Räntor och valutor: Kronan svagare

Räntenedgången i Europas kärnländer har gröpts ur något under förmiddagen, men jämfört med svensk stängning på måndagen handlas tyska statsobligationer ändå 5-10 punkter lägre.

Grekiska räntor stiger betydligt, medan utvecklingen i övriga periferin är blandad. Italienska räntor sjunker något, och handlare uppger för Bloomberg News att ECB även på tisdagen varit inne och köpt.

Trots en del framsteg vid eurogruppens möte på måndagen, där bland annat frågan om Finlands säkerheter för nya lån till Grekland lades till handlingarna, betraktas osäkerheten som latent stor för Europa, vilket tynger sentimentet. Problem för banken Dexia bidrar, med Europabörserna rejält ned överlag, även om Belgiens och Frankrikes finansministrar utlovar stöd till banken och garanterade lån.

Euron har tyngts av den negativa inställningen till euroområdet, och har varit nere på 100,76 mot yenen, den svagaste nivån på över tio år, och 1,3164 mot dollarn som lägst, för att därefter återhämta sig något till 101,00 respektive 1,319.

"Marknaden har startat det nya kvartalet med mer oro över det globala finanssystemet och förmågan hos myndigheterna att begränsa den allt växande undergångskänslan för det europeiska finansiella systemet", sa Greg Gibbs på RBS till Reuters.

Bankerna fortsätter att dra ned sina prognoser. Goldman Sachs har sänkt sin globala tillväxtprognos och spår att en recession inleds i euroområdet under fjärde kvartalet, och ser en blygsam tillväxt på 0,1 procent nästa år.

Standard & Poor's konstaterar i ett marknadsbrev att nyhetsflödet och marknadsutvecklingen de senaste veckorna, som det försämrade företagssentimentet och en väntad inbromsning i USA, ger skäl att återigen revidera ned tillväxtutsikterna för Europa. De spår nu en BNP-tillväxt på 1,1 procent i euroområdet 2012, ned från tidigare 1,5 procent.

"Vi förväntar oss fortsatt inte att en genuin dubbel- dip ska inträffa i euroområdet som helhet eller i Storbritannien, men vi ser att sannolikheten för ytterligare en recession i Västeuropa har fortsatt att öka", skriver Standard & Poor's

De sätter sannolikheten för en ny recession till 40 procent, medan huvudscenariot är en trög och ojämn tillväxt.

Data från Eurostat under förmiddagen visade att PPI sjönk med 0,1 procent i augusti jämfört med föregående månad, väntat var en nedgång med 0,2 procent.

Under tisdagen pågår ekofinmötet i Luxemburg och klockan 15.00 utfrågas ECB-chefen Jean-Claude Trichet i EU- parlamentets ekonomiska utskott.

Svenska statsobligationsräntor har sjunkit 3-5 punkter, med tioåringen 5 punkter ned på 1,64 procent. Kronan har tappat cirka 10 öre mot dollarn och 1 öre mot euron, jämfört med noteringarna vid stängning på måndagen.

Riksbanken publicerade på tisdagen sin företagsenkät, genomförd i början av september. Företagen uppger att tillväxten dämpats sedan i maj men att konjunkturläget överlag ändå är fortsatt bra. Orderingången inom industrin har fortsatt öka och endast enstaka företag har sett en försämring i orderböckerna den senaste tiden.

Samtidigt anser företagen att riskerna för en nedgång är avsevärt större än tidigare, och konjunkturläget väntas om sex månader vara påtagligt sämre än idag. Särskilt inom handeln syns en mer avvaktande hållning bland kunderna.

Företagen anser sig vara bättre rustade än vid krisen 2008, bland annat på grund av bättre balansräkningar. Företagen planerar också att höja priserna det kommande året i ungefär samma omfattning som de planerade vid undersökningen i maj. Samtidigt har de under sommaren börjat dra ned på anställningstakten, och planerna för de kommande tre månaderna tyder på att ökningstakten dämpas ytterligare.

Nordea skriver i en kommentar att företagsenkäten är i linje med vad som setts i hårda data och indikatorer.

"Det innebär att utvecklingen för produktionen, investeringarna och arbetsmarknaden fortfarande är motståndskraftig men att utsikterna har försämrats betydligt då indikatorerna har vänt ned", skriver Nordea, som anser att rapporten totalt sett pekar mot att Riksbanken kan behålla ett "vänta och se"-läge en tid till.

Swedbank noterar att en knäckfråga för utvecklingen för de svenska företagen framöver blir utvecklingen för viktiga exportmarknader i Europa, vilket i sin tur till stor del beror på hur den europeiska skuldkrisen spelar ut.

Ett något så när ordnat förlopp för skuldkrisen genererar sannolikt endast en avmattning med tillväxt under trend ett par år. Ett oordnat förlopp kan dock mycket väl störta konjunkturen ner i en ond spiral nedåt i linje med utvecklingen 2008.

"Uppgifterna från dagens undersökning kommer sannolikt inte att påverka Riksbanken i någon nämnvärd utsträckning utan bekräftar snarare den förhärskande bilden om att osäkerheten är stor och att Riksbanken i detta läge måste vara extra vaksamma för att snabbt kunna agera vid behov", skriver Swedbank.

USA-räntorna har gått sidledes på tisdagen, efter att ha sjunkit på måndagskvällen svensk tid.

Tisdagens USA-agenda bjuder på veckodata över försäljningsutvecklingen i de stora detaljhandelskedjorna, och klockan 16.00 publiceras data över industriorderingången i augusti. Enligt Bloomberg News enkät väntas orderingången ha varit oförändrad jämfört med i juli.

Fed-chefen Ben Bernanke kommer att utfrågas om de ekonomiska utsikterna av kongressens gemensamma ekonomiska utskott klockan 16.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?