1515
Annons

Råvaror: Oljan åter över 100 dollar

Råvarumarknaderna visade en blandad utveckling i onsdagens förmiddagshandel. Priset på råolja visade en stabil uppgång medan ädelmetallerna fortsatte ned med silver i spetsen.

På råoljemarknaden var WTI-oljan upp 1,58 dollar vid 11.35-tiden till 77,25 dollar per fat. Brent steg samtidigt med 1,37 dollar till 101,16.

Bloomberg News pekar i en marknadskommentar på att hedgefonder som agerar på råoljemarknaden dragit ned på sina långa positioner, en tes som styrks av uppgifter från Commodity Futures Trading Commission, och att det även finns inslag av täckningsköp från aktörer som legat korta i marknaden.

"När det finns så många korta positioner kan vad som helst utlösa ett kraftigt rally. Vi har sett att de mer lättrörliga grupperna har tagit korta positioner och de köper nu tillbaka", sa Michael McCarthy, chefmarknadsstrateg på CMC Markets i Sydney, till Bloomberg News.

Oljan fick också stöd av API-rapporten som publicerades sent på tisdagen. Rapporten visade att lagren av råolja i USA oväntat föll med 3,1 miljoner fat förra veckan, samtidigt som bensin- och destillatlagren sjönk med 5,0 respektive 2,0 miljoner fat.

API-rapporten är dock inofficiell och ger aldrig en helt korrekt bild av lagerutvecklingen, utan måste mest ses som en indikation på den faktiska utvecklingen, som presenteras av det amerikanska energidepartementet i eftermiddag. Inför den väntar sig analytikerna i Bloomberg News enkät en ökning av råoljelagren med 1,5 miljoner fat, bensinlagren likaså. Värt att notera är att i princip samtliga deltagare i enkäten skickade in sina prognoser innan API-rapporten publicerats.

På basmetallmarknaden i London var tremånadersterminen för koppar upp 80 dollar till 6.880 dollar per ton.

"Kopparpriset har de senaste två månaderna dominerats av den svaga makroekonomiska omgivningen. Vi fortsätter att tro att den underliggande kinesiska efterfrågan är fortsatt robust", skrev Credit Suisse-analytikern Andrew Shaw i en rapport.

Svagare efterfrågan har fått många analyshus att revidera sina prognoser till att räkna med ett utbudsöverskott av koppar 2012, men International Copper Study Group, ICSG, meddelade på tisdagen att de fortfarande räknar med ett underskott, om än lägre än tidigare antagits. 2012 spår ICSG ett utbudsunderskott på 250.000 ton, jämfört med en prognos om ett underskott på 200.000 ton 2011. Enligt ICSG underskattar producenterna påverkan av produktionsstörningar, som blivit en norm de senaste åren.

Den chilenske ministern med ansvar för gruvnäringen, Hernan de Solminihac, bedömer att gruvbolagen kommer att hålla fast vid sina investeringsplaner trots att kopparpriset fallit markant från toppen på något över 10.000 dollar per ton, satt i februari i år.

Investeringarna i befintliga och nya gruvor beräknas till 67 miljarder dollar under de kommande åtta åren, varav statsägda Codelco står för cirka 20 miljarder dollar.

Bland övriga metaller var zink ned 8 dollar till 1.852 dollar, medan nickel minskade 200 dollar till 18.550 dollar per ton.

Bland ädelmetallerna sjönk guldet återigen och handlades kring 1.600-dollarsstrecket. Vid lunchtid var priset ned cirka 25 dollar till 1.599 dollar per uns.

Silver toppade förlorarlistorna med ett tapp på hela 1,55 dollar till drygt 28,53.

Table


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?