Vid klockan 11.45 handlades WTI-oljan 0:94 dollar lägre till 78:26 dollar per fat. Brent handlades till 101:90 dollar, ned 0:86 dollar.
"Detta är en förtroendefråga. Ekonomiska data i USA har inte alla varit så hemska, men vi kommer att fokusera på sysselsättningsrapporten i slutet av veckan och se huruvida den förbättras", sade Jonathan Barratt på Commodity Broking Services till Bloomberg News.
Branden vid Royal Dutch Shells största raffinaderi, i Singapore, har tvingat bolaget att deklarera force majeure till en del av kunderna. Det har i sin tur lett till att Saudi Arabian Oil ställt in en leverans om 2 miljoner fat råolja till Shell och diskuterar att ställa in en ytterligare, enligt Bloomberg News som hänvisar till två källor med insyn.
Shell har inte uppgett hur många kunder som påverkas eller hur länge force majeure kommer att gälla.
För basmetallerna inleddes den nya veckan på samma sett som förra veckan avslutades - klart lägre. På London Metal Exchange sjönk kopparns tremånaderstermin med 237 dollar till 6.782 dollar per ton. Zink steg däremot 10 dollar 1.870.
David Lilley vid metallhedgefonden RK Capital Management, sade i en intervju med Bloomberg News att efterfrågan på koppar är "pressad" och att utbudet kommer att öka "markant" nästa år.
"Om inte något ändras är kommer det troligen inte vara någon konstruktiv omgivning för koppar", sade han.
Ändå fortsätter uppgifter om strejker vid koppargruvor att prägla nyhetsflödet. Vid Freeport-Mcmorans Cerro Verde i Peru misslyckades parterna att komma överens om nya löner och strejkerna fortsätter. Även vid Grasberg-gruvan i Indonesien kommer parterna inte överrens och facket uppger att gruvan drivs på 20 procent av sin kapacitet.
I Kina presenterades under helgen det officiella inköpschefsindexet för industrin, som landade nära förväntningarna på 51,2. Det var något högre än 50,9 som noterades förra månaden, och ett snäpp över 51,1 som var analytikernas snittförväntningar enligt Bloomberg News enkät.
En större uppgång noterades i Kinas tjänste-PMI, som steg till 59,3 från 57,6.
Ädelmetallerna var vinnare där guldet steg drygt 35 dollar till 1.659 dollar per uns, medan silver steg knappt 1:07 dollar till 31:00.
"Vi väntar oss att fysisk efterfrågan kommer vara rätt bra de kommande dagarna. Efter den senaste utförsäljningen är guldpositioneringen långt ifrån förlängd och det är en ganska positiv signal för styrkan i priserna framöver", skrev UBS i en rapport på måndagen enligt Bloomberg News.