Börsindexen i Oslo och Helsingfors rekylerade upp med Europa på onsdagen. Köpenhamn orkade däremot inte hänga med i uppgången, tyngt av en rad bolagsspecifika nyheter och nedgång för Novo Nordisk.
Nyhetsbyrån Direkt
Text
Vid stängning var OMXN40 upp 3,4 procent till noteringen 797,8. Indexet inkluderar inte norska aktier.
Köpenhamnsbörsens OMXC20-index stängde enbart 0,3 procent upp. Novo Nordisk, som står för runt 40 procent av indexet, var ned 1,4 procent. DSV tappade 3,0 procent sedan Danske Markets justerat ned estimat och sänkt dess riktkurs.
Exane BNP Paribas sänkte riktkursen på Carlsberg- aktien på onsdagen. Aktien stängde ned 0,1 procent.
Danske Bank och Sydbank var däremot upp 5,5 respektive 1,4 procent. Pandora var störst vinnare, 5,7 procent upp.
I Oslo avancerade OBX-index med 4,1 procent. DNB NOR och Storebrand var upp 6,8 respektive 5,6 procent. Inom oljesektorn rusade PGS och TGS Nopec 11,0 samt 8,9 procent.
I Helsingfors lyfte OMXH25-index 3,9 procent. Metso och Yit hittades i topp bland vinnarna med uppgångar på 6,5 och 6,3 procent. Outokumpu orkade inte följa med i uppgången och stängde enbart 0,6 procent upp på onsdagseftermiddagen. Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7931 Nyhetsbyrån Direkt
Nyhetsbyrån Direkt
Innehåll från Hitachi EnergyAnnons
De kopplar ihop Europa – med el
För att skapa ett hållbart samhälle behöver vi integrera mer förnybar energi, vilket i sin tur kräver att vi skapar smartare och stabilare energisystem. Med hjälp av svensk, världsledande teknik överförs stora mängder energi långa sträckor med låga förluster och möjliggör att länders elnät kan kopplas samman.
Den kompetens och teknik som behövs för att ställa om till förnybar energi finns, men distributionen av den behöver byggas ut och stabiliseras. För att komplettera det befintliga elsystemet har Hitachi Energy utvecklat en unik världsledande teknik som är central i transformationen till förnybar energi.
Tekniken kallas HVDC (högspänd likström) och möjliggör överföring av el längre sträckor – över landsgränser och hav – med betydligt lägre förluster än växelström. Ett exempel är NordLink som förbinder Norges elnät med Tysklands.
– När det blåser kan Tyskland överföra energi från havsbaserad vind till Norge, och när vinden avtar vänder man riktning på överföringen och skickar vattenkraft från Norge till Tyskland. På så sätt kan ländernas energisystem leva i symbios och samtidigt stabilisera sina nät. Vi arbetar med att koppla samman hela Europa för att skapa ett tillförlitligt elsystem baserat på förnybara energikällor, säger Andreas Berthou, global chef för enheten HVDC på Hitachi Energy.
Företaget utvecklade HVDC-tekniken för ungefär 70 år sedan och är idag världsledande inom området. Efterfrågan på tekniken och den unika kompetensen i Ludvika och Västerås är hög, kunderna finns på alla kontinenter och projekten omfattar oftast flera miljarder. Tekniken är globalt viktig ur en hållbarhetsaspekt och bidrar stort till minskade koldioxidutsläpp världen över. Totalt minskar alla Hitachi Energys installerade HVDC-länkar världen över koldioxidutsläppen med mer än vad hela Sverige förbrukar årligen.
En annan teknik för ökad hållbarhet, som också utvecklas i Sverige, är elkvalitetslösningar (så kallade FACTS). Med hjälp av tekniken kan man använda befintliga ledningar mer effektivt och transportera upp mot 50 procent mer el.
– I Stenkullen har vi exempelvis stabiliserat nätet med en Statcom för att kunna upprätthålla elförsörjningen i sydvästra Sverige efter avvecklingen av två kärnkraftsblock i Ringhals, säger Anna Svensson, chef för Power Quality på Hitachi Energy och fortsätter:
– Tekniken som levererats upprätthåller spänningsstabiliteten och elnätets tillförlitlighet genom att snabbt tillhandahålla reaktiv effekt som svar på spänningsvariationer i nätet. Dessa problem uppkommer exempelvis av variabla energikällor som sol och vind.
Vill du arbeta med avancerad teknik och göra skillnad på riktigt? Hitachi Energy kommer anställa 1000 personer det kommande året – kanske en av dem är du?
Om Hitachi Energy: Vårt team med 4500 medarbetare i Sverige jobbar med dold infrastruktur inom transport där vi ser till att fordon kan laddas, inom industri med elkvalitet, styrning och övervakning och hela kedjan i elnätet – allt från distribution till energilager och elkvalitet. Här jobbar medarbetare från 60 olika länder med en enorm kompetens och ett gemensamt mål: att bidra till den gröna energiomställningen.