Annons

USA-börser: Nedgång tilltog mot slutet

De amerikanska börserna sjönk tillbaka på måndagen efter skepsis över EU:s möjligheter att finansiera sin utökade stödfond EFSF bland investerare. I bakgrunden hördes dessutom molltoner från vikande europeiska börser.

Vid stängning var Dow Jones ned 2,3 procent till noteringen 11.955. Det bredare S&P 500 var ned 2,5 procent till 1.253, medan Nasdaq Composite tappade 1,9 procent till 2.684.

Omsättningen var 1,1 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

"Vi är inte ute ur skogen ännu. Europa fick ju en räddning som köper dem mer tid, men de är inte någonstans nära en lösning av deras kris. Dessutom har vi varit på en skenande uppåtgående marknad, och det var dags för en nedförsbacke", sa Jeffrey Saut, chefsstrateg på Raymond James & Associates, till Bloomberg News.

Bland enskilda bolag tog bankerna efter utvecklingen i Europa. Bank of America var ned 7,1 procent, Citigroup backade 7,5 procent och JP Morgan noterades 5,3 procent lägre.

För råvarurelaterade bolag vägde vikande råvarupriser tungt. Alcoa tappade 7,0 procent och Exxon Mobil 4,2 procent.

Chevron minskade 4,2 procent efter att Bank of America sänkt sin rekommendation för bolaget till neutral från tidigare köp.

Yahoo sjönk 5,6 procent. Det lutar åt att företaget säljer sina asiatiska tillgångar och omfördelar intäkterna till aktieägarna, snarare än att sälja sig till en köpargrupp. Det rapporterade Bloomberg News och hänvisade till källor med insyn i ärendet.

MF Global USA, en del av holdingbolaget för mäklarfirman som drivs av före detta New Jersey-guvernören och Goldman Sachs medordförande Jon Corzine, har begärts i konkurs.

På statistikfronten framgick att index från inköpscheferna i Chicago sjönk till 58,4 i oktober, från 60,4 föregående månad.

Analytikerna hade räknat med ett index på 59,0, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Prisindex steg till 66,0 från 62,3 föregående månad.

Produktionsindex sjönk till 63,4 från 63,9, index över nya order sjönk till 61,3 från 65,3, medan orderboksindex steg till 51,2 från 45,4. Lagerindex sjönk till 54,4 från 60,3.

Sysselsättningsindex steg till 62,3 från 60,6.

På grund av att USA går över till vintertid först nästa vecka, är öppettiderna för börserna i New York 14.30- 21.00 svensk tid under innevarande vecka.

På obligationsmarknaden var den amerikanska tioåringen ned 19 punkter till 2,13 procent.

Ericsson stängde 26 öre lägre än vid Stockholmsbörsens stängning.

Innehåll från MyntAnnons

Löser kvittokrånglet med helhetstjänst – ”Särskilt viktigt i besparingstider”

Spårlöst försvunna kvitton, oklara köp på företagskortet och utlägg som ligger och dammar är en administrativ mardröm på många företag. Genom en heltäckande företagslösning vill det svenska fintechbolaget röja upp i oredan.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Hos dagens företagare finns en förväntan kring hur saker ska fungera – och vad man egentligen ska lägga sin tid på. Manuell administration, pappersarbete och krångliga verktyg är några saker som borde tillhöra historien. Det som efterfrågas är istället enkla verktyg som ger kontroll och som hjälper företaget att lyckas, menar Baltsar Sahlin som är VD och grundare av fintechbolaget Mynt.

Bolagets helhetslösning innefattar ett SaaS-verktyg (​​Software-as-a-service, eller mjukvara som en tjänst) för administration och analys, en mobilapp för användaren och fysiska eller virtuella företagskort. När en medarbetare har betalat med sitt personliga kort, som även kan ha en individuell köpgräns, skickas kvittot automatiskt till bokföringssystemet.

– Det är tidskrävande att jaga kvitton och hantera utlägg. Många anställda vill heller inte ligga ute med pengar för företaget. Dels tar det ofta ett tag innan de får tillbaka den summa de har lagt ut, och dels finns det en risk att kvittona försvinner eller förstörs, säger Baltsar Sahlin.

Integrationer och ekonomisk översikt

Kortanvändaren gör ett köp och fotar kvittot direkt i mobilen. På så sätt försvinner krångliga utläggsrapporter och processen blir istället gjord på ett effektivt sätt.

Verktyget innefattar direktintegrationer med flera av marknadens ledande bokföringssystem. Integrationen med bokföringssystemet gör kvitto- och utläggshantering enkel för användaren, och ger full ekonomisk översikt i realtid.

– Man kan i realtid se hur mycket pengar som går åt till exempelvis resor och luncher. Det betyder att man får bra koll på hur mycket man spenderar varje månad – vilket är särskilt viktigt i besparingstider, säger Baltsar Sahlin.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera