1515
Annons

Stockholmsbörsen: Svag start väntas

De europeiska indexterminerna står på minus inför tisdagens aktiehandel i Europa.

Marknadshumöret kan komma att påverkas av ett ljummet intryck av eurogruppens diskussioner om situationen i Grekland på måndagskvällen, samt den krisande storbanken Dexia som aktualiserat problematiken med omfattande exponering mot grekiska statspapper. I bakgrunden finns nedgångar på börserna i New York och Asien.

Vid klockan 8.35 var decemberterminen för det regionala indexet Euro Stoxx 50 ned 1,5 procent. Terminen för Frankfurtbörsens DAX-index backade 1,7 procent och Londonbörsens FTSE 100-termin var ned 1,0 procent. Terminen för Parisbörsens CAC 40 var 1,3 procent lägre.

Grekland måste ta igen det missade budgetmålet för i år nästa år. Troligen behöver Grekland vidta ytterligare budgetåtgärder även 2013 och 2014.

Det sa eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker efter eurogruppens möte på måndagskvällen.

"Det fanns ingen på mötet som förespråkade inställda betalningar, eller att Grekland lämnar euron. Jag kan förneka sådana rykten. Både betalningsinställelse och ett utträde kommer att undvikas", sa han.

Grekland är på rätt väg, fortsatte Jean-Claude Juncker och trodde att euroländerna kommer att kunna besluta om nästa delutbetalning av nödlånet till Grekland under oktober månad. Grekland har dock pengar som räcker under november, sade han vidare.

Eurogruppsmötet enades också om en metod för Finland för att få säkerheter för sina nödlån till Grekland, en metod som även accepterades av den finländska finansministern Jutta Urpilainen. Därutöver gjordes framsteg i diskussionerna om hur räddningsfonden EFSF ska kunna rekapitalisera banker och ge förebyggande kreditlinor till sårbara euroländer.

Den ansträngda situationen för vissa av Europas storbanker fick ett konkret exempel i fransk-belgiska Dexia som på måndagskvällen orsakade rubriker när bankens styrelse diskuterade nödlösningar för att hantera den stora exponeringen mot grekiska statspapper, och därmed lätta på den alltmer pressade refinansieringssituationen.

Även i svensk press uppmärksammades banker. Dagens Industri skriver i tisdagsupplagan att Nordea och DNB Nor riskerar en miljardsmäll relaterad till sin utlåning till rederiet General Maritime, som enligt uppgift till tidningen förbereder en ansökan om konkurs. Nordea och DNB Nor leder ett konsortium som totalt lånat ut 7,8 miljarder kronor till General Maritime.

Skanska har landat ytterligare en order i New York på cirka 2,4 miljarder kronor som bokas i det tredje kvartalet.

Ericsson har fått höjd rekommendation till köp från behåll från Citigroup, som ser nuvarande nedpressade kursnivå som ett bra tillfälle att köpa aktien. Riktkursen sänks till 84 kronor från tidigare 88 kronor.

På börsagendan för tisdagen håller Balder och Readsoft bolagspresentationer hos Remium, klockan 12.00 respektive klockan 14.30. Teckningsperioden i Tilgins nyemission avslutas.

På den svenska statistikfronten lämnar SCB sin bild av Sveriges ekonomi under det andra kvartalet ur ett statistiskt perspektiv klockan 9.30.

Från Europa kommer PPI för EMU i augusti klockan 11.00. ECB:s chef Jean-Claude Trichet frågas ut inför Europaparlamentets ekonomiska och monetära kommitté med start klockan 15.00.

Dessutom inleds ett möte med EU:s finansministrar klockan 9.00.

Även i USA talar centralbanken genom en utfrågning av Federal Reserves ordförande Ben Bernanke i den amerikanska kongressens gemensamma ekonomiska utskott, som tar sin början klockan 16.00 svensk tid.

Från USA kommer veckovis statistik över detaljhandelsförsäljningen från ISCS och Redbook, klockan 13.45 respektive klockan 14.55. Klockan 16.00 redovisas industriorder i USA under augusti, som väntas ha varit oförändrade.

 


Ukraina: Våra styrkor har lämnat Lysytjansk

Ukrainas militär uppger att landets styrkor har lämnat staden Lysytjansk.

BBC:s bedömer att de ryska styrkorna nu i stället kan rikta sitt fokus på strategiskt viktiga Slovjansk som har hamnat under hård beskjutning.

Lysytjansk är den sista stora staden i Luhanskregionen som har varit under ukrainsk kontroll. Ukrainas försvarsmakt skriver nu på sociala medier och bekräftar att landets styrkor lämnat staden.

Strax innan Ukrainas militär gav beskedet fick president Volodymyr Zelenskyj i samband med en presskonferens frågor om Lysytjansk. Då varnade han för att Luhanskregionen riskerar att helt ockuperas av Ryssland, men förnekade att ryska trupper erövrat staden.

”Vi kan inte i dag säga att Lysytjansk är under (rysk) kontroll. Det pågår strider i utkanten”, sade han.

Det ryska ockupationsstyret har sedan i lördags hävdat att hela staden är intagen. Under söndagen meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu president Vladimir Putin att hela regionen nu är under rysk kontroll, i ett offentligt uttalande.

Den Washingtonbaserade tankesmedjan ISW:s skriver i sin senaste lägesrapport att ryska styrkor sannolikt tar kontroll över de kvarvarande områdena i Luhansk under kommande dagar.

Luhansk utgör tillsammans med grannregionen Donetsk det historiska område som kallas Donbass, ett resursrikt område med djupa kolgruvor och tung stålindustri, där strider har pågått sedan 2014.

Borgmästaren i Slovjansk, beläget sex mil väst om Lysytjansk i Donetsk, uppger att staden har kommit under hård beskjutning från ryskt håll.

”Preliminär dödssiffra efter dagens beskjutning: sex döda och 15 skadade. Bland de döda finns ett barn”, säger borgmästaren i sociala medier.

Enligt brittiska public service-bolaget BBC:s bedömning är Slovjansk, som ligger vid en strategiskt viktig motorväg, troligtvis Rysslands nästa mål efter Lysytjansk och Sievjerodonetsk. Slovjansk var i några månader under 2014 kontrollerad av de ryskstödda separatisterna, innan ukrainska styrkor tog tillbaka den.

I den ryska staden Belgorod har flera explosioner inträffat under natten mot söndagen, säger områdets guvernör Vyatjeslav Gladkov. Han uppger att tre personer har dödats och fyra skadats i explosionerna som skadade elva bostadskomplex och 39 hus.

Ryssland anklagar Ukraina för att ha attackerat staden och säger att tre ukrainska robotar sköts ner under natten, varav resterna av en av dem träffade ett hus. Uppgifterna har inte bekräftats.

Belgorod ligger nära den ukrainska gränsen och explosioner har inträffat där tidigare under kriget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?