Annons

Råvaror: Olja och råvarupriser stiger

Råvarupriserna vände upp när handeln återupptogs i den europeiska tidszonen på onsdagen.

Marknaden fick näring från stigande terminer inför börsöppningen och valde att bortse från en övervägande nedåtriktad börstrend i Asien. Sydney, med många bolag framför allt inom gruvsektorn, hörde dock till vinnarna.

Såväl råolja som bas- och ädelmetaller pekade uppåt under morgonen.

På råoljemarknaden var WTI-oljan upp cirka 2:50 dollar vid 8.30-tiden till strax över 78 dollar. Brent var upp något mindre, +1:70 dollar till 101:53.

Den amerikanska oljan fick stöd av API-rapporten sent på tisdagen, som visade att råoljelagren sjönk med drygt 3 miljoner fat förra veckan. Analytiker hade räknat med en ökad lagernivå. API-rapporten ger en föraning om vad den officiella rapporten från energidepartementet kan komma att visa när den släpps senare i dag.

Bloomberg News pekar i en marknadskommentar på att hedgefonder som agerar på råoljemarknaden dragit ned på sina långa positioner, en tes som styrks av uppgifter från Commodity Futures Trading Commission, och att det även finns inslag av täckningsköp från aktörer som legat korta i marknaden.

På basmetallmarknaden var tremånadersterminen för koppar upp kring 180 dollar på morgonen till nivåer strax under 7.000-dollarsnivån.

Den chilenske ministern med ansvar för gruvnäringen, Hernan de Solminihac, bedömer att gruvbolagen kommer att hålla fast vid sina investeringsplaner trots att kopparpriset fallit markant från toppen något över 10.000 dollar per ton, satt i februari i år.

Investeringarna i befintliga och nya gruvor beräknas till 67 miljarder dollar under de kommande åtta åren, varav statsägda Codelco står för cirka 20 miljarder dollar.

Bland övriga metaller var zinken upp cirka 30 dollar under morgonen till nivåer något under 1.900 dollar.

Bland ädelmetallerna visade guldet en mindre uppgång, +3 dollar till 1.627, medan silvret tappade något, -0:34 dollar till 29:74.

Table

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera