1515

Stockholmsbörsen: Rejält fall

Stockholmsbörsen föll liksom de ledande börserna i Europa kraftigt på måndagen. Stigande italienska räntor var en bidragande orsak till den breda riskaversionen.

SIX Generalindex var vid stängning ned 3,1 procent till 297. OMXS30 hade backat med 3,4 procent till 990. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 13,7 miljarder kronor.

Marknadens fokus riktades mot den italienska statsobligationsmarknaden där tioårsräntan handlades klart över 6 procent. Detta trots att ECB enligt bedömare gick in för att stötta marknaden.

"Långsiktiga investerare likviderar sina innehav av italienska statspapper medan den breda riskaversionen också spelar en roll", förklarade en London-baserad mäklare för Dow Jones Newswires.

Att Italien långsiktigt klarar av att finansiera sin statsskuld till de nuvarande höga räntenivåerna är något som ifrågasätts av flera ekonomer, som lyfter fram vikten av reformer för att öka tillväxten. Eurozonens framtid hänger nu i allt större utsträckning på den italienska politiska processen, skrev Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson i en analys.

"Att den tioåriga statsobligationsräntan nu överstiger 6 procent innebär att Italiens regering skyndsamt måste skapa förtroende för att reformer vidtas som väsentligt höjer den potentiella tillväxten samtidigt som budgetkonsolideringen fortsätter", skrev Cecilia Hermansson.

Enligt nyhetsbyrån Ansa överväger EU och IMF att sätta upp ett "skyddsnät" för Italien och Spanien. Den så kallade "beredskapsplanen" diskuteras bland internationella finansiella institutioner inklusive centralbankerna för att förhindra att smitta sprids från skuldkrisen, uppgav insatta källor.

Utöver Italien låg fokus på förberedelserna inför helgens G20-möte i Cannes. OECD lade fram sina sänkta prognoser inför mötet och lade till att där styrräntorna kan sänkas, som i eurozonen, bör de sänkas.

På Stockholmsbörsen gick cykliskt dåligt och det var finans och verkstad som ledde nedgången. Bland storbankerna föll SEB med 5,1 procent och Nordea med 4,5 procent. I verkstaden tappade Volvo 5,7 procent medan Sandvik, som rapporterar i morgon tisdag, retirerade 3,7 procent. I materialsektorn föll Boliden med 6,9 procent.

Bland bolagen varnade Kapp-Ahl för att utvecklingen som bolaget såg under sommaren har fortsatt under hösten. Försäljningen i jämförbara butiker beräknades minska med 13 procent under perioden september till oktober samtidigt som bruttomarginalen väntades falla med 4,5 procentenheter.

"Man kan konstatera att det fortsätter precis som det gjorde i somras. Det här är ett bevis på att de inte har kläder som folk vill ha. Det är inte ett marknadsproblem utan det är ett bolagsspecifikt problem när det fortsätter så här länge", sade en analytiker till SIX.

Bolaget svarade på utvecklingen genom att fortsätta med de sedan tidigare aviserade kostnadsbesparingarna och genom att anpassa sitt erbjudande. Det sistnämnda är ett jobb som tar några månader enligt vd Christian W Jansson som sedan för Dow Jones Newswires preciserade att han inte trodde på en vändning för försäljningen förrän våren 2012. Aktien föll med 5,0 procent.

Två delårsrapporterande bolag var Rejlers och Pricer. Rejlers lyfte både resultatet före skatt samt omsättningen från det tredje kvartalet i fjol, samtidigt som vd Peter Rejler i en kommentar skrev att han ser med ökad tillförsikt på att bolaget kommer klara 3x2015-målen om att omsätta minst 2.015 miljoner kronor vid 2015 samt att ha minst 2.015 medarbetare.

Pricers resultat blev också ett styrkeprov och liksom Rejlers förbättrade bolaget resultatet före skatt och omsättning rejält från fjolårets tredje kvartal.

Rejlers steg med 7,0 procent medan Pricer ökade 16 procent.

Biogaia steg med 3,8 procent efter att ha fått en köprekommendation i tidningen Börsveckan.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?