Annons

Räntor och valutor: Euron pressas ned

Europaräntorna fluktuerar på lägre nivåer på måndagsförmiddagen efter stora nedgångar i den inledande handeln. Samtidigt stärktes euron något mot andra valutor efter att förnyad Greklandsoro pressat ner den gemensamma valutan till den lägsta nivån sedan i januari mot USA-dollarn i Asien. Vid lunchtid föll euron åter tillbaka.

Italienska och spanska statsobligationsräntor vände samtidigt ned under förmiddagen, efter inledande uppgångar. Enligt Bloomberg News uppger handlare att ECB har setts köpa statspapper från de båda länderna.

Beskedet att de grekiska besparingsåtgärderna inte räcker för att uppnå de besparingsmål som överenskommits med den internationella trojkan ledde till en negativ start på veckans handel på finansmarknaderna. De åtgärder som den grekiska regeringen nu har beslutat om kommer budgetunderskottet 2012 uppgå till 6,8 procent av BNP i stället för de 6,5 procent som krävdes enligt överenskommelserna.

Geoffrey Yu, valutastrateg vid UBS, tror dock inte att den nya underskottsprognosen kommer att stoppa förhandlingarna med lånetrojkan. I ett kundbrev, som citeras av Bloomberg News, noterar han att Grekland åtar sig att vidta ytterligare utgiftsminskningar för att säkra nästa utbetalning från det nuvarande låneprogrammet.

I kväll träffas eurogruppens finansministrar, men de kommer inte att nu kunna fatta något beslut om nästa utbetalning till Grekland. Eurogruppen kommer att hålla ett extra möte senare i oktober.

Industri-PMI för euroområdets industrisektor noterades till 48,5 i september, ner från 49,0 i augusti men marginellt över preliminärt rapporterade 48,4. Definitiva utfall från Italien, Frankrike och Tyskland var noterbart högre än i de preliminära rapporterna, men andra länder bromsade uppjusteringen i PMI för hela regionen.

I Storbritannien steg industri-PMI oväntat till 51,1 i september, från reviderade 49,4 I augusti (49,0). Enligt Bloomberg News enkät väntades ett index på 48,5 i september. Det var första gången sedan i januari som brittiska industri- PMI steg. Enligt Markit, som sammanställer indexet, steg index med stöd av en uppgång i produktionsindex i takt med att företagen arbetade av orderböckerna. Samtidigt steg totala orderindex medan exportorderindex sjönk.

I helgen visade Kinas officiella industri-PMI en marginellt större uppgång än väntat i september, till 51,2 från 50,9 i augusti, och data på måndagen visade att tjänste- PMI steg till 59,3 i september från 57,6 i augusti.

Här hemma sjönk Silf/Swedbanks inköpschefsindex till 48,1 i september från 48,7 månaden före, vilket prickade analytikernas förväntningar enligt SME Direkts enkät.

Silf/Swedbank skriver i en kommentar att indexet nu för andra månaden i rad befinner sig utanför tillväxtzonen.

"Den tydliga inbromsningen under sommarmånaderna tyder på att den svenska industrikonjunkturen befinner sig i stagnation eller i en lågkonjunktur. Sedan september förra året har PMