USA-börser: Grekoro sänkte Wall Street

De amerikanska börsindexen stängde lägre på måndagen. ISM-data för tillverkningsindustrin som inkom bättre än väntat överskuggades av oron för att Grekland ska ställa in sina betalningar och dess konsekvenser för världsekonomin.

Vid stängning var Dow Jones ned 2,4 procent till noteringen 10.655, det bredare S&P 500 sjönk 2,9 procent till 1.099, Nasdaq Composite tappade 3,3 procent till 2.336.

Omsättningen var 1,4 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 2,5 miljarder på Nasdaq.

Oron för en grekisk default tilltog på måndagen efter att den grekiska regeringen inte lyckats med att sanera budgeten till den underskottsnivå som den så kallade trojkan, EU/ECB/IMF, satt som villkor för fortsatta utbetalningar under det pågående stödprogrammet.

Det negativa sentimentet dämpades dock tillfälligt av data som visade att amerikanska inköpschefernas index för tillverkningsindustrin ökade till 51,6 i september, från 50,6 föregående månad. Analytiker hade spått att index skulle ha sjunkit till 50,5, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Grovt kan sägas att värden under 50 tyder på avmattning och över 50 på ekonomisk tillväxt.

På den amerikanska dagordningen publicerades även data som visade att byggnadsinvesteringarna i USA steg med 1,4 procent i augusti, jämfört med månaden före. Analytikerna hade väntat att investeringarna minskat med 0,2 procent, enligt Bloomberg News.

Statistiken förmådde dock enbart tillfälligt att lyfta de amerikanska börsindexen över nollan.

Nedgången var bred i New York där samtliga sektorer på S&P 500-indexet stängde lägre, med finanssektorn som största sänke.

Citigroup var ned 9,8 procent.

Bank of America lyckades inte mycket bättre med en nedgång på 9,6 procent. Företrädare för banken förnekade rykten om att de senaste handelsdagarnas begränsade tillgång till bankens nättjänster beror på "hackers".

Listan över övriga stora kursförlorare var lång.

Konjunkturkänsliga Alcoa tappade 7,0 procent. JP Morgan har sänkt aktiens riktkurs och samtidigt prognostiserat att metallpriserna kommer utvecklas sämre än väntat.

American Airlines sjönk över 30 procent efter en tilltagande oro för att bolaget kan kommat att tvingas ansöka om konkursskydd.

Kasinooperatörerna Wynn och Las Vegas Sands tappade båda runt 4 procent efter oro för att en vikande konjunktur kommer minska spelandet.

Bland de bolag som trotsade det negativa sentimentet i New York hittades Yahoo som avancerade 2,7 procent. Det kinesiska Internetbolaget Alibabas styrelseordförande Jack Ma uttryckte på måndagen intresse för att förvärva Yahoo, som för närvarande äger 40 procent av Alibaba.

I spåren av oron för utvecklingen i Grekland noterades branta nedgångar för råoljan på råvarumarknaderna samtidigt som ädelmetallerna avancerade.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 16 punkter till 1,78 procent.

Ericsson stängde 1:98 kronor lägre i New York jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

Så når medtechbolag de nya kraven i MDR och IVDR

Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.

I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken. 

Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning. 

Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO

För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken. 

- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical. 

Så hjälper LINK Medical sina kunder 

Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:  

- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst. 

Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb

Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag. 

- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk. 

Om LINK Medical

Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.

Håll dig uppdaterad om oss på Linkedin och Twitter.

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?