Annons

Asienbörser: Ny oro pressar kurserna

Börserna i Asien noterade nya nedgångar på tisdagen.

Temat bland investerarna var de europeiska politikernas oförmåga att bringa reda i den skakiga finansiella situationen inom euroområdet, och risken för att en recession i Europa skulle dra ned tillväxten även i USA och Asien.

Vid klockan 7.45 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 ned 1,7 procent. Börserna på det kinesiska fastlandet höll fortsatt stängt för helg. Seoul-börsens Kospi var regionens sänke efter att ha varit stängt på måndagen, medan Taipeis Taiex-index noterade en liten uppgång.

"Kreditmarknaderna fortsätter att försämras med Europa som glider in i en recession, och det kommer att påverka tillväxten i Asien genom lägre efterfrågan på exportvaror. Det finns en oro över att Europa ska implodera och dra med sig USA nedåt", sade Shane Oliver, förvaltare på Sydney-baserade AMP Capital, till Bloomberg News.

Aktiehandeln i New York stängde med ordentliga nedgångar på måndagskvällen, trots ett starkare inköpschefsindex för den amerikanska industrin för september och ett uppsving i bygginvesteringarna i augusti. Därtill steg bilförsäljningen i USA mer än väntat i september. Överlag positiv statistik överskuggades dock av en fortsatt oro över en eventuell betalningsinställelse av Grekland, och uppgifter om att storbankerna Dexia, BNP Paribas och Société Générale pressas av belgiska respektive franska finansmyndigheter att göra omfattande nedskrivningar av värdet på sina innehav av grekiska statspapper.

Liksom under tidigare börsdagar med nedgångar var det exportorienterade och råvarurelaterade bolag samt banker som skyddes av investerarna. Beklädnadsbolaget Esprit Holdings, med Europa som sin huvudmarknad, backade 4,7 procent i Hong Kong och elektronikjätten Samsung Electronics tappade 1,9 procent i Seoul. Toyota Motors var ned 2,8 procent i Tokyo.

Bland råvarubolagen backade oljebolaget Cnooc 6,6 procent i Hong Kong och Inpex Corporation, Japans största energiprospekteringsbolag, var ned 3,5 procent i Tokyo.

Bland bankerna i regionen var Mitsubishi UFJ ned 4,1 procent i Tokyo.

Table

Innehåll från ZenTreasuryAnnons

Treasury Management hos medelstora företag – fortfarande underskattat

Lars Nevalainen, grundare och vd, ZenTreasury
Lars Nevalainen, grundare och vd, ZenTreasury

Medan stora internationella företag investerar i dyra Treasury Management System (TMS) och även skapar sina egna interna banker, har medelstora företag avsevärt svårare att jobba med treasury management eftersom de ofta saknar finansiering, tid och expertis för att implementera ett dyrt TMS. Dessutom har dessa system sällan den flexibilitet som medelstora företag kräver.

På dagens globaliserade konkurrensutsatta marknad med stigande räntor och fluktuerande valutor är även medelstora företag i behov av en effektiv treasury management. Men varje medelstort bolag har sina egna specifika utmaningar. 

– Treasury management handlar om en generell likviditetshantering och att optimera bolagets finansiella resurser för korta och långsiktiga utgifter. Ändå sköter många medelstora företag detta manuellt via komplexa Excel-filer, säger Lars Nevalainen, grundare och vd, av SaaS-bolaget ZenTreasury. 

Stora fördelar för medelstora företag

Han menar att ZenTreasurys erbjudande av enkla och användarvänliga verktyg för treasury managent ger många fördelar för medelstora företag när det gäller sådant som att optimera sina treasury-processer och reducera kostnader. Lars Nevalainen ger några exempel: 

Minskade valutakostnader och exponeringsrisker genom att hålla rätt reserver av utländsk valuta, tillämpa hedging-tekniker – som valutaterminer eller swappar. Integrera e-dealingplatform som gör det möjligt att konkurrera med flera banker på en gång samt att korrekt ta hänsyn till valutakursfluktuationer i framtida kassaflödesprognoser.

Minskad resursarbetsbelastning för ekonomistyrning, som uppföljning av betalningar av inkommande och utgående kassaflöden.

Optimerad kassahantering som gör det möjligt att behålla det kassabelopp som krävs för att driva företaget. 

Minska kostnaderna för bedrägerier genom att förbättra kontroll, transparens och ansvarsskyldighet via en proaktiv, automatiserad övervakning av kassaflöden. Vilket möjliggör upptäckten av avvikelser vid ett så tidigt skede som möjligt.

– Den största fördelen är ändå att du spar tid och inte behöver upprätthålla Excel-filer manuellt. Det passar väl med företagets namn ”ZenTreasury”. Vår vision är att ”Zen” står för ”piece of mind”, att du har allting inom treasury under kontroll. När personen kommer till jobbet på morgonen tar det inte längre tid än att hämta en kopp kaffe för att hela systemet ska vara redo för att sätta igång, avslutar Lars Nevalainen. 

Om ZenTreasury AB:

ZenTreasury AB är ett finländskt SaaS-bolag med kunder i Sverige, Finland, Nederländerna, Storbritannien, Estland, Slovenien, Qatar, Dubai, Singapore och Sydafrika.

Kontaktinformation: info@zentreasury.com

Läs mer på zentreasury.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZenTreasury och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera