Stockholmsbörsen: Raset mildras

Aktiehandeln i Stockholm inledde veckan med nedgång, även om tappet var lindrigare än för de stora europeiska börserna. Grekland är åter i rampljuset under veckan, och landets försök att bana den offentliga sektorn in i den kostym som det internationella stödprogrammet stipulerat kan väntas vara ett av de stora diskussionsämnena.

Vid klockan 10.50 var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,5 procent till noteringen 896. Omsättningen för Stockholmsbörsen var 3,2 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 4,5 miljarder kronor.

Den svenska kronan var något starkare mot euro och dollar jämfört med tidigare på morgonen. Den svenska tioåriga obligationsräntan var ned 6 punkter till 1,68 procent.

Ute i Europa var det regionala indexet Euro Stoxx 50 ned 2,0 procent. Frankfurtbörsens DAX backade 2,2 procent och Parisbörsens CAC 40 var 2,1 procent lägre. I London var FTSE 100 ned 1,8 procent.

Bank och finans var återigen under säljtryck, liksom försäkringsbolag och råvarurelaterade bolag.

I nyhetsflödet från de svenska börsbolagen stack Getinge, Elekta, Loomis och Saab ut.

Getinge köper amerikanska Atrium Medical, som är inriktat mot hjärt-kärlmarknaden, för 680 miljoner dollar. Förvärvet väntas ge ett snabbt ökande bidrag till Getinges vinst per aktie från och med 2013.

Getinge backade 0,1 procent till 150:70 kronor.

Elekta har avyttrat sin verksamhet inom informationssystem för anatomisk patologi, marknadsförd med benämningen Powerpath, vilket beräknas ge en realisationsvinst på cirka 170 miljoner kronor före skatt för räkenskapsåret 2011/2012.

Elekta var ned 1,8 procent till 255:30 kronor.

Loomis har tecknat ett avtal på fyra år med BAB, Bankernas Automatbolag, värt knappt 500 miljoner kronor.

Loomis var ned 2,2 procent till 78:75 kronor.

Saab har tagit hem en order från Thailand värd 104 miljoner kronor. Aktien var, som en av få vinnare, upp 0,6 procent till 125:00 kronor i den tidiga handeln.

Citigroup har höjt sin rekommendation till köp för de svenska storbankerna Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken. Tidigare rekommendation för alla fyra var behåll.

Investerarna tycktes dock lägga rekommendationerna åt sidan för tillfället, och de svenska bankerna följde den europeiska banksektorn nedåt i den inledande handeln.

Swedbank A var ned 1,3 procent till 75:60 kronor, SHB A tappade 1,8 procent till 172:90 kronor, SEB A backade 2,5 procent till 36:45 kronor och Nordea var 2,0 procent lägre till 55:10 kronor.

En sektoranalys från Nomura kan komma att kasta en skugga över systemleverantörerna under måndagen. Nomura räknar med att teleoperatörerna kommer att dra ned på sina investeringar under 2012, vilket kommer att göra livet svårare för leverantörerna av telekomsystem. Investmentbanken har dock en fortsatt positiv syn på Ericsson, som fortsatt får en köprekommendation.

Ericsson backade 2,9 procent till 64:70 kronor. I Paris var sektorkollegan Alcatel-Lucent ned 6,7 procent.

Lundin Petroleum fortsatte upp efter fredagens kursrusning med hjälp av en dramatiskt höjd volymprognos för bolagets licens på Avaldsnes-fältet. Aktien var upp 4,2 procent till 122:50 kronor med ett antal uppgraderade rekommendationer och riktkurser i ryggen.

För övriga råvarurelaterade aktier gick det inte lika bra. Lundin Mining var ned 3,5 procent till 23:72 kronor, Boliden tappade 3,6 procent till 69:25 kronor och SSAB A var 2,7 procent lägre till 50:10 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?