1515
Annons

Råvaror: Priserna faller över hela linjen

Priserna på metaller och olja sjönk över hela linjen på måndagens förmiddagshandel. De största nedgångarna noterades bland metallerna.

Mycket av nedgångarna kunde förklaras av en betydligt starkare dollar. Orsaken till valutarörelserna var att Japan intervenerade på valutamarknaden genom att sälja yen på måndagsmorgonen. Finansminister Jun Azumi sade att han beordrade interventionen efter att ha noterat starka tecken på spekulation på marknaden och yenen inte återspeglade ekonomiska fundamenta.

På råoljemarknaden handlades WTI-oljan i första termin ned 0,82 dollar till 92,50 per fat. Brentoljan backade 0,39 dollar till 109,52.

Ändå har råoljan stigit 17 procent under oktober, vilket är den största månadsuppgången sedan maj 2009.

"Oljan är ned tillsammans med andra råvaror i takt med att dollarn stärks. Men jag tror att den kommer att stiga igen, när vi rör oss in i vintern med låga lager. Om det är ovanligt kallt, skulle Brent kunna stiga till så högt som 120 dollar per fat", sade Christopher Bellew, seniormäklare vid Jeffries Bache till Bloomberg News.

Samtidigt som Opecs planerade decembermöte drar sig allt närmare sade Förenade Arabemiratens energiminister Mohamed al-Hamli på måndagen att oljepriser mellan 80 och 100 dollar per fat är "rimliga", men att det är för tidigt att säga huruvida Förenade Arabemiraten kommer att minska produktionen i takt med att Libyens produktion återhämtar sig.

"Vi har ännu inte tagit oss ur den ekonomiska krisen. Det finns en global tillväxt i efterfrågan, men den tillväxten justeras upp och ned beroende på vad siffrorna visar. Det är en väldigt bräcklig situation", sade han.

Internationella energimyndighetens vicechef, Richard Jones, gav sin bedömning om utsikterna för inför mötet. Han ser det som osannolikt att kartellen kommer att öka produktionen så länge som Iran har ordförandeskapet, och uttryckte förhoppningen att de inte drar ned på produktionen eftersom efterfrågan på Opecs olja kommer att stiga 2012.

På basmetallmarknaden präglades handeln av konsolidering och vinsthemtagningar efter en vecka som för många industrimetaller blev den starkaste sedan 1986. Kopparns tremånaderstermin på London Metal Exchange lyckades inte att hålla sig kvar över 8.000-dollartrecket, i och med en nedgång på 234 dollar till 7.941 dollar per ton.

"Efter ett starkt rally förra veckan är det dags för en korrektion. Amerikansk och kinesisk statistik, såväl som Europas framsteg, kommer att ge ledtrådar om hur djup korrektionen kommer att bli", sade Lian Zheng, analytiker vid Xinhu Futures till Bloomberg News.

Nedgångarna hänvisades också till kommentarer av Kinas premiärminister Wen Jiabao om att Kina "bestämt" kommer att fortsätta med kontrollåtgärderna på fastighetsmarknaden, vilket kan innebära dämpad efterfrågan på basmetaller.

Samtidigt var zink ned 43 dollar till 1.942 medan nickel handlades 325 dollar lägre till 19.375 dollar per ton.

Totalt 15 tennproducenter i Indonesien beslutade i helgen att förlänga exportstoppet till slutet av året, i syfte ge priserna en skjuts. Det första beslutet fattades den 1 oktober, och branschorganisationen PT Bangka Belitung Timah Sejahtera har tidigare uppgett att de inte kommer att återuppta exporten förrän priserna återigen når över 25.000 dollar per ton. Det hindrade dock inte tennpriset att tappa mark på måndagen, utan noterades på 21.875 vilket innebar en nedgång med 225 dollar.

Bland ädelmetallerna sjönk guldpriset cirka 26 dollar till 1.718 dollar per uns, medan silver tappade 0,99 dollar till 34,33.


Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?