1515

USA-börser: Svajig öppning på Wall Street

Efter öppning under noll var utvecklingen oregelbunden efter en handelstimma. Investerare är avvaktande inför torsdagens räntebesked från ECB och eventuella uttalanden kring skuldkrisen. Från amerikanskt håll väntas arbetsmarknadssiffror på torsdag och fredag.

Vid 16.30-tiden var Dow Jones oförändrad kring noteringen 10.810, det bredare S&P 500 var upp 0,1 procent till 1.125 och Nasdaq Composite steg 0,2 procent till 2.410.

Omsättningen var 237 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 560 miljoner på Nasdaq.

Efter en halvtimmas handel vände de amerikanska börserna uppåt sedan septembers ISM-index sjunkit mindre än väntat.

Det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn sjönk till 53,0 i september jämfört med 53,3 föregående månad, väntat var en nedgång till 52,8. Indexet för affärsaktiviteten steg till 57,1 från 55,6 medan prisindex sjönk till 61,9 från 64,2. Sysselsättningsindex sjönk till 48,7 från 51,6.

Från Europa väntas räntebesked från ECB på torsdagen. Inför finns förhoppningar om utfästelser om stimulansåtgärder och möjligen även en räntesänkning.

Under torsdagen väntas även veckovis data rörande antalet nyanmälda arbetslösa i USA och på fredagen är det dags för september månads jobbrapport.

På onsdagen visade challenger-rapporten för september på en kraftig ökning av antalet varsel jämfört med september månad 2010. Varslen under perioden uppgick till 115.730 stycken, vilket motsvarade en ökning med 212 procent. Främst stod Bank of America och militären för nedskärningarna.

"Bank of America är inte den enda banken som fortfarande har det svårt i ljuset av kollapsen på husmarknaden och nedskärningarna inom försvaret är troligen bara toppen på ett isberg när det gäller nedskärningar på federal nivå", skrev John Challenger, vd för den privata arbetsförmedlaren Challenger, Gray & Christmas, i rapporten.

ADP:s redovisning av den privata sysselsättningen i USA såg bättre ut. Den privata sysselsättningen ökade med 91.000 personer under augusti enligt en undersökning från ADP Employer Services. Analytikerna hade enbart räknat med en ökning med 75.000 personer enligt Bloomberg News enkät.

Bank of America var ned 1,0 procent medan Citigroup och Goldman Sachs båda tappade 2,1 procent.

Teknologiaktier var i fokus på onsdagen. Research in Motion rusade 12,9 procent på rykten om att bolaget anlitat en investmentbank för att se över strategiska alternativ.

Enligt Wall Street Journal förbereder Yahoo finansiell information som ska skickas till potentiella köpare inom kort. Aktien var upp 2,8 procent.

I sektorn var Cisco och Intel upp 1,7 respektive 1,2 procent medan HP klättrade 2,3 procent.

Apple backade 1,2 procent sedan det inte infriat förväntningarna om en lansering av nästa generation av mobiltelefonmodellen Iphone under sin pressträff på tisdagen. I stället släpptes en uppgraderad version av nuvarande modell.

Telekommunikationssektorn gick svagt, tyngt av AT&T, Verizon och Sprint som var ned mellan 1,0 och 1,7 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 6 punkter till 1,88 procent. Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7931 Nyhetsbyrån Direkt


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?