Asienbörser: Mest nedgångar

Börserna i Asien backade i allmänhet under måndagen, då ett par svaga bolagsrapporter och uttalanden om en stramare hållning mot fastighetsmarknaden i Kina räckte för att få investerarna att dra öronen åt sig.

Vid klockan 7.35 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 ned 1,0 procent.

Aktiemarknaderna i Asien hade en mer försiktig hållning efter torsdagens rally som utlöstes av den efterlängtade överenskommelsen om krisdämpande åtgärder mellan de europeiska ledarna.

"Tillgångar med högre risk gick exceptionellt bra till följd av uttalandena från EU. Marknaden led av baksmälla på fredagen, som vi är definitivt inte redo att blåsa faran över än", sade Nick Maroutsos, kapitalförvaltare på Kapstream Capital i Sydney, till Bloomberg News.

I Hongkong pressades bolag med anknytning till handel och export.

Logistikbolaget China Merchants tappade 6,4 procent och handelshuset Li & Fung var ned 3,3 procent.

Mest genomslag bland de rapporterande bolagen i regionen hade datortillverkaren Acer som redovisade en nettoförlust för det tredje kvartalet och varnade för att leveranserna under det nuvarande, fjärde, kvartalet kan komma att minska med upp till 10 procent på grund av en svagare efterfrågan, höga lager och brist på komponenter.

Acer backade 2,0 procent i Taipei, och drog även med sig telefontillverkaren HTC som var ned 0,9 procent. Det negativa sentimentet nådde dock inte Seoul, där elektronikjätten Samsung Electronics avancerade 2,4 procent.

De kinesiska bankerna och fastighetsbolagen tappade mark efter att Kinas premiärminister Wen Jiabao sagt att landet med kraft ska hålla fast vid sin strama policy gentemot fastighetsmarknaden.

Industrial & Commercial Bank of China var ned 3,2 procent och China Resources Land backade 5,9 procent I Hongkong.

En svag utveckling för priserna på basmetaller drog ned Aluminum Corporation of China 8,2 procent i Hongkong och BHP Billiton 2,3 procent i Sydney.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?