Råvaror: Oljan åter över 100 dollar

Råvarumarknaderna visade en blandad utveckling i onsdagens förmiddagshandel. Priset på råolja visade en stabil uppgång medan ädelmetallerna fortsatte ned med silver i spetsen.

På råoljemarknaden var WTI-oljan upp 1,58 dollar vid 11.35-tiden till 77,25 dollar per fat. Brent steg samtidigt med 1,37 dollar till 101,16.

Bloomberg News pekar i en marknadskommentar på att hedgefonder som agerar på råoljemarknaden dragit ned på sina långa positioner, en tes som styrks av uppgifter från Commodity Futures Trading Commission, och att det även finns inslag av täckningsköp från aktörer som legat korta i marknaden.

"När det finns så många korta positioner kan vad som helst utlösa ett kraftigt rally. Vi har sett att de mer lättrörliga grupperna har tagit korta positioner och de köper nu tillbaka", sa Michael McCarthy, chefmarknadsstrateg på CMC Markets i Sydney, till Bloomberg News.

Oljan fick också stöd av API-rapporten som publicerades sent på tisdagen. Rapporten visade att lagren av råolja i USA oväntat föll med 3,1 miljoner fat förra veckan, samtidigt som bensin- och destillatlagren sjönk med 5,0 respektive 2,0 miljoner fat.

API-rapporten är dock inofficiell och ger aldrig en helt korrekt bild av lagerutvecklingen, utan måste mest ses som en indikation på den faktiska utvecklingen, som presenteras av det amerikanska energidepartementet i eftermiddag. Inför den väntar sig analytikerna i Bloomberg News enkät en ökning av råoljelagren med 1,5 miljoner fat, bensinlagren likaså. Värt att notera är att i princip samtliga deltagare i enkäten skickade in sina prognoser innan API-rapporten publicerats.

På basmetallmarknaden i London var tremånadersterminen för koppar upp 80 dollar till 6.880 dollar per ton.

"Kopparpriset har de senaste två månaderna dominerats av den svaga makroekonomiska omgivningen. Vi fortsätter att tro att den underliggande kinesiska efterfrågan är fortsatt robust", skrev Credit Suisse-analytikern Andrew Shaw i en rapport.

Svagare efterfrågan har fått många analyshus att revidera sina prognoser till att räkna med ett utbudsöverskott av koppar 2012, men International Copper Study Group, ICSG, meddelade på tisdagen att de fortfarande räknar med ett underskott, om än lägre än tidigare antagits. 2012 spår ICSG ett utbudsunderskott på 250.000 ton, jämfört med en prognos om ett underskott på 200.000 ton 2011. Enligt ICSG underskattar producenterna påverkan av produktionsstörningar, som blivit en norm de senaste åren.

Den chilenske ministern med ansvar för gruvnäringen, Hernan de Solminihac, bedömer att gruvbolagen kommer att hålla fast vid sina investeringsplaner trots att kopparpriset fallit markant från toppen på något över 10.000 dollar per ton, satt i februari i år.

Investeringarna i befintliga och nya gruvor beräknas till 67 miljarder dollar under de kommande åtta åren, varav statsägda Codelco står för cirka 20 miljarder dollar.

Bland övriga metaller var zink ned 8 dollar till 1.852 dollar, medan nickel minskade 200 dollar till 18.550 dollar per ton.

Bland ädelmetallerna sjönk guldet återigen och handlades kring 1.600-dollarsstrecket. Vid lunchtid var priset ned cirka 25 dollar till 1.599 dollar per uns.

Silver toppade förlorarlistorna med ett tapp på hela 1,55 dollar till drygt 28,53.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?