1515
Annons

Iskall bomarknad i Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiratens så tidigare överhettade bostadsmarknader har drabbats av permafrost.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från ArmatecAnnons

Armatec effektiviserar industrin med klimatsmart flödesteknik

Hållbarhet är positivt ur kostnads- och miljösynpunkt. Den klimatsmarta flödestekniken är ett spännande område som blir allt viktigare – något som fler och fler i främst bygg- och industribranschen förstår.

– Ofta är vår dellösning en förutsättning för att ett helt flödessystem, till exempel en fjärrvärmeanläggning eller ett industriellt kylsystem, ska kunna prestera på topp, säger Klas Blom, vd på kunskapsföretaget Armatec.

Tiden när hållbarhetsarbete innebar en merkostnad är förbi. Numera är det ofta tvärtom – ambitionen om ett hållbart samhälle driver ekonomin framåt. Företag och industrier satsar mer pengar på långsiktiga lösningar och nya tekniska och digitala möjligheter utvecklas därför i snabb takt.

Armatec är specialiserade inom klimatsmart flödesteknik och löser tekniska utmaningar inom vatten, värme, kyla och process. Klas Blom, vd, berättar att de ägnar all kraft åt att utveckla hållbara tekniska system för bygg och industri. 

– Tillsammans med våra kunder väljer vi produkter ur ett livscykelperspektiv och hittar smarta, tekniska lösningar som passar just dem. Ofta är vår dellösning en förutsättning för att ett helt system, till exempel en fjärrvärmeanläggning eller ett industriellt kylsystem, ska kunna prestera på topp.

Ger en knuff i rätt riktning

Genom att kartlägga kundens flöden och processer kan Armatec hjälpa till att detektera effektiviseringsmöjligheter. De tillhandahåller både fysiska produkter som antingen kan ersätta eller komplettera befintliga system för att optimera effekten, och teknisk hjälp i form av valtabeller, handböcker och uppskattade flödesscheman.

– Målet är att förlänga livslängden på det som används för att driva industrin eller fastigheten framåt med ett ihållande långsiktigt tänk. Ibland behövs ett övergripande arbete, ibland en knuff i rätt riktning genom exempelvis lättillgängliga verktyg för dimensionering.

Möter gärna kundens krav

Patrik Johansson är projektledare för industriella system på Armatec. Han berättar att kundernas medvetenhet om hållbara investeringar har vuxit kraftigt bara det senaste halvåret och menar själv att hans intresse och kunnande om frågan har vuxit sedan han började på företaget.

– Många kunder ställer krav på exempelvis produkter med låga halter av svartlistade material, något vi gärna möter genom att redovisa innehållet i de komponenter som ingår i ett system. 

En drivkraft att bli bättre

Patrik tycker själv att Armatec gör mycket för att vara ett hållbart företag.

– Förutom att sortera papper och packa våra produkter med återanvänt material ligger vårt kontor och lager i en klimatsmart byggnad. Jag upplever att det finns en drivkraft hos Armatec att bli bättre i stort och smått, och det är något jag ser att både kunder och medarbetare uppskattar.

Läs mer om Armatec här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Armatec och ej en artikel av Dagens industri

Expert: Nord Stream bör kunna repareras

Många ställer sig frågan om skadorna och saltvattnet gjort Nord Streams ledningar obrukbara för all framtid. Men enligt Hans Iver Lange på norska forskningsinstitutet Sintef bör en reparation vara en relativt enkel historia.

Enligt internationella regler kan det krävas en ny ansökan till både den svenska och danska regeringen för att göra större reparationer inom ländernas respektive ekonomiska zon.

Läckan från Nord Stream.
Läckan från Nord Stream.Foto:Danska Forsvaret

I väntan på att de sista synliga utsläppen från gasledningen i Östersjön ska upphöra för att kunna genomföra en brottsplatsundersökning finns även frågan om reparationen. Kommer rören gå att laga och finns politisk vilja till en fortsatt förbindelse med Ryssland?

Bara dagar efter det att läckorna upptäcktes rapporterade den tyska tidningen Tagesspiegel uppgifter om att landets säkerhetsmyndigheter fruktade att de drygt 120 mil långa ledningarna aldrig mer kommer att kunna tas i bruk.

Fylls rören upp av det bräckta vattnet från Östersjön kan det leda till korrosion och rost i en omfattning som gör skadorna permanenta.

Men enligt Hans Iver Lange, senior rådgivare på Sintef och expert på brottmekanik och utveckling av bland annat undervattensledningar, ska det mycket till för det ska gå så pass långt.

”I utgångsläget ska det vara relativt enkelt att reparera ledningen om man förbereder sig på rätt sätt”, säger han.

”Så länge det är naturgas i röret och det finns ett övertryck så är insidan skyddad från större korrosionsskador. ”

Undervattensledningar har i grunden flera skydd mot just korrosion. Utanpå finns bland annat så kallade offeranoder, mindre ädel metall som tar smällen, utplacerade med jämna mellanrum. Enligt Hans Iver Lange ger det troligtvis ett skydd även för rörets insida.

”Går ledningen tom på gas och stora delar av röret fylls av saltvatten och blir stående i många år, så att det skyddet förbrukas och röret får ett kraftigt korrosionsangrepp – då har det gått så långt att röret inte går att reparera”, säger Hans Iver Lange.

”Men det är långt fram i tiden. Jag känner inte till designen på just Nord Stream så exakt hur lång tid det tar där är jag osäker på”, påpekar han.

Innan en reparation kan inledas krävs först en rejäl utvärdering av hur stora skadorna är och hur mycket av röret som behöver kapas för att ersätta med nytt material. 

En fördel är att läckorna på Nord Stream ligger på omkring 70 meters djup vilket är relativt grunt i sammanhanget. Det gör att reparationen kan ske med assistans av dykare, för det är på botten som en lagning kommer att ske, menar Hans Iver Lange.

”När röret är så stort och skalet är så tungt ska det väldigt lite till för att det ska ge vika och orsaka fler hål. Därför repareras det med svetsning på havets botten.”

För en sådan operation kommer det att krävas flera specialverktyg anpassade för storleken på Nord Streams båda rör, som omgärdas av tjocka lager stål och betong. Innan svetsningen inleds monteras en undervattenskammare runt röret.

”Sedan tömmer man kammaren på vatten innan man börjar svetsa. Det blir som ett luftrum runt röret”, säger Hans Iver Lange.

Frågan som kvarstår är dock om de båda gasledningarna tillåts att lagas. Enligt internationella regler kan det krävas en ny ansökan till både den svenska och danska regeringen för att göra större reparationer inom ländernas respektive ekonomiska zon.

Enligt Nord Stream, med ryska Gazprom som majoritetsägare, väntar man fortfarande på tillstånd för att undersöka läckorna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera