1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan svagare

Räntenedgången i Europas kärnländer har gröpts ur något under förmiddagen, men jämfört med svensk stängning på måndagen handlas tyska statsobligationer ändå 5-10 punkter lägre.

Grekiska räntor stiger betydligt, medan utvecklingen i övriga periferin är blandad. Italienska räntor sjunker något, och handlare uppger för Bloomberg News att ECB även på tisdagen varit inne och köpt.

Trots en del framsteg vid eurogruppens möte på måndagen, där bland annat frågan om Finlands säkerheter för nya lån till Grekland lades till handlingarna, betraktas osäkerheten som latent stor för Europa, vilket tynger sentimentet. Problem för banken Dexia bidrar, med Europabörserna rejält ned överlag, även om Belgiens och Frankrikes finansministrar utlovar stöd till banken och garanterade lån.

Euron har tyngts av den negativa inställningen till euroområdet, och har varit nere på 100,76 mot yenen, den svagaste nivån på över tio år, och 1,3164 mot dollarn som lägst, för att därefter återhämta sig något till 101,00 respektive 1,319.

"Marknaden har startat det nya kvartalet med mer oro över det globala finanssystemet och förmågan hos myndigheterna att begränsa den allt växande undergångskänslan för det europeiska finansiella systemet", sa Greg Gibbs på RBS till Reuters.

Bankerna fortsätter att dra ned sina prognoser. Goldman Sachs har sänkt sin globala tillväxtprognos och spår att en recession inleds i euroområdet under fjärde kvartalet, och ser en blygsam tillväxt på 0,1 procent nästa år.

Standard & Poor's konstaterar i ett marknadsbrev att nyhetsflödet och marknadsutvecklingen de senaste veckorna, som det försämrade företagssentimentet och en väntad inbromsning i USA, ger skäl att återigen revidera ned tillväxtutsikterna för Europa. De spår nu en BNP-tillväxt på 1,1 procent i euroområdet 2012, ned från tidigare 1,5 procent.

"Vi förväntar oss fortsatt inte att en genuin dubbel- dip ska inträffa i euroområdet som helhet eller i Storbritannien, men vi ser att sannolikheten för ytterligare en recession i Västeuropa har fortsatt att öka", skriver Standard & Poor's

De sätter sannolikheten för en ny recession till 40 procent, medan huvudscenariot är en trög och ojämn tillväxt.

Data från Eurostat under förmiddagen visade att PPI sjönk med 0,1 procent i augusti jämfört med föregående månad, väntat var en nedgång med 0,2 procent.

Under tisdagen pågår ekofinmötet i Luxemburg och klockan 15.00 utfrågas ECB-chefen Jean-Claude Trichet i EU- parlamentets ekonomiska utskott.

Svenska statsobligationsräntor har sjunkit 3-5 punkter, med tioåringen 5 punkter ned på 1,64 procent. Kronan har tappat cirka 10 öre mot dollarn och 1 öre mot euron, jämfört med noteringarna vid stängning på måndagen.

Riksbanken publicerade på tisdagen sin företagsenkät, genomförd i början av september. Företagen uppger att tillväxten dämpats sedan i maj men att konjunkturläget överlag ändå är fortsatt bra. Orderingången inom industrin har fortsatt öka och endast enstaka företag har sett en försämring i orderböckerna den senaste tiden.

Samtidigt anser företagen att riskerna för en nedgång är avsevärt större än tidigare, och konjunkturläget väntas om sex månader vara påtagligt sämre än idag. Särskilt inom handeln syns en mer avvaktande hållning bland kunderna.

Företagen anser sig vara bättre rustade än vid krisen 2008, bland annat på grund av bättre balansräkningar. Företagen planerar också att höja priserna det kommande året i ungefär samma omfattning som de planerade vid undersökningen i maj. Samtidigt har de under sommaren börjat dra ned på anställningstakten, och planerna för de kommande tre månaderna tyder på att ökningstakten dämpas ytterligare.

Nordea skriver i en kommentar att företagsenkäten är i linje med vad som setts i hårda data och indikatorer.

"Det innebär att utvecklingen för produktionen, investeringarna och arbetsmarknaden fortfarande är motståndskraftig men att utsikterna har försämrats betydligt då indikatorerna har vänt ned", skriver Nordea, som anser att rapporten totalt sett pekar mot att Riksbanken kan behålla ett "vänta och se"-läge en tid till.

Swedbank noterar att en knäckfråga för utvecklingen för de svenska företagen framöver blir utvecklingen för viktiga exportmarknader i Europa, vilket i sin tur till stor del beror på hur den europeiska skuldkrisen spelar ut.

