Annons

USA-börser: Svajig öppning på Wall Street

Efter öppning under noll var utvecklingen oregelbunden efter en handelstimma. Investerare är avvaktande inför torsdagens räntebesked från ECB och eventuella uttalanden kring skuldkrisen. Från amerikanskt håll väntas arbetsmarknadssiffror på torsdag och fredag.

Vid 16.30-tiden var Dow Jones oförändrad kring noteringen 10.810, det bredare S&P 500 var upp 0,1 procent till 1.125 och Nasdaq Composite steg 0,2 procent till 2.410.

Omsättningen var 237 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 560 miljoner på Nasdaq.

Efter en halvtimmas handel vände de amerikanska börserna uppåt sedan septembers ISM-index sjunkit mindre än väntat.

Det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn sjönk till 53,0 i september jämfört med 53,3 föregående månad, väntat var en nedgång till 52,8. Indexet för affärsaktiviteten steg till 57,1 från 55,6 medan prisindex sjönk till 61,9 från 64,2. Sysselsättningsindex sjönk till 48,7 från 51,6.

Från Europa väntas räntebesked från ECB på torsdagen. Inför finns förhoppningar om utfästelser om stimulansåtgärder och möjligen även en räntesänkning.

Under torsdagen väntas även veckovis data rörande antalet nyanmälda arbetslösa i USA och på fredagen är det dags för september månads jobbrapport.

På onsdagen visade challenger-rapporten för september på en kraftig ökning av antalet varsel jämfört med september månad 2010. Varslen under perioden uppgick till 115.730 stycken, vilket motsvarade en ökning med 212 procent. Främst stod Bank of America och militären för nedskärningarna.

"Bank of America är inte den enda banken som fortfarande har det svårt i ljuset av kollapsen på husmarknaden och nedskärningarna inom försvaret är troligen bara toppen på ett isberg när det gäller nedskärningar på federal nivå", skrev John Challenger, vd för den privata arbetsförmedlaren Challenger, Gray & Christmas, i rapporten.

ADP:s redovisning av den privata sysselsättningen i USA såg bättre ut. Den privata sysselsättningen ökade med 91.000 personer under augusti enligt en undersökning från ADP Employer Services. Analytikerna hade enbart räknat med en ökning med 75.000 personer enligt Bloomberg News enkät.

Bank of America var ned 1,0 procent medan Citigroup och Goldman Sachs båda tappade 2,1 procent.

Teknologiaktier var i fokus på onsdagen. Research in Motion rusade 12,9 procent på rykten om att bolaget anlitat en investmentbank för att se över strategiska alternativ.

Enligt Wall Street Journal förbereder Yahoo finansiell information som ska skickas till potentiella köpare inom kort. Aktien var upp 2,8 procent.

I sektorn var Cisco och Intel upp 1,7 respektive 1,2 procent medan HP klättrade 2,3 procent.

Apple backade 1,2 procent sedan det inte infriat förväntningarna om en lansering av nästa generation av mobiltelefonmodellen Iphone under sin pressträff på tisdagen. I stället släpptes en uppgraderad version av nuvarande modell.

Telekommunikationssektorn gick svagt, tyngt av AT&T, Verizon och Sprint som var ned mellan 1,0 och 1,7 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 6 punkter till 1,88 procent. Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7931 Nyhetsbyrån Direkt

Innehåll från EKNAnnons

Sveriges nya enhörning räknar med dubblerad omsättning

Stefan Jansson är vd på Polarium.
Stefan Jansson är vd på Polarium.

I våras värderades det smarta energilagringsbolaget Polarium till över en miljard dollar och blev därmed Sveriges nya enhörning. Bolaget har haft en slående tillväxtresa – och för att växa snabbt utan att tappa kontrollen över verksamheten har de använt garantier från Exportkreditnämnden, EKN.

Så kan EKN hjälpa företag att växa internationellt 

Svenska Polarium grundades 2015 och erbjuder energilagringslösningar baserade på litiumjonteknik till telekombranschen, tillverkningsindustrin och kommersiella fastigheter. Deras lösningar är baserade på smarta batterier och mjukvara som kan maximera användares inköp av grön och billig el.

– Generellt sett är el som smutsigast när den är dyrast, eftersom det är vid de dyra konsumtionstopparna som vi tvingas komplettera vår användning av förnybar el med fossil el från andra länder. Genom att maximera inköpen av grön el uppfyller våra lösningar därför två av kundernas intressen: att spara pengar och att bidra till klimatomställningen, säger Stefan Jansson, vd på Polarium.

– Vi jobbar till exempel mot ett stort hotell i Stockholm där vi räknar med att kunna sänka elkostnaden med 80 procent. Det är möjligt genom att de dels kan använda lagrad el från våra batterier när nätpriserna är som högst och dels kan sälja tillbaka el till elnätet när det är förmånligt för dem.

Dubblerar omsättningen i år

Polarium omsatte 741 miljoner kronor 2020 och 1,1 miljarder kronor 2021. Under 2022 räknar de med att dubblera omsättningen. Bolaget har idag fabriker och säljkontor världen över och i våras blev de Sveriges nya enhörning när de värderades till över en miljard dollar.

– Eftersom den pågående elektrifieringen är akut har vi velat växa så snabbt som möjligt. Lyckligtvis har vi haft rätt förutsättningar för en väldigt intensiv tillväxtresa utan att behöva sälja stora andelar av bolaget. En avgörande faktor i det har varit EKN, säger Stefan Jansson.

Växte snabbt med hjälp av EKN

EKN erbjuder exportörer och deras underleverantörer garantier som stöttar bolagens export. Polarium har använt flera av EKN:s garantier under sin tillväxtresa och gör det än i dag. Det handlar exempelvis om den så kallade rörelsekreditgarantin som minskar bankens risk vid lån till bolag.

– Vi var faktiskt det första bolaget som använde förlagan till EKN:s nya garanti Exportsprånget. Det innebar att vår bank fick 80 procents riskavtäckning när de gav oss kredit, trots att vi var relativt nyetablerade. Lösningen innebar att vi kunde växa snabbt med ett mindre beroende av externt kapital. Det har varit så värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Polarium använder också löpande en garanti för kundfordringar från EKN som säkrar att bolaget får betalt även om kunden inte kan betala som avtalat.

– Vi är ett tech-bolag som gör många affärer på utsatta marknader. Med den här garantin har vi kunnat tacka ja till affärer som vi inte hade kunnat ta annars; lägre kreditrisker ger högre tillväxt. Samma garanti kan även användas för att ge kunder attraktiva finansieringsvillkor och det är något som vi sneglar på framåt.

”Grön och billig el för alla”

I våras investerade AMF 955 miljoner kronor i Polarium och i höstas blev även Alecta ny delägare i bolaget. Tillväxtresan fortsätter mot målet, som enligt vd:n är ”grön och billig el för alla”.

– Globalt sett står fossila bränslen fortfarande för 80 procent av all elproduktion. Vi är mitt i en förflyttning mot ett helt nytt energisystem sett till infrastruktur, distribution och konsumtion. Här har Polarium en viktig roll att spela och än har vi bara sett början, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera