Annons

USA-börser: Terminerna pekar på negativ öppning

Terminerna för de stora amerikanska aktieindexen låg på minus inför inledningen på börsveckan i New York. Investerarna höll ett vaksamt öga på nyhetsflödet runt diskussionerna mellan trojkan och Grekland, och väntade in september månads amerikanska inköpschefsindex med förhoppningen att nivån fortsatt ska ligga över 50.

Klockan 14.35 var decemberterminen för Dow Jones ned 0,6 procent, liksom terminen för S&P 500. Nasdaq Composite- terminen var 0,8 procent lägre.

På valutamarknaden tappade dollarn en del av tidigare förstärkning mot euron, medan positionen mot den japanska yenen stärktes. På räntemarknaden var den amerikanska tioåriga obligationsräntan ned 3 punkter till 1,88 procent.

De europeiska aktiemarknaderna backade på måndagen, då utvecklingen i Grekland åter kom i fokus efter att den grekiska regeringen inte lyckats med att sanera budgeten till den underskottsnivå som den så kallade trojkan, EU/ECB/IMF, satt som villkor för fortsatta utbetalningar under det pågående stödprogrammet.

Sett till makroekonomiska indikatorer så blev måndagen en dag dominerad av inköpschefsindex från olika delar av världen. September månad visade stigande inköpschefsindex i Kina och Storbritannien, medan nivån för EMU backade jämfört med augusti enligt en definitiv siffra på 48,5.

Cykliska aktier och banker, som vanligtvis drabbas av nedgångar i en marknad som styrs av oro för konjunkturens utveckling, lämnades i allmänhet ifred i förhandeln i New York.

Det kinesiska internetbolaget Alibabas styrelseordförande Jack Ma uttryckte på måndagen intresse för att förvärva Yahoo, som för närvarande äger 40 procent av Alibaba. Yahoo steg 4,8 procent i förhandeln.

Gruvbolaget Freeport-McMoran avancerade runt 1 procent i förhandeln efter att bolagets vd Richard Adkerson sagt att bolaget är i gott skick trots ett vikande kopparpris.

Apple trevade sig upp omkring 0,5 procent inför den pressträff om bolagets mobiltelefonmodell Iphone som är planlagd till tisdagskvällen svensk tid.

Måndagens huvudnummer på den amerikanska scenen kommer klockan 16.00 då september månads ISM inköpschefsindex från USA presenteras. Indexet väntas ha minskat till 50,3 från 50,6 för föregående månad, men spås alltså fortsatt ligga över nivån 50, som indikerar fortsatt tillväxt i ekonomin.

Klockan 16.00 lämnas även statistik över bygginvesteringarna i USA under augusti, som väntas ha backat med 0,2 procent jämfört med juli.

Eurogruppen inleder ett möte klockan 17.00 för att diskutera alternativ för att stärka stödfonden EFSF.

Innehåll från TelenorAnnons

Därför är 5G viktigt – för ditt företag

Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.
Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.

Inte bara en bättre teknik – utan avgörande för framtidens affär.

Här avslöjar experten hur 5G kan hjälpa ditt företag.

– Om det kommer någon i din bransch med den här tekniken och du inte är med på tåget, då finns det stor risk att du blir ifrånkörd, säger Martin Whitlock, teknikchef hos Telenor IoT.

Så kan 5G påverka dina IoT-planer – läs mer 

Högre kapacitet, snabbare datahastigheter och mer avancerade möjligheter – men är det nödvändigt? När femte generationens mobilnät, 5G, gör sitt intåg ställer säkerligen många företag och organisationer frågan.

– Faktum är att 5G redan tidigt var efterfrågat av marknaden. I takt med att digitaliseringen sprungit i väg senaste åren har marknaden också större krav på vilken teknik som kan uppfylla de nya behoven för uppkoppling. 5G är en effekt av det, tekniken där är redan i grunden anpassad för IoT-produkter, säger Martin Whitlock och pekar på att 5G skapar nya möjligheter inom flera områden:

– Hemma har du sannolikt en elmätare som utnyttjar tekniken redan nu. Elmätaren i sig är ingen revolution men den svarar mot behovet att snabbt kunna läsa av elförbrukningen. Tittar man visionärt kommer 5G möjliggöra de extrema användningsområdena, som självkörande bilar. Men vi har även avancerad robotteknik inom industrin eller möjligheten att kunna genomföra remote surgery på ett sjukhus på andra sidan jorden eftersom uppkopplingen via 5G är tillräckligt snabb för det.

”4G och 5G kommer att leva parallellt länge”

Samtidigt är Whitlock tydlig med att 5G inte kommer rullas ut över en natt. Han målar upp en tidslinje över tio år med tre större faser: Övergång, utveckling och förvandling.

– Vi tar de första stegen i första fasen nu. Inom EU har vi många saker som är uppkopplade via 2G-nätet, som exempelvis alarmknappar i nyproducerade bilar. Där är en 4G-lösning på gång att ersätta, men det kommer ta tid. Det är svårt att bara släcka ner saker. Men ja, de äldsta näten kommer att fasas ut över tid, säger Whitlock.

När han träffar kunder eller föreläser dyker ofta frågan om även 4G-nätet kommer släckas:

– 4G och 5G kommer att leva parallellt länge, längre än tio år. Med det sagt, ska du designa en produkt idag rekommenderar jag att du ser till att den klarar att kopplas upp både via 4G och 5G- nätet.

Hur ska man som företag då ta sig an utvecklingen? Oavsett bransch gäller det att ha några saker i bakhuvudet, råder Whitlock:

– Det som kan kopplas upp kommer att kopplas upp. Jag vågar påstå att vi är på väg i den riktningen, alla trender pekar dit, säger han och fortsätter:

– Varje gång det kommer en ny generation mobilnät hamnar vi till slut i ett läge där teknologin kommer till stor användning. Ofta kommer marknaden på fler användningsområden än vi operatörer förutspått, och så förväntar jag mig blir fallet även med 5G.

Rekommenderar ett 5G-tänk redan idag

Något av det kanske viktigaste för företag är dock att man inte fastnar i tekniken. 5G är inte ett tekniskt projekt för företaget, utan det handlar om att ta tillvara de möjligheter 5G ger och basera sin affärsutveckling på det. Det borde vara top of mind.

Hur hanterar Telenor IoT:s kunder omställningen?

– Det är en pågående planering hos majoriteten. Man ska komma ihåg att mycket av IoT idag bygger på äldre teknik som fungerar väldigt bra. Några kunder är naturligt mer intresserade av 2G än 5G just nu, men det är naturligtvis så att vi har en dialog om hur övergången ska se ut. Vår starka rekommendation är att du har ett 5G-tänk redan idag och att man förstår hur man kan dra nytta av det. Annars är risken att du blir ifrånkörd.

Därför borde Telenor vara ditt förstaval vid IoT-satsningen  

 

Mer från Telenor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telenor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera