1515
Annons

USA-börser: Grekoro sänkte Wall Street

De amerikanska börsindexen stängde lägre på måndagen. ISM-data för tillverkningsindustrin som inkom bättre än väntat överskuggades av oron för att Grekland ska ställa in sina betalningar och dess konsekvenser för världsekonomin.

Vid stängning var Dow Jones ned 2,4 procent till noteringen 10.655, det bredare S&P 500 sjönk 2,9 procent till 1.099, Nasdaq Composite tappade 3,3 procent till 2.336.

Omsättningen var 1,4 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 2,5 miljarder på Nasdaq.

Oron för en grekisk default tilltog på måndagen efter att den grekiska regeringen inte lyckats med att sanera budgeten till den underskottsnivå som den så kallade trojkan, EU/ECB/IMF, satt som villkor för fortsatta utbetalningar under det pågående stödprogrammet.

Det negativa sentimentet dämpades dock tillfälligt av data som visade att amerikanska inköpschefernas index för tillverkningsindustrin ökade till 51,6 i september, från 50,6 föregående månad. Analytiker hade spått att index skulle ha sjunkit till 50,5, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Grovt kan sägas att värden under 50 tyder på avmattning och över 50 på ekonomisk tillväxt.

På den amerikanska dagordningen publicerades även data som visade att byggnadsinvesteringarna i USA steg med 1,4 procent i augusti, jämfört med månaden före. Analytikerna hade väntat att investeringarna minskat med 0,2 procent, enligt Bloomberg News.

Statistiken förmådde dock enbart tillfälligt att lyfta de amerikanska börsindexen över nollan.

Nedgången var bred i New York där samtliga sektorer på S&P 500-indexet stängde lägre, med finanssektorn som största sänke.

Citigroup var ned 9,8 procent.

Bank of America lyckades inte mycket bättre med en nedgång på 9,6 procent. Företrädare för banken förnekade rykten om att de senaste handelsdagarnas begränsade tillgång till bankens nättjänster beror på "hackers".

Listan över övriga stora kursförlorare var lång.

Konjunkturkänsliga Alcoa tappade 7,0 procent. JP Morgan har sänkt aktiens riktkurs och samtidigt prognostiserat att metallpriserna kommer utvecklas sämre än väntat.

American Airlines sjönk över 30 procent efter en tilltagande oro för att bolaget kan kommat att tvingas ansöka om konkursskydd.

Kasinooperatörerna Wynn och Las Vegas Sands tappade båda runt 4 procent efter oro för att en vikande konjunktur kommer minska spelandet.

Bland de bolag som trotsade det negativa sentimentet i New York hittades Yahoo som avancerade 2,7 procent. Det kinesiska Internetbolaget Alibabas styrelseordförande Jack Ma uttryckte på måndagen intresse för att förvärva Yahoo, som för närvarande äger 40 procent av Alibaba.

I spåren av oron för utvecklingen i Grekland noterades branta nedgångar för råoljan på råvarumarknaderna samtidigt som ädelmetallerna avancerade.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 16 punkter till 1,78 procent.

Ericsson stängde 1:98 kronor lägre i New York jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Innehåll från Recap EnergyAnnons

Recap investerar 25 miljoner i VänerEnergis elnät

När fordonsflottor och industrier elektrifieras och mer förnybar energi produceras och kopplas upp ökar kraven på elnätet. Det är för sent för att hinna bygga bort problemen som redan har uppstått – men batterier kan snabbt lösa flera brister. 

De senaste 15 åren har det uppstått flaskhalsar i det svenska elnätet. Överföringskapaciteten från norr till söder är inte tillräcklig, och på regional nivå finns det inte tillräcklig kapacitet för att företag ska kunna utöka och elektrifiera sina verksamheter. 

– Tydliga exempel är godsterminaler utanför storstäderna som redan nu elektrifierar sina fordonsflottor. Problemet är att det inte finns tillräcklig kapacitet för att ladda fordonen vid terminalerna. Verkligheten och kraven från samhället matchar alltså inte dagens infrastruktur, säger Marco Berggren, vd på Recap Energy som utvecklar och finansierar projekt inom förnybar energi och energilager. 

Industribatterier stöttar upp elnätet

En annan stor utmaning är att ökningen av det som kallas intermittent energiproduktion (varierande i effekt och icke-styrbar, som vindkraft) gör att frekvensen i elnätet inte håller sig stabil. Dessa variationer stör elnätet och kan förstöra kringliggande transmissionsanläggningar. För att utrustning inte ska ta skada behöver frekvensen regleras och hållas under 50 hertz. 

– Den enda lösningen för frekvensreglering utan fördröjning är ett batteri. Det råder i dag konsensus bland energibolag, distributionsbolag och andra aktörer som jobbar med transmission att det är batterier som behövs för att stötta upp elnätet, säger Marco Berggren och fortsätter: 

– Svenska kraftnät räknar med att lägga över tre miljarder kronor per år på tjänster för frekvensreglering redan 2023. De inser att det inte går att bygga bort utmaningarna på kort sikt. 

Hyr ut batterier som en delad tjänst

Recap Energy vill vara en del av lösningen, och erbjuder därför Battery as a Service (BaaS). Kunderna är främst lokala energibolag och industriföretag. 

– Ett lokalt energidistributionsbolag har stor nytta av batterier för hantera sina toppar av energiuttag från de regionala näten, men det skulle inte vara lönsamt för dem att investera i ett eget batteri enbart i det syftet. Genom Recaps smarta styrsystem kan de hyra ett industribatteri under timmarna de faktiskt använder det och enbart betala för den tiden, förklarar Marco Berggren.  

Samma hyrupplägg kan användas av industrier, som kan ladda sina elfordon med batteriets lagrade energi för att slippa gå över den kontrakterade kapaciteteten för elnätet. När batteriet inte används ställer Recap Energy det till förfogande för Svenska kraftnät.

I mitten av maj investerade Recap Energy i batterier till ett värde av 25 miljoner kronor som görs tillgängliga för VänerEnergi genom ett hyresavtal. Recap Energy har dessutom förberett för att investera närmare en miljard kronor i batterier de kommande två till tre åren. Målet är självklart – bolaget ska vara med och lösa samhällsproblemet med brister i elnätet och möjliggöra omställningen till förnyelsebar energi. 

Titta på Recap Energys seminarium om batteridelningsekonomi den 4 juli.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Recap Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?