USA-börserna spurtade på slutet

Efter en stark avslutning stängde de amerikanska börsindexen högre på tisdagen. Rapporter om att EU-företrädare utvärderade sätt för att koordinera och återkapitalisera utsatta banker ökade riskaptiten.

Vid stängning var Dow Jones upp 1,4 procent till noteringen 10.808, det bredare S&P 500 ökade 2,3 procent till 1.123, medan Nasdaq Composite steg 3,0 procent till 2.405.

Omsättningen var 1,7 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 3,0 miljarder på Nasdaq.

Börsindexen i New York, som handlades lägre under större delen av handelsessionen, fick en rejäl skjuts under den avslutande handeln efter rapporter om europeiska beslutsfattare är "rörande överens" om att regionen behöver koordinerade insatser för att hindra att skuldkrisen sprider sig, det skriver Bloomberg News, med hänvisning till en artikel från Financial Times.

Den amerikanska finanssektorn hittades i toppen i New York. JP Morgan ökade 5,6 procent och Bank of America steg 4,2 procent.

Vid tisdagens utfrågning inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott sade Fed-chefen Ben Bernanke att Federal Reserve är redo att vidta ytterligare åtgärder för att få fart på tillväxten i USA.

"Fed kommer att fortsätta att noga övervaka den ekonomiska utvecklingen och är redo att vidta ytterligare åtgärder om det är lämpligt för stötta en starkare ekonomisk återhämtning i en kontext av prisstabilitet", sade Ben Bernanke.

Vidare sade han att det vore ett "betydande steg" om kongressen kunde uppnå målet om att minska underskottet med 1.500 miljarder dollar genom ytterligare åtgärder. Samtidigt krävs det mer att uppnå finanspolitisk uthållighet.

Bland de bolagsspecifika nyheterna i New York var Apples presskonferens och introducering av Iphone 4S i blickfånget. Apple noterades 0,6 procent lägre.

Yahoo fortsatte vandringen uppåt efter förvärvsrykten, och steg 6,9 procent efter uppgifter om att det kinesiska internetbolaget Alibaba, riskkapitalbolaget Silver Lake och Digital Sky nu diskuterar ett gemensamt bud på bolaget.

American Airlines, ned över 30 procent på måndagen, steg runt 20 procent sedan analytiker uttalat att flygbolaget troligtvis inte kommer att behöva ansöka om konkursskydd.

På statistikfronten inkom data som visade att orderingången i USA:s industri sjönk med 0,2 procent i augusti, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att orderingången skulle ha varit oförändrad, enligt Bloomberg News snittprognos.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 7 punkter till 1,83 procent.

Ericsson stängde 1:16 kronor högre i New York jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?