Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks

Ränteuppgången i Europas kärnländer gröptes ur något under förmiddagen, men vid lunchtid var tyska räntor ändå 3-6 punkter upp jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Italienska och spanska räntor stiger ungefär i linje med kärnländerna, och ECB uppges även på onsdagen vara inne och köpa obligationer i dessa länder.

Uppgifter i Financial Times om att EU-länderna undersöker möjligheten till en gemensam rekapitalisering av sina banker har gett stöd åt sentimentet, med stigande börser och vändning uppåt i räntorna redan på tisdagskvällen.

På tisdagskvällen meddelade Belgiens premiärminister Yves Leterme att den fransk-belgiska banken Dexias problemfyllda tillgångar kommer att föras över till en separat så kallad "bad bank" med garantier från Belgiens och Frankrikes regeringar.

Euroområdets inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till definitiva 48,8 i september jämfört med 51,5 föregående månad, preliminärt noterades en nedgång till 49,1. Det är första gången sedan augusti 2009 som index ligger under 50.

Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn (composite) sjönk till 49,1 från 50,7, något lägre än preliminärt rapporterade 49,2.

Tjänste-PMI i såväl Frankrike som Tyskland sjönk mer än i det preliminära utfallet.

Markit, som sammanställer statistiken, konstaterar att den nedgång som först noterades i mindre euroländer nu har blivit mer allmän.

"Nedstämdheten sprider sig till kärnan, där stigande expansionsnivåer tidigare under året snabbt har vänt till kontraktion i Tyskland och bara modest tillväxt i Frankrike", sa Chris Williamson, chefekonom på Markit, till Reuters.

Han konstaterar att PMI-utfallen indikerar att ekonomin som helhet stagnerade tredje kvartalet, samtidigt som index över nya order pekar mot en kontraktion fjärde kvartalet om inte förtroendet hos företag och hushåll förbättras rejält kommande veckor.

Försäljningsvolymen i detaljhandeln i euroområdet sjönk 1,0 procent på årsbasis i augusti, väntat var en nedgång med 0,7 procent.

Svenska statsobligationsräntor handlas 4-7 punkter högre jämfört med stängning på tisdagen.

Silf/Swedbanks svenska inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 51,6 i september från 53,9 i augusti och Silf/Swedbank noterade att den nedåtgående trend som observerats under året, men som bromsades upp under sommarmånaderna, därmed föreföll ha fortsatt.

"Indexet närmade sig 50-strecket, vilket signalerar att expansionen i tjänstesektorn har dämpats", skrev Silf/Swedbank.

Alla delindex sjönk, förutom sysselsättningsindex, föll tillbaka. Index för nya order sjönk till under 50, den traditionella skiljelinjen mellan tillväxt och kontraktion.

Nordea skriver i en kommentar att utfallet stödjer deras uppfattning om att BNP kommer att vara oförändrad (i kvartalstakt) kommande kvartal, under Riksbankens prognos. Det finns samtidigt en del oroande tecken i den inhemska ekonomin och torsdagens utfall för tjänsteproduktionen i augusti kan bli intressant.

"Ett oroande tecken i dagens rapport är att orderingången sjönk under 50-strecket igen, vilket indikerar att totala PMI kan sjunka ytterligare kommande månader. Även orderstocksindex förblev under 50-nivån", skriver Nordea.

Storbritanniens BNP steg definitiva 0,1 procent under andra kvartalet, sämre än tidigare rapporterade +0,2 procent, bland annat på grund av svagare privatkonsumtion. Tjänste-PMI för september var däremot bättre än väntat på 52,9, och sammantaget stärktes pundet något efter statistiken.

I USA kommer under eftermiddagen ISM-index för tjänstesektorn, som väntas ha sjunkit till 52,8 i september från 53,3 i augusti. Det kommer även privat sysselsättningsstatistik från ADP, där analytikerna räknar med att sysselsättningen ökade med 73.000 personer i september.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1,331 mot dollarn och till 102,20 mot yenen. Dollar/yen handlas fortsatt runt 76,70-nivån.

Den svenska kronan har sammantaget stärkts 10 öre mot dollarn till 6,85 och 7 öre mot euron till 9,12.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera