1515
Annons

Måndagstips för börsen

Börsveckan har en hel del upprepade köprekommendationer i den senaste utgåvan, som är mycket uppdateringar efter kvartalsrapporter. Köp upprepas/sätts på Autoliv, Bahnhof, Biogaia, Ericsson, Eurocon, Formpipe, Hexpol, Jeeves, Kabe, Nederman och Trelleborg. Det blir samtidigt avvakta för Husqvarna, Medirox och Odd Molly.

Hexpols niomånadersrapport visade precis vad Börsveckan ville se. Det vill säga intakta marginaler efter fjolårets storförvärv Excel. Dessutom är den organiska tillväxten mycket stark. Mycket av oron kring hur konjunkturen kommer att påverka Hexpol är redan inprisat i kursen och dagens värdering är lite väl defensiv tycker Börsveckan och upprepar rekommendationen köp.

Biogaias rapport var också ett styrkebesked, där rörelseresultatet steg med hela 160 procent. Avtalet med Nestlé har gett flera fina avtal och Biogaia kanske kan nå 90 miljoner kronor i omsättning för det fjärde kvartalet. Värderingen är hög, med p/e över 30 men eftersom bolaget har en tillväxt- och lönsamhetstrend som inte visar tecken på avmattning - tvärtom - så står Börsveckan fast vid sin köprekommendation.

Autoliv är ett av börsens lägst värderade storbolag baserat på nästa års vinst och det tycker Autoliv är obefogat. Bolaget har en bra mix, med högre del av försäljningen mot premiumsegmentet och tar marknadsandelar. Kartellbildningsutredningen kan kosta bolaget upp till 5 miljarder kronor om det fälls i både USA och Europa, enligt externa rapporter, Men Börsveckan är ändå positivt inställt till aktien eftersom bolaget är mycket transparant och att nuvarande värdering ger höjd för en svag marknadsutveckling.

Bahnhof vinstvarnade för både i år och nästa år i sin rapport men ändå anser Börsveckan att det är en bra aktie. Bahnhof växer fortfarande bra och har en ganska konjunktursäker produkt. Till skillnad från Alltele OCH Bredband2 HAR Bahnhof en historik som gör det befogat att ge bolaget lite extra tilltro, anser Börsveckan.

Formpipe har mycket som lockar, framför allt en lönsam, konjunkturstabil rörelse och goda tillväxtmöjligheter men även obelånad balansräkning. Innevarande år blir ett mellanår för bolaget men nästa år bör marginalen återvända över 20-procentstrecket. Börsveckan bedömer att aktien är klart intressant på en kurs kring 13-14 kronor.

Husqvarna är borträknat för 2011 men problemet är att man inte kan räkna med någon snabb förbättring nästa år. Bolaget saknar fortfarande en ordinarie vd, styrelsen framstår som valhänt och konjunkturen riskerar att gå i stå. Bolaget bygger nu upp lager för att säkra vårförsäljningen, men om konsumtionen skulle vika kan Husqvarna hamna med ett för stort lager eftersom koncernens försäljning av säsongsmässiga skäl, sker under en kort period på året. Med tanke på de osäkra utsikterna finns det inte utrymme för någon större kursuppgång i aktien, från dagens 33- kronorsnivå, enligt Börsveckan.

Ericssons tillväxtutsikter underskattas lite medan problemen med bolagets marginaler överskattas. Det anser Börsveckan som påpekar att sett över tid, och exklusive engångskostnader, är Ericssons marginaler stabila. Ericsson är inte aktien för den som letar efter dubblare men som en stabil placering är värdet hyggligt för närvarande, enligt Börsveckan.

Nolato går att räkna hem även utan någon större vändning på telekomsidan. Aktien handlas till 10 gånger rullande vinst vilket är okej och den stora potentialen ligger i att affärsområdet telekom gör en comeback. Att kunden Sony Ericsson blir heljapan väntas inte missgynna Nolato, sade vd vid en företagspresentation som pekade på att bolaget har lika bra ingångar i Tokyo som Lund. Börsveckan slutsats om Nolato kvarstår.

Odd Molly har stora problem nu och det ser inte så ljust ut framöver heller. Men efter kursslakten har värderingen kommit ned till rimliga nivåer, enligt Börsveckan som därmed tar bort sin säljrekommendation. Odd Mollys framtid hänger på hur bra strategibytet kommer att utvecklas nästa år. Börsveckan ser inte att ett värstascenario - att varumärket tynar bort - realiseras men ser heller inget uppenbart köpläge.

Trelleborg gör det mesta rätt nu och är bra rustat för en eventuell nedgång på marknaden 2012. Det tidigare stora fordonsberoendet håller på att försvinna då Trelleborg i våras aviserade att det slår ihop Automotive med tyska Freudenbergs och bolaget har minskat sina fasta kostnader. Det pekar åt rätt håll, enligt Börsveckan som behåller köprådet.

Jeeves nyförsäljning är svag, vilket inte är överraskande då kunder drar sig för att byta affärssystem med den konjunkturosäkerhet som råder. Bolaget levererar ändå ett skapligt resultat. P/e-talet ligger på 10 vilket, med tanke på nettokassan om 10 kronor per aktie, inte är dyrt men det är svårt att tycka att aktien är spännande eftersom tillväxten är lite svag, utlandsexpansionen osäker och handeln i aktien dålig.

Kabe har tappat kraftigt under börsraset och ser väldigt billig ut. Det är ingen tvekan om att husvagnsförsäljningen är på väg ned men Kabe har redan börjat anpassa kostnaderna och mycket illa är inprisat i kursen. Man får bra betalt för att ta risken, konstaterar Börsveckan.

Nederman väntas öka marginalen till 10 procent 2012 och är därför värd att köpa, enligt Börsveckan som dock flaggar för att bolagets tillväxtutsikter är svaga. Det gör att vinsten måste upp 2012 genom ökad effektivitet för att aktien ska ha mer att ge. Köpråd råder.

Eurocon är en aktie värd att äga. Bolaget har mycket tillväxtmöjligheter kvar i Sverige och med ett stabilt kassaflöde och en nettokassa står förvärv på agendan. Givet den stabila historiken som bolaget har, anser Börsveckan att aktien är köpvärd, trots konjunkturrisken.

Ett annat bolag på Aktietorget, Medirox, har en intressant position med starka nischprodukter och hög lönsamhet. Handeln är dock sporadisk. Slutsatsen blir att aktien är värd att hålla koll på men att man bör avvakta tills vidare.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?