1515
Annons

Historiskt stark börs i oktober

Stockholmsbörsen gick upp med 12,8 procent i oktober efter att fallit med nära 5 procent i september. Så stark har börsen inte varit en oktobermånad sedan 2002 då uppgången var 14,7 procent.

När oktober nu är över kan vi blicka tillbaka på en urstark börsmånad, där flera storbolag lyfte med över 30 procent. Det beror främst på fina delårsrapporter och politiska åtgärdspaket för att lösa skuldkrisen. Fast för den största vinnaren av dem alla, Lundin Petroleum, var det ett oljefynd i Nordsjön som drog upp aktien med 87,9 procent.

Småspararna tycks vara med på tåget. Enligt nätmäklaren Avanza var det just olje,- råvaru- och verkstadsbolag som lockade mest i oktober.

"Det tyder på att man tror att konjunkturen är på väg tillbaka", säger sparekonom Claes Hemberg.

Han betonar dock att Stockholmsbörsen fortfarande står på minus sedan årsskiftet och att det inte finns några garantier för att uppgången håller i sig.

"Börsen har studsat upp från september, men den kan mycket väl gå ned med 5 procent i november. Man tror att det kommer en lågkonjunktur 2012 och om politikerna sjabblar kommer kurserna att gå ned", säger Hemberg.

Oktober brukar vara en av årets bättre börsmånader. I snitt har har OMXS30-index stigit med 2,3 procent de senaste 20 åren i oktober.


Innehåll från Tutus DataAnnons

Färist Mobile – I nationens tjänst!

Tutus Data har idag 30 års erfarenhet av nätverkskrypteringslösningar för samhällsviktiga organisationer och har bland annat lanserat Sveriges första säkra moln för säkerhetskänsliga verksamheter. Nu är företaget aktuell med en ny version av sin säkra smartphone, Färist Mobile.

Samhällsviktiga myndigheter och organisationer behöver säkra mobila lösningar för kommunikation av känslig information. Tutus har därför skapat och under 10 år vidareutvecklat en säker smartphone, Färist Mobile.

Färist Mobile har många säkra funktioner som stark diskkryptering med externa nycklar för skydd av känslig information, en unik domänseparation med strikt isolerade miljöer som skyddar telefonen samtidigt som appar blir säkra att användas på Färist Mobile. Med en VPN-tunnel garanteras skydd mot påverkan samtidigt som en yttre säker gräns mot intrång etableras. Detta innebär att kommunikationen är skyddad vare sig det är röstsamtal, meddelanden, e-post eller data. Tillsammans med Tutus utvecklade svenska operativsystem garanteras att information inte delas med externa tillverkare eller utländska uppdateringstjänster.

Godkänd och granskad

Färist Mobile är baserad på Android och är granskad av svenska och europeiska myndigheter. 

Det finns även som specifik version; Sigrid Mobil/Kryapp 9441, godkänd som signalskydd för säkerhetsnivån Begränsat hemlig.

– Färist Mobile är baserad på Android och är en innovativ extra säker mobiltelefon för samhällsviktiga verksamheter, säger Mikael Andersson Försäljning och Marknads Chef.

Läs mer om Färist Mobile - en säker smartphone

Ytterligare egenskaper hos Färist Mobile: 

* Godkänd krypterad VPN Mobilanslutning till bärbar dator
* Krypterat tal och meddelanden
* Centraliserad hantering med löpande automatiska säkerhetsuppdateringar
* Kompatibel med alla Androidappar

Tutus erbjuder produkter som är godkända på nivån Restricted/Begränsat hemlig för såväl EU som på nationell nivå. Företaget är huvudleverantören av myndighetsgodkända och certifierade IT-säkerhetsprodukter i Sverige och gör stadiga framsteg mot målet att bli en ledande leverantör av godkända IT-säkerhetsprodukter också inom EU.

Läs mer om Färist Mobile - en säker smartphone

För information kontakta Mikael Andersson på mikael@tutus.se eller läs mer på www.tutus.se

Om Tutus Data
Tutus Data grundades 1992 och är ledande i Sverige inom certifierade och godkända kryptolösningar. Företaget utvecklar produkter och tjänster som brandväggar, VPN-krypton, krypteringsprogram och EU:s säkraste smartphone, alla med väldigt höga krav på säkerhet. Tutus är leverantör till organisationer med höga krav på säkerhet, bland annat svenska försvaret, civila myndigheter och EU. Läs mer på www.tutus.se.

 

Mer från Tutus Data

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tutus Data och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?