1515

Europabörser: Bankbesked lyfter kurserna

Europabörserna steg på onsdagen på uppgifter i Financial Times om att EU:s finansministrar undersöker möjligheterna att koordinera rakapitaliseringen av regionens banker. Detaljerna återstår men det finns en samsyn om att det inte har gjorts tillräckligt för att lugna marknaderna.

"Det finns en allt större samsyn kring att vi behöver en gemensam och koordinerad hållning i Europa samtidigt som många element utförs av medlemsländer", sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn till FT.

De uppgifterna gav lyft till de europeiska börserna i allmänhet och till bankerna i synnerhet. Stoxx 600 sektorindex var upp 2,7 procent och var därmed en av dagens bästa sektorer. För de hårt pressade franska bankerna märktes uppgångar på 4,6 procent för Société Générale och 7,3 procent för BNP Paribas.

De italienska bankerna hängde inte riktigt med i den allmänna bankuppgången vilket berodde på att Moodys igår sänkte Italiens kreditbetyg med tre steg till A2. Unicredit var upp 1,3 procent medan Intesa Sanpaolo ökade 0,5 procent.

Den fransk-belgiska banken Dexia kastade snabbt av sig den tidigare morgonens kraftiga uppgångar, men var ändå upp 2,6 procent. Ett beslut om den problemtyngda bankens framtid kommer att tas på torsdag enligt den franska finansministern.

Förutom banker var försäkring och råvaror bra sektorer. Försäkring var upp 3,0 procent medan råvaror ökade med 3,1 procent. Uppgången för råvarorna drevs av de stora gruvbolagen. BHP Billiton ökade 4,3 procent, Rio Tinto 3,6 procent och Anglo American 2,9 procent.

I Storbritannien har både Sainsbury och Tesco rapporterat. Sainsburys rapport var bättre än väntat med en tillväxt som drevs av kläder och "almänna varor" och aktien steg 3,2 procent. Tesco tog i sin rapport extraordinära kostnader relaterat till sin bankrörelse vilket blev till ett sänke för aktien vars uppgång begränsades till 0,1 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?