1515
Annons

Stockholmsbörsen: Nedgång inleder veckan

Stockholmsbörsen inleder börsveckan med en kraftig nedgång.

Efter 45 minuters handel hade breda OMXSP-index fallit 2,2 procent.

Lika dystert är det i hela Europa. Det regionala indexet Euro Stoxx 50 är ned 2,4 procent. Frankfurtbörsens DAX är ned 3,3 procent och Parisbörsens CAC40 2,2 procent lägre. I London var FTSE100 ned 2 procent.

Återigen är Grekland i rampljuset. Den så kallade trojkan har återupptagit sin granskning om landet uppfyllt åtaganden för att få nästa utbetalning av nödlån.

Greklands regering erkände i helgen att landet kommer att missa sitt underskottsmål för 2011. Budgetunderskottet kommer nu landa på 8,5 procent av BNP, istället för det tidigare målet på 7,8 procent. Regeringen har lovat minska antalet statligt anställda med 30.000 personer för att möta de internationella långivarnas krav.

Förloralistan i Stockholm toppas av råvarubolagen. Boliden är ned 4,5 procent, Lundin Mining och SSAB backar 4,3 procent.

Lundin Petroleum gick mot strömmen, upp 4 procents efter förra veckans glädjebesked om ett ny stor oljefyndighet utanför Norge.

Storbolagslistans sorgebarn Husqvarna är ned 3,5 procent, Volvo och SKF backar 3 procent.

Börserna i New York backade på fredagen efter en oväntad nedgång på privatinkomsterna i USA i augusti. Även börserna i Asien har varit sura i dag, mest i Hongkong där börsen föll 4,5 procent. I Japan föll Nikkei 1,8 procent.

 

Innehåll från ZignSecAnnons

Nya krav på företag som säljer till Danmark

Jason Coombes, Head of IT compliance.
Jason Coombes, Head of IT compliance.

Från och med den 31 oktober måste alla danska bankkunder använda den nya e-legitimationen MitID när de e-handlar eller ska logga in på banken. Gamla lösningen NemID slutar samtidigt att fungera för de tjänsterna.

– Det innebär att svenska företag som säljer till Danmark måste göra om sina processer, säger Jason Coombes, Head of IT compliance på ZignSec, ett av elva certifierade MitID-ombud.

Läs mer om hur du kan hantera identifieringskrav på olika marknader

Danmark, precis som övriga nordiska länder, har kommit mycket långt i sin digitalisering. Så pass långt att landet under 2022 lanserar en helt ny e-legitimation. Gamla NemID byts ut mot nya MitID, en lika stor operation som om Sverige skulle besluta sig för att skrota BankID till förmån för ett nytt system.

– Danmark har valt att utveckla ett nytt elektroniskt ID-system för att ligga steget före säkerhetsmässigt och på så sätt kunna möta framtida digitala hot och utmaningar på ett sätt som inte hade varit möjligt med NemID, förklarar Jason Coombes.

Utrullningen har skett under en lång tid och fram tills nu har de både systemen kunnat användas parallellt. Men den 31 oktober är det slut med det. Då stänger nämligen Danmarks banker möjligheten att använda NemID vid e-handel och vid inloggning på banken. Och det här ställer i sin tur krav på svenska e-handlare som riktar sig mot den danska marknaden.

– De behöver nu uppdatera sina system och processer så att de hanterar MitID istället för NemID, säger Jason Coombes.

Många fördelar

Och även om bytet kan verka både dyrt och stort så finns det många fördelar med MitID jämfört med NemID.

– Framförallt handlar det om säkerhet, att MitID kan hantera fler aspekter än vad NemID kunde, säger Jason Coombes.

– Men det handlar också om att MitID är framtidssäkrat, att det kommer att kunna användas även med ny teknik som NemID inte hade varit kompatibelt med.

För att få använda MitID som identifieringslösning på sina hemsidor måste företag och e-handlare av säkerhetsskäl gå via en så kallad MitID-mäklare, ett slags ombud som uppfyller hårda certifieringskrav.

– De danska myndigheterna har valt den här lösningen för att leva upp till globala standarder inom digital säkerhet. Det faktum att e-handlare nu ska gå via ombud gör också hela överföringsprocessen lättare och snabbare eftersom de har en kunnig partner som hjälper dem hela vägen.

En av dessa godkända mäklare är just regtech-företaget ZignSec, ett svenskt bolag som jobbar med att hjälpa företag att automatisera och hantera identifieringskrav på olika marknader, inte bara i Norden eller Europa utan i hela världen. Det innebär att det inte bara är övergången från NemID till MitID som de kan hjälpa kunderna med.

– Vår digitala nutid skapar möjligheter för företag att snabbt expandera utomlands, den stora utmaningen är att uppfylla regulatoriska krav på kundkännedom i flera jurisdiktioner. Det är inför sådana utmaningar vår aggregeringsmodell och globala täckning är en stor tillgång för våra kunder, summerar Jason Coombes.

Läs mer om hur du kan hantera identifieringskrav på olika marknader

Mer från ZignSec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZignSec och ej en artikel av Dagens industri

Så ska företagare undanröja konkurshotet: ”Upp till bevis”

Det pratas om ökade konkurser och spridningseffekter i flera branscher. Vad det pratas mindre om är ägarnas ansvar att rädda sina verksamheter genom kapitaltillskott, anser Anders Gullesjö på Danske Bank.  

”Grundidén med aktiebolag är att spara i ladorna”, säger han till Di. 

Anders Gullesjö är chef för företagsmarknad på Danske Bank.
Anders Gullesjö är chef för företagsmarknad på Danske Bank.Foto:Oscar Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera