Mycket av nedgångarna kunde förklaras av en betydligt starkare dollar. Orsaken till valutarörelserna var att Japan intervenerade på valutamarknaden genom att sälja yen på måndagsmorgonen. Finansminister Jun Azumi sade att han beordrade interventionen efter att ha noterat starka tecken på spekulation på marknaden och yenen inte återspeglade ekonomiska fundamenta.
På råoljemarknaden handlades WTI-oljan i första termin ned 0,82 dollar till 92,50 per fat. Brentoljan backade 0,39 dollar till 109,52.
Ändå har råoljan stigit 17 procent under oktober, vilket är den största månadsuppgången sedan maj 2009.
"Oljan är ned tillsammans med andra råvaror i takt med att dollarn stärks. Men jag tror att den kommer att stiga igen, när vi rör oss in i vintern med låga lager. Om det är ovanligt kallt, skulle Brent kunna stiga till så högt som 120 dollar per fat", sade Christopher Bellew, seniormäklare vid Jeffries Bache till Bloomberg News.
Samtidigt som Opecs planerade decembermöte drar sig allt närmare sade Förenade Arabemiratens energiminister Mohamed al-Hamli på måndagen att oljepriser mellan 80 och 100 dollar per fat är "rimliga", men att det är för tidigt att säga huruvida Förenade Arabemiraten kommer att minska produktionen i takt med att Libyens produktion återhämtar sig.
"Vi har ännu inte tagit oss ur den ekonomiska krisen. Det finns en global tillväxt i efterfrågan, men den tillväxten justeras upp och ned beroende på vad siffrorna visar. Det är en väldigt bräcklig situation", sade han.
Internationella energimyndighetens vicechef, Richard Jones, gav sin bedömning om utsikterna för inför mötet. Han ser det som osannolikt att kartellen kommer att öka produktionen så länge som Iran har ordförandeskapet, och uttryckte förhoppningen att de inte drar ned på produktionen eftersom efterfrågan på Opecs olja kommer att stiga 2012.
På basmetallmarknaden präglades handeln av konsolidering och vinsthemtagningar efter en vecka som för många industrimetaller blev den starkaste sedan 1986. Kopparns tremånaderstermin på London Metal Exchange lyckades inte att hålla sig kvar över 8.000-dollartrecket, i och med en nedgång på 234 dollar till 7.941 dollar per ton.
"Efter ett starkt rally förra veckan är det dags för en korrektion. Amerikansk och kinesisk statistik, såväl som Europas framsteg, kommer att ge ledtrådar om hur djup korrektionen kommer att bli", sade Lian Zheng, analytiker vid Xinhu Futures till Bloomberg News.
Nedgångarna hänvisades också till kommentarer av Kinas premiärminister Wen Jiabao om att Kina "bestämt" kommer att fortsätta med kontrollåtgärderna på fastighetsmarknaden, vilket kan innebära dämpad efterfrågan på basmetaller.
Samtidigt var zink ned 43 dollar till 1.942 medan nickel handlades 325 dollar lägre till 19.375 dollar per ton.
Totalt 15 tennproducenter i Indonesien beslutade i helgen att förlänga exportstoppet till slutet av året, i syfte ge priserna en skjuts. Det första beslutet fattades den 1 oktober, och branschorganisationen PT Bangka Belitung Timah Sejahtera har tidigare uppgett att de inte kommer att återuppta exporten förrän priserna återigen når över 25.000 dollar per ton. Det hindrade dock inte tennpriset att tappa mark på måndagen, utan noterades på 21.875 vilket innebar en nedgång med 225 dollar.
Bland ädelmetallerna sjönk guldpriset cirka 26 dollar till 1.718 dollar per uns, medan silver tappade 0,99 dollar till 34,33.