Marknadshumöret kan komma att påverkas av ett ljummet intryck av eurogruppens diskussioner om situationen i Grekland på måndagskvällen, samt den krisande storbanken Dexia som aktualiserat problematiken med omfattande exponering mot grekiska statspapper. I bakgrunden finns nedgångar på börserna i New York och Asien.
Vid klockan 8.35 var decemberterminen för det regionala indexet Euro Stoxx 50 ned 1,5 procent. Terminen för Frankfurtbörsens DAX-index backade 1,7 procent och Londonbörsens FTSE 100-termin var ned 1,0 procent. Terminen för Parisbörsens CAC 40 var 1,3 procent lägre.
Grekland måste ta igen det missade budgetmålet för i år nästa år. Troligen behöver Grekland vidta ytterligare budgetåtgärder även 2013 och 2014.
Det sa eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker efter eurogruppens möte på måndagskvällen.
"Det fanns ingen på mötet som förespråkade inställda betalningar, eller att Grekland lämnar euron. Jag kan förneka sådana rykten. Både betalningsinställelse och ett utträde kommer att undvikas", sa han.
Grekland är på rätt väg, fortsatte Jean-Claude Juncker och trodde att euroländerna kommer att kunna besluta om nästa delutbetalning av nödlånet till Grekland under oktober månad. Grekland har dock pengar som räcker under november, sade han vidare.
Eurogruppsmötet enades också om en metod för Finland för att få säkerheter för sina nödlån till Grekland, en metod som även accepterades av den finländska finansministern Jutta Urpilainen. Därutöver gjordes framsteg i diskussionerna om hur räddningsfonden EFSF ska kunna rekapitalisera banker och ge förebyggande kreditlinor till sårbara euroländer.
Den ansträngda situationen för vissa av Europas storbanker fick ett konkret exempel i fransk-belgiska Dexia som på måndagskvällen orsakade rubriker när bankens styrelse diskuterade nödlösningar för att hantera den stora exponeringen mot grekiska statspapper, och därmed lätta på den alltmer pressade refinansieringssituationen.
Även i svensk press uppmärksammades banker. Dagens Industri skriver i tisdagsupplagan att Nordea och DNB Nor riskerar en miljardsmäll relaterad till sin utlåning till rederiet General Maritime, som enligt uppgift till tidningen förbereder en ansökan om konkurs. Nordea och DNB Nor leder ett konsortium som totalt lånat ut 7,8 miljarder kronor till General Maritime.
Skanska har landat ytterligare en order i New York på cirka 2,4 miljarder kronor som bokas i det tredje kvartalet.
Ericsson har fått höjd rekommendation till köp från behåll från Citigroup, som ser nuvarande nedpressade kursnivå som ett bra tillfälle att köpa aktien. Riktkursen sänks till 84 kronor från tidigare 88 kronor.
På börsagendan för tisdagen håller Balder och Readsoft bolagspresentationer hos Remium, klockan 12.00 respektive klockan 14.30. Teckningsperioden i Tilgins nyemission avslutas.
På den svenska statistikfronten lämnar SCB sin bild av Sveriges ekonomi under det andra kvartalet ur ett statistiskt perspektiv klockan 9.30.
Från Europa kommer PPI för EMU i augusti klockan 11.00. ECB:s chef Jean-Claude Trichet frågas ut inför Europaparlamentets ekonomiska och monetära kommitté med start klockan 15.00.
Dessutom inleds ett möte med EU:s finansministrar klockan 9.00.
Även i USA talar centralbanken genom en utfrågning av Federal Reserves ordförande Ben Bernanke i den amerikanska kongressens gemensamma ekonomiska utskott, som tar sin början klockan 16.00 svensk tid.
Från USA kommer veckovis statistik över detaljhandelsförsäljningen från ISCS och Redbook, klockan 13.45 respektive klockan 14.55. Klockan 16.00 redovisas industriorder i USA under augusti, som väntas ha varit oförändrade.