Annons

Stockholmsbörsen: Håller i uppgång

Stockholmsbörsen höll sig vid tidig torsdagseftermiddag kvar runt förmiddagens uppgång, och riktningen pekade uppåt även om utvecklingen var något skakig.

Ett positivt börshumör i Europa, i huvudsak grundat på minskad oro för storbankernas vidare fortlevnad och råvaror på offensiven, gav stöd till den svenska aktiehandeln. I bakgrunden fanns också framväxten av förväntningar på torsdagens räntebesked från ECB.

Omkring klockan 12.50 var storbolagsindexet OMXS30 upp 2,0 procent till noteringen 884. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 5,0 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats uppgick till 7,9 miljarder kronor.

Den svenska kronan utökade den stärkta positionen mot euro och dollar. Den svenska tioåriga obligationsräntan var upp 8 punkter till 1,71 procent.

Den övriga europeiska börsutvecklingen stärktes samtidigt. Det regionala indexet Euro Stoxx 50 var upp 2,8 procent. Frankfurtbörsens DAX-index steg 3,7 procent, och Parisbörsens CAC 40 var upp 3,1 procent. I London var FTSE 100 upp 2,4 procent.

Drivande sektorer var bank, finans och försäkring samt råvarurelaterade bolag.

Bekymren över tillväxten i USA lades för stunden åt sidan efter att Fed-chefen Ben Bernanke genom uttalanden på tisdagskvällen skapat förtröstan om hanteringen av den bleka amerikanska ekonomin.

Federal Reserve "kommer att fortsätta att noga övervaka den ekonomiska utvecklingen och är redo att vidta ytterligare åtgärder om det är lämpligt för att stötta en starkare ekonomisk återhämtning i en kontext av prisstabilitet", sa Ben Bernanke under en utfrågning inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott på tisdagen. Beskedet drog upp börserna i New York som stängde med betydande uppgångar.

För Europas del lättade knappast frågetecknen om utvecklingen efter att Moody´s på tisdagskvällen sänkt Italiens kreditbetyg med tre steg, till A2 från tidigare Aa2, med negativa utsikter. Moody´s konstaterade också att fler länder med nuvarande kreditbetyg under Aaa-nivån kan få sänkta betyg.

Hoppet ställs nu till den europeiska centralbanken, ECB, som lämnar ett räntebesked på torsdagen. De liggande förväntningarna är att styrräntan lämnas oförändrad på 1,50 procent.

Internationella Valutafonden, IMF, passade på att upprepa sin uppmaning till ECB att agera kraftigare på Europas skuldkris om den fortsätter att hota tillväxt och destabilisera finansmarknaderna.

ECB "borde sänka sin styrränta om nedåtrisker mot tillväxt och inflation kvarstår", skrev IMF i en delårsrapport om Europa på onsdagen. Kommentarerna var i linje med dem som fonden uttryckte i World Economic Outlook den 20 september.

En snabb handlingsplan för den krisdrabbade fransk-belgiska banken Dexia lättade på oron för att de europeiska storbanker som nu tyngs av sin exponering mot grekiska statspapper ska lämnas åt sin undergång. Lösningen för Dexias likviditetsproblem baseras på att flytta tillgångar med låg kvalitet till en "dålig bank" med garantier från de belgiska och franska regeringarna, enligt uttalanden från Belgiens premiärminister Yves Leterme på tisdagskvällen. Dexia var upp omkring 7,4 procent i Bryssel på onsdagsförmiddagen, efter att ha fallit 22 procent på tisdagen.

Enligt Financial Times undersöker EU-länderna möjligheten till en gemensam rekapitalisering av banker, uppgifter som bidrog till att den europeiska banksektorn ledde börsuppgångarna på onsdagen.

De franska storbankerna BNP Paribas och Société Générale, som även de sitter med grekiska statspapper till tveksam värdering, var upp 6,5 procent respektive 5,3 procent i Paris. Deutsche Bank, med en färsk vinstvarning från tisdagen, steg 5,8 procent i Frankfurt.

De svenska bankerna låg också i huvudsak över index i onsdagshandeln. Swedbank var upp 2,6 procent till 74,50 kronor och Handelsbanken steg 2,4 procent till 170,30 kronor. Nordea var upp 1,9 procent till 53,50 kronor, medan SEB A var sämre än index med en uppgång på 1,3 procent till 36,09 kronor.

Deutsche Bank och Exane BNP Paribas har justerat ned sina riktkurser för de svenska bankerna, dock utan att röra liggande rekommendationer.

EMU:s inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till definitiva 48,8 i september, från 51,5 i augusti. Väntat var en nedgång till 49,1 i september, i linje med den preliminära mätningen, enligt Bloomberg News snittestimat. Den slutliga läsningen av det kombinerade inköpschefsindexet för september hamnade på 49,1, ned från 50,7 i augusti.

På hemmaplan rapporterade Silf/Swedbank ett inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn som sjönk till 51,6 i september, från justerade 53,9 föregående månad.

Råvarumarknaderna piggades upp av stigande koppar- och oljepriser på onsdagen, vilket gav råvarurelaterade aktier ett uppsving i såväl Sverige som övriga Europa.

Lundin Mining steg 5,4 procent till 22,97 kronor, Boliden var upp 3,3 procent till 68,95 kronor. I oljesektorn fortsatte Lundin Petroleums aktie sitt segertåg för tredje dagen med den höjda prognosen för Avaldsnes-fältet i ryggen,, Aktien avancerade 3,9 procent till 128,00 kronor. Alliance Oil tog motsatt riktning, ned 0,8 procent till 70,70 kronor.

Ericsson hjälpte till att lyfta index med en uppgång på 2,9 procent till 64,65 kronor, möjligen med medvind från New York där teknologiaktier var en vinnarsektor på tisdagen.

På teleoperatörssidan ledde Tele2 fältet med en uppgång på 3,7 procent till 125,40 kronor. Goldman Sachs ser positivt på Tele2:s möjligheter i Ryssland efter en resa i landet.

Swedish Match har fått sänkt rekommendation av Carnegie, som nu råder att sälja från tidigare behåll. Aktien backade procent 1,2 till 223,40 kronor.

Industrivärden rapporterade ett resultat efter skatt på -15,9 miljarder kronor för det tredje kvartalet på onsdagsmorgonen. Totalavkastningen för niomånadersperioden uppgick till -34 procent för A-aktien.

Industrivärden A var upp 2,8 procent till 72,95 kronor.

Loomis tappade 0,3 procent till 77,50 kronor. Bolagets tongångar kring den underliggande utvecklingen för marknaden i USA är något förändrade, om än marginellt. Tidigare budskap var att marknaden inte väntades bli värre och att den, om något, skulle utvecklas i en positiv riktning. Bedömningen för det andra halvåret 2011 var att Loomis skulle gå bättre än marknaden i USA.

"Marknaden i USA har inte blivit värre men heller inte bättre och det arbete som läggs ned på integrationen av Pendum innebär snarare att Loomis växer i takt med marknaden än snabbare under det andra halvåret 2011", säger vd Lars Blecko till Nyhetsbyrån Direkt.

På den tunna börsagendan håller Tradedoubler kapitalmarknadsdag klockan 13.00-18.00.

Statistikagendan vänder på eftermiddagen sida till USA. Challengers varselstatistik för september kommer klockan 13.30, och ADP:s rapport över den privata sysselsättningen under september klockan 14.15. Klockan 16.00 släpps ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn i september, och klockan 16.30 kommer Department of Energys veckovisa redovisning av de amerikanska oljelagren.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera