Annons

Stockholmsbörsen: Stort fall på börsen

Aktiehandeln i Stockholm inledde tisdagen med nedgångar i paritet med de ledande europeiska indexen.

En fortsatt öppen situation för Greklands skuldkris styrde börsutvecklingen, med extra tyngd från banker med exponering mot grekiska statspapper efter att den fransk- belgiska banken Dexia hamnat i akuta problem.

Vid klockan 11.00 var storbolagsindexet OMXS30 ned 2,7 procent till noteringen 878. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 4,4 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 5,9 miljarder kronor.

Nedgångarna var breda, men med bankerna, verkstad och råvarurelaterat bland de svagare sektorerna.

I övriga Europa var det regionala indexet Euro Stoxx 50 ned 2,5 procent. Frankfurtbörsens DAX-index backade 2,9 procent och Londonbörsens FTSE 100 var ned 2,3 procent. Parisbörsens CAC 40 var 2,5 procent lägre.

Bank och finans samt råvaror var återigen de svagaste sektorerna i den europeiska aktiehandeln. Bättre klarade sig mindre konjunkturkänsliga aktier.

Den ansträngda situationen för vissa av Europas storbanker fick ett konkret exempel i fransk-belgiska Dexia som på måndagskvällen orsakade rubriker när bankens styrelse diskuterade nödlösningar för att hantera den stora exponeringen mot grekiska statspapper, och därmed lätta på den alltmer pressade refinansieringssituationen.

Dexia föll runt 22 procent på börsen i Bryssel. BNP Paribas och Société Générale var båda ned omkring 6 procent i Paris.

De svenska bankerna smittades till del av pressen på sektorn i Europa, och tyngde Stockholmsbörsen med undantag för SHB A som handlades ungefär i linje med index.

Swedbank tappade 4,3 procent till 73:20 kronor och SEB A var ned 3,7 procent till 36:10 kronor.

Dagens Industri skriver i tisdagsupplagan att Nordea och DNB Nor riskerar en miljardsmäll relaterad till sin utlåning till rederiet General Maritime, som enligt uppgift till tidningen förbereder en ansökan om konkurs. Nordea och DNB Nor leder ett konsortium som totalt lånat ut 7,8 miljarder kronor till General Maritime.

Nordea var ned 4,0 procent till 53:90 kronor.

De nyheter som slapp ut från måndagskvällens möte för eurogruppen fick ett ljummet mottagande hos investerarna som alltmer träget söker konkreta besked om hur situationen för Grekland ska hanteras.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker konstaterade att Grekland måste ta igen det missade budgetmålet för i år nästa år. Troligen behöver Grekland vidta ytterligare budgetåtgärder även 2013 och 2014, sade han efter eurogruppens möte på måndagskvällen.

"Det fanns ingen på mötet som förespråkade inställda betalningar, eller att Grekland lämnar euron. Jag kan förneka sådana rykten. Både betalningsinställelse och ett utträde kommer att undvikas", sade han.

Grekland är på rätt väg, fortsatte Jean-Claude Juncker och trodde att euroländerna kommer att kunna besluta om nästa delutbetalning av nödlånet till Grekland under oktober månad. Grekland har dock pengar som räcker under november, sade han vidare.

Eurogruppsmötet enades också om en metod för Finland för att få säkerheter för sina nödlån till Grekland, en metod som även accepterades av den finländska finansministern Jutta Urpilainen. Därutöver gjordes framsteg i diskussionerna om hur räddningsfonden EFSF ska kunna rekapitalisera banker och ge förebyggande kreditlinor till sårbara euroländer.

Med den svenska aktiehandeln driven av det dystra börshumöret i Europa fick nyhetsflödet kring enskilda svenska börsbolag begränsat genomslag.

Ericsson har fått höjd rekommendation till köp från behåll från Citigroup, som ser nuvarande nedpressade kursnivå som ett bra tillfälle att köpa aktien. Riktkursen sänks till 84 kronor från tidigare 88 kronor.

Ericsson B klarade sig undan med en nedgång på 1,6 procent till 63:10 kronor i den tidiga handeln.

Lundin Petroleum levde vidare på sina framgångar med Avaldsnes-fältet och steg 0,5 procent till 119:60 kronor. Lundin-familjens flaggskepp på gruvsidan, Lundin Mining, följde dock det negativa marknadssentimentet och backade 4,8 procent till 22:57 kronor.

På börsagendan för tisdagen håller Balder och Readsoft bolagspresentationer hos Remium, klockan 12.00 respektive klockan 14.30. Teckningsperioden i Tilgins nyemission avslutas.

Från Europa kommer PPI för EMU i augusti klockan 11.00. ECB:s chef Jean-Claude Trichet frågas ut inför Europaparlamentets ekonomiska och monetära kommitté med start klockan 15.00.

Även i USA talar centralbanken genom en utfrågning av Federal Reserves ordförande Ben Bernanke i den amerikanska kongressens gemensamma ekonomiska utskott, som tar sin början klockan 16.00 svensk tid.

Från USA kommer veckovis statistik över detaljhandelsförsäljningen från ISCS och Redbook, klockan 13.45 respektive klockan 14.55. Klockan 16.00 redovisas industriorder i USA under augusti, som väntas ha varit oförändrade.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera