Annons

Stockholmsbörsen: Rejält fall

Stockholmsbörsen föll liksom de ledande börserna i Europa kraftigt på måndagen. Stigande italienska räntor var en bidragande orsak till den breda riskaversionen.

SIX Generalindex var vid stängning ned 3,1 procent till 297. OMXS30 hade backat med 3,4 procent till 990. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 13,7 miljarder kronor.

Marknadens fokus riktades mot den italienska statsobligationsmarknaden där tioårsräntan handlades klart över 6 procent. Detta trots att ECB enligt bedömare gick in för att stötta marknaden.

"Långsiktiga investerare likviderar sina innehav av italienska statspapper medan den breda riskaversionen också spelar en roll", förklarade en London-baserad mäklare för Dow Jones Newswires.

Att Italien långsiktigt klarar av att finansiera sin statsskuld till de nuvarande höga räntenivåerna är något som ifrågasätts av flera ekonomer, som lyfter fram vikten av reformer för att öka tillväxten. Eurozonens framtid hänger nu i allt större utsträckning på den italienska politiska processen, skrev Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson i en analys.

"Att den tioåriga statsobligationsräntan nu överstiger 6 procent innebär att Italiens regering skyndsamt måste skapa förtroende för att reformer vidtas som väsentligt höjer den potentiella tillväxten samtidigt som budgetkonsolideringen fortsätter", skrev Cecilia Hermansson.

Enligt nyhetsbyrån Ansa överväger EU och IMF att sätta upp ett "skyddsnät" för Italien och Spanien. Den så kallade "beredskapsplanen" diskuteras bland internationella finansiella institutioner inklusive centralbankerna för att förhindra att smitta sprids från skuldkrisen, uppgav insatta källor.

Utöver Italien låg fokus på förberedelserna inför helgens G20-möte i Cannes. OECD lade fram sina sänkta prognoser inför mötet och lade till att där styrräntorna kan sänkas, som i eurozonen, bör de sänkas.

På Stockholmsbörsen gick cykliskt dåligt och det var finans och verkstad som ledde nedgången. Bland storbankerna föll SEB med 5,1 procent och Nordea med 4,5 procent. I verkstaden tappade Volvo 5,7 procent medan Sandvik, som rapporterar i morgon tisdag, retirerade 3,7 procent. I materialsektorn föll Boliden med 6,9 procent.

Bland bolagen varnade Kapp-Ahl för att utvecklingen som bolaget såg under sommaren har fortsatt under hösten. Försäljningen i jämförbara butiker beräknades minska med 13 procent under perioden september till oktober samtidigt som bruttomarginalen väntades falla med 4,5 procentenheter.

"Man kan konstatera att det fortsätter precis som det gjorde i somras. Det här är ett bevis på att de inte har kläder som folk vill ha. Det är inte ett marknadsproblem utan det är ett bolagsspecifikt problem när det fortsätter så här länge", sade en analytiker till SIX.

Bolaget svarade på utvecklingen genom att fortsätta med de sedan tidigare aviserade kostnadsbesparingarna och genom att anpassa sitt erbjudande. Det sistnämnda är ett jobb som tar några månader enligt vd Christian W Jansson som sedan för Dow Jones Newswires preciserade att han inte trodde på en vändning för försäljningen förrän våren 2012. Aktien föll med 5,0 procent.

Två delårsrapporterande bolag var Rejlers och Pricer. Rejlers lyfte både resultatet före skatt samt omsättningen från det tredje kvartalet i fjol, samtidigt som vd Peter Rejler i en kommentar skrev att han ser med ökad tillförsikt på att bolaget kommer klara 3x2015-målen om att omsätta minst 2.015 miljoner kronor vid 2015 samt att ha minst 2.015 medarbetare.

Pricers resultat blev också ett styrkeprov och liksom Rejlers förbättrade bolaget resultatet före skatt och omsättning rejält från fjolårets tredje kvartal.

Rejlers steg med 7,0 procent medan Pricer ökade 16 procent.

Biogaia steg med 3,8 procent efter att ha fått en köprekommendation i tidningen Börsveckan.

Innehåll från InfrontAnnons

Hjälper banker och förvaltare att efterleva skärpta krav

Carsten Gern, Head of Pre-Sales på Infront i Frankfurt.
Carsten Gern, Head of Pre-Sales på Infront i Frankfurt.

De regulatoriska krav som omfattar finanssektorn blir både fler och hårdare – samtidigt som mängden data som ska hanteras blir större. Det innebär att svårighetsgraden för regelefterlevnad ökar. Infront hjälper tusentals bolag i Europa att möta den här utvecklingen.

Långt ifrån alla företag som är verksamma inom finanssektorn har de resurser som krävs för att möta skärpta krav kring dokumentation, transparens och hållbarhetsredovisning. Även om viss kompetens finns inom de egna väggarna kan det vara en god idé att kroka arm med experter som har örat mot rälsen och som tar fram digitala lösningar för regelefterlevnad. Det menar Carsten Gern på Infront.

– Många underskattar vad en förändring av regelverken kan innebära för den egna verksamheten och vad krävs för att fortsätta vara ”compliant”, säger Carsten Gern, Head of Pre-Sales på Infront i Frankfurt, och fortsätter:

– Ett tydligt exempel på detta är att vi under december jobbade intensivt med tillgångsförvaltare som insett att de måste göra omfattande omberäkningar av sina nyckeltal för att leva upp till de nya reglerna för Priip-faktablad, alltså dokument med information om paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter, som börjar gälla för retailfonder i januari 2023. 

Hubb för regulatoriska dokument

Infront är marknadsledande i Europa inom hantering av finansiella data. Den börsintresserade förknippar Infront med företagets tradingprogram som används av både nybörjare och professionella daytraders. De flesta av de 3 600 kunderna är dock storbanker, förmögenhetsförvaltare och försäkringsbolag.

Infront sitter på tung expertis inom regelefterlevnad, berättar Carsten Gern. I tjänsteportföljen ingår bland annat en SaaS-baserad dokumenthubb för hantering av regulatoriska dokument, obligatoriska publikationer och relevanta fond- och marknadsföringsdokument. En annan tjänst fungerar som ett verktyg för prissättning av komplexa finansiella produkter som omfattas av särskilda regleringskrav.

Omvärldsbevakar för att följa utvecklingen 

Genom dedikerade arbetsgrupper som bevakar kommande regeländringar, samt regelbundna runda bord-samtal med kunderna som berörs, hjälper Infront företag att förstå och agera på nya regulatoriska krav. 

– Vi kan hjälpa våra kunder med allt från att hantera sina data och skapa dokument till att göra riskvärderingar. Kunderna kan välja att använda en produkt för ett specifikt moment, eller få en helhetslösning som täcker alla behov, säger Carsten Gern och tillägger:

– Infront levererar dock inte enbart lösningar för regelefterlevnad. Regelefterlevnad kan också kopplas på och bli en integrerad del av våra andra tjänster för hantering av finansiella data, såsom ESG- och SFDR-data, eller i färdiga rapporter i Infronts portföljhanteringssystem. 

Läs mer om Infronts tjänster inom regelefterlevnad här. 

Om Infront

Infront är ett ledande europeiskt fintechbolag. Infronts kunder använder deras lösningar och data i realtid för att få insikt om marknadens riktning och investeringsmöjligheter för att ge bättre resultat för slutkunderna.

 

Mer från Infront

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Infront och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera