Historiskt stark börs i oktober

Stockholmsbörsen gick upp med 12,8 procent i oktober efter att fallit med nära 5 procent i september. Så stark har börsen inte varit en oktobermånad sedan 2002 då uppgången var 14,7 procent.

När oktober nu är över kan vi blicka tillbaka på en urstark börsmånad, där flera storbolag lyfte med över 30 procent. Det beror främst på fina delårsrapporter och politiska åtgärdspaket för att lösa skuldkrisen. Fast för den största vinnaren av dem alla, Lundin Petroleum, var det ett oljefynd i Nordsjön som drog upp aktien med 87,9 procent.

Småspararna tycks vara med på tåget. Enligt nätmäklaren Avanza var det just olje,- råvaru- och verkstadsbolag som lockade mest i oktober.

"Det tyder på att man tror att konjunkturen är på väg tillbaka", säger sparekonom Claes Hemberg.

Han betonar dock att Stockholmsbörsen fortfarande står på minus sedan årsskiftet och att det inte finns några garantier för att uppgången håller i sig.

"Börsen har studsat upp från september, men den kan mycket väl gå ned med 5 procent i november. Man tror att det kommer en lågkonjunktur 2012 och om politikerna sjabblar kommer kurserna att gå ned", säger Hemberg.

Oktober brukar vara en av årets bättre börsmånader. I snitt har har OMXS30-index stigit med 2,3 procent de senaste 20 åren i oktober.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?