt. Alcoa var upp 2,7 procent medan Chevron avancerade 3,5 procent.

Telekommunikationssektorn gick svagt, tyngt av Verizon som var ned 1,7 procent på onsdagen.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 6 punkter till 1,88 procent.

Ericsson stängde 0:27 kronor högre i New York jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Reaktioner är skarpa från västländer om gasläckaget i Östersjön: det rör sig om sabotage och rysk aggression enligt västledare.

Ukraina betraktar gasläckagen som en ”terroristattack” utförd av Ryssland.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.Foto:TT

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak anklagar på Twitter Ryssland för att ”destabilisera det ekonomiska läget i Europa och skapa panik inför vintern”.

”Den omfattande 'gasläckan' från Nord Stream 1 är ingenting annat än en terroristattack som planerats av Ryssland, och som är en fientlig handling riktad mot EU”, skriver han.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki var snabb med att kommentera utvecklingen i Östersjön. På en gemensam presskonferens med Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sade Morawiecki att han är övertygad om att sabotage ligger bakom.

”Vi känner inte till detaljerna om vad som hänt, men vi ser klart och tydligt att det var en sabotagehandling”, säger han enligt norska nyhetsbyrån NTB.

USA är redo att stödja landets allierade i Europa efter uppgifterna om gasläckaget, säger en uppsatt tjänsteman inom Vita huset till nyhetsbyrån AFP.

– Jag tänker inte spekulera i vad som orsakat detta, och jag vet att våra europeiska samarbetsländer utreder. Vi är redo att stödja dem, säger Vita husetmedarbetaren.

– Detta bevisar bara vikten i att samarbeta för att hitta alternativa leverantörer av gas.

Tysklands regering uppges enligt medieuppgifter anse att det rör sig om medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger en källa till tidningen Der Tagesspiegel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera