1515
Annons

USA-börserna spurtade på slutet

Efter en stark avslutning stängde de amerikanska börsindexen högre på tisdagen. Rapporter om att EU-företrädare utvärderade sätt för att koordinera och återkapitalisera utsatta banker ökade riskaptiten.

Vid stängning var Dow Jones upp 1,4 procent till noteringen 10.808, det bredare S&P 500 ökade 2,3 procent till 1.123, medan Nasdaq Composite steg 3,0 procent till 2.405.

Omsättningen var 1,7 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 3,0 miljarder på Nasdaq.

Börsindexen i New York, som handlades lägre under större delen av handelsessionen, fick en rejäl skjuts under den avslutande handeln efter rapporter om europeiska beslutsfattare är "rörande överens" om att regionen behöver koordinerade insatser för att hindra att skuldkrisen sprider sig, det skriver Bloomberg News, med hänvisning till en artikel från Financial Times.

Den amerikanska finanssektorn hittades i toppen i New York. JP Morgan ökade 5,6 procent och Bank of America steg 4,2 procent.

Vid tisdagens utfrågning inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott sade Fed-chefen Ben Bernanke att Federal Reserve är redo att vidta ytterligare åtgärder för att få fart på tillväxten i USA.

"Fed kommer att fortsätta att noga övervaka den ekonomiska utvecklingen och är redo att vidta ytterligare åtgärder om det är lämpligt för stötta en starkare ekonomisk återhämtning i en kontext av prisstabilitet", sade Ben Bernanke.

Vidare sade han att det vore ett "betydande steg" om kongressen kunde uppnå målet om att minska underskottet med 1.500 miljarder dollar genom ytterligare åtgärder. Samtidigt krävs det mer att uppnå finanspolitisk uthållighet.

Bland de bolagsspecifika nyheterna i New York var Apples presskonferens och introducering av Iphone 4S i blickfånget. Apple noterades 0,6 procent lägre.

Yahoo fortsatte vandringen uppåt efter förvärvsrykten, och steg 6,9 procent efter uppgifter om att det kinesiska internetbolaget Alibaba, riskkapitalbolaget Silver Lake och Digital Sky nu diskuterar ett gemensamt bud på bolaget.

American Airlines, ned över 30 procent på måndagen, steg runt 20 procent sedan analytiker uttalat att flygbolaget troligtvis inte kommer att behöva ansöka om konkursskydd.

På statistikfronten inkom data som visade att orderingången i USA:s industri sjönk med 0,2 procent i augusti, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att orderingången skulle ha varit oförändrad, enligt Bloomberg News snittprognos.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 7 punkter till 1,83 procent.

Ericsson stängde 1:16 kronor högre i New York jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?