Stockholmsbörsen: Svag start väntas

De europeiska indexterminerna står på minus inför tisdagens aktiehandel i Europa.

Marknadshumöret kan komma att påverkas av ett ljummet intryck av eurogruppens diskussioner om situationen i Grekland på måndagskvällen, samt den krisande storbanken Dexia som aktualiserat problematiken med omfattande exponering mot grekiska statspapper. I bakgrunden finns nedgångar på börserna i New York och Asien.

Vid klockan 8.35 var decemberterminen för det regionala indexet Euro Stoxx 50 ned 1,5 procent. Terminen för Frankfurtbörsens DAX-index backade 1,7 procent och Londonbörsens FTSE 100-termin var ned 1,0 procent. Terminen för Parisbörsens CAC 40 var 1,3 procent lägre.

Grekland måste ta igen det missade budgetmålet för i år nästa år. Troligen behöver Grekland vidta ytterligare budgetåtgärder även 2013 och 2014.

Det sa eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker efter eurogruppens möte på måndagskvällen.

"Det fanns ingen på mötet som förespråkade inställda betalningar, eller att Grekland lämnar euron. Jag kan förneka sådana rykten. Både betalningsinställelse och ett utträde kommer att undvikas", sa han.

Grekland är på rätt väg, fortsatte Jean-Claude Juncker och trodde att euroländerna kommer att kunna besluta om nästa delutbetalning av nödlånet till Grekland under oktober månad. Grekland har dock pengar som räcker under november, sade han vidare.

Eurogruppsmötet enades också om en metod för Finland för att få säkerheter för sina nödlån till Grekland, en metod som även accepterades av den finländska finansministern Jutta Urpilainen. Därutöver gjordes framsteg i diskussionerna om hur räddningsfonden EFSF ska kunna rekapitalisera banker och ge förebyggande kreditlinor till sårbara euroländer.

Den ansträngda situationen för vissa av Europas storbanker fick ett konkret exempel i fransk-belgiska Dexia som på måndagskvällen orsakade rubriker när bankens styrelse diskuterade nödlösningar för att hantera den stora exponeringen mot grekiska statspapper, och därmed lätta på den alltmer pressade refinansieringssituationen.

Även i svensk press uppmärksammades banker. Dagens Industri skriver i tisdagsupplagan att Nordea och DNB Nor riskerar en miljardsmäll relaterad till sin utlåning till rederiet General Maritime, som enligt uppgift till tidningen förbereder en ansökan om konkurs. Nordea och DNB Nor leder ett konsortium som totalt lånat ut 7,8 miljarder kronor till General Maritime.

Skanska har landat ytterligare en order i New York på cirka 2,4 miljarder kronor som bokas i det tredje kvartalet.

Ericsson har fått höjd rekommendation till köp från behåll från Citigroup, som ser nuvarande nedpressade kursnivå som ett bra tillfälle att köpa aktien. Riktkursen sänks till 84 kronor från tidigare 88 kronor.

På börsagendan för tisdagen håller Balder och Readsoft bolagspresentationer hos Remium, klockan 12.00 respektive klockan 14.30. Teckningsperioden i Tilgins nyemission avslutas.

På den svenska statistikfronten lämnar SCB sin bild av Sveriges ekonomi under det andra kvartalet ur ett statistiskt perspektiv klockan 9.30.

Från Europa kommer PPI för EMU i augusti klockan 11.00. ECB:s chef Jean-Claude Trichet frågas ut inför Europaparlamentets ekonomiska och monetära kommitté med start klockan 15.00.

Dessutom inleds ett möte med EU:s finansministrar klockan 9.00.

Även i USA talar centralbanken genom en utfrågning av Federal Reserves ordförande Ben Bernanke i den amerikanska kongressens gemensamma ekonomiska utskott, som tar sin början klockan 16.00 svensk tid.

Från USA kommer veckovis statistik över detaljhandelsförsäljningen från ISCS och Redbook, klockan 13.45 respektive klockan 14.55. Klockan 16.00 redovisas industriorder i USA under augusti, som väntas ha varit oförändrade.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?