Ett något så när ordnat förlopp för skuldkrisen genererar sannolikt endast en avmattning med tillväxt under trend ett par år. Ett oordnat förlopp kan dock mycket väl störta konjunkturen ner i en ond spiral nedåt i linje med utvecklingen 2008.

"Uppgifterna från dagens undersökning kommer sannolikt inte att påverka Riksbanken i någon nämnvärd utsträckning utan bekräftar snarare den förhärskande bilden om att osäkerheten är stor och att Riksbanken i detta läge måste vara extra vaksamma för att snabbt kunna agera vid behov", skriver Swedbank.

USA-räntorna har gått sidledes på tisdagen, efter att ha sjunkit på måndagskvällen svensk tid.

Tisdagens USA-agenda bjuder på veckodata över försäljningsutvecklingen i de stora detaljhandelskedjorna, och klockan 16.00 publiceras data över industriorderingången i augusti. Enligt Bloomberg News enkät väntas orderingången ha varit oförändrad jämfört med i juli.

Fed-chefen Ben Bernanke kommer att utfrågas om de ekonomiska utsikterna av kongressens gemensamma ekonomiska utskott klockan 16.


Grand Hotel Saltsjöbadens vd: ”Sunt att tidsbestämma ordförandes uppdrag”

Ordförande och ledamöter behöver rotera, anser Katarina Romell, vd Grand Hotel Saltsjöbaden, som har en lång rad styrelseuppdrag bakom sig. För bolagen är en stagnerande styrelse förödande – ny kompetens måste kunna rekryteras in, anser hon. 

”Blir samma gäng kvar alldeles för länge börjar det till slut osa lite klubb av det hela.”

Katarina Romell, vd Grand Hotel
Katarina Romell, vd Grand HotelFoto:Jack Mikrut

Dagens industri rapporterade på måndagen att sex av tio ledamöter har eller planerar att dra ned på sina uppdrag i styrelser. Bakgrunden är den starkt kritiserade arvodesbeskattningen som dränerat näringslivet på styrelsekandidater.

Hotellprofilen Katarina Romell, vd för Grand Hotel Saltsjöbaden sedan tre år, har avsagt sig alla styrelseuppdrag som hon tidigare haft vid sidan av sina vd-jobb inom hotellnäringen.

”Jag är ganska ny fortfarande och vi är i ett operativt skede som är så pass krävande att jag vill fokusera på Grand helt och hållet”, säger hon. 

Under de elva år som Katarina Romell dessförinnan var vd för hotell- och konferensanläggningen Vår Gård, också i Saltsjöbaden, hade hon som mest fyra parallella styrelseengagemang. Bland annat i Visita, Svenska Möten och branschtidningen Besöksliv.

”Då maxade jag. Eftersom jag var så länge på Vår Gård satt organisationen, och jag kunde frigöra mig för styrelseuppdrag. Det fungerar inte om du är ny på din roll eller inte har en organisation som fungerar”, säger Katarina Romell och tillägger: 

”Det är svårt att leva på enbart styrelseuppdrag. Särskilt i vår bransch där marginalerna är låga.”

Hade du kunnat tänka dig en renodlad styrelsekarriär?
”Ja, absolut. Jag tror också att det skulle ha varit mycket lättare att rekrytera till styrelser om du kunde vara styrelseproffs från 45-årsåldern. Styrelseuppdrag får inte bli en ’pensionspost’ och något man gör efter att ha dragit ned på sitt operativa arbete.”

För egen del har arvode och beskattning inte vägt tyngst när hon tackat ja till eller avsagt sig uppdrag, gör Katarina Romell klart. Däremot tror hon att ersättningen är viktig för att locka en yngre generation, som i dag är runt 30 år.

”Många värderar sin fritid på ett annat sätt än tidigare. Styrelsearbete stjäl tid från att vara med din familj och ägna dig åt intressen. Får du inte betalt för den tiden, blir uppdragen kanske inte lika intressanta.”

Hon pekar på faran för bolagen, när rekryteringen haltar.
”Blir samma gäng kvar alldeles för länge börjar det till slut osa lite klubb av det hela. Det är inte riktigt affärsmässigt. Därför vore det sunt att tidsbestämma ordförande och ledamöters uppdrag.”

”Ett medskick till våra politiker är att skapa ett system så att rekryteringen kan fungera. Konsekvenserna av det vi har nu är ett urholkande av kompetens. Det är ganska skrämmande”, säger Katarina Romell vidare.

 Vad har du själv fått ut av att sitta i styrelser?
”Det är oerhört stimulerande att ha styrelseuppdrag. De lyfter dig ur vardagen. Jag har också lärt mig mycket av kreativa ägare och kunnat ta med det till min egen verksamhet. Så lärandet går åt båda håll.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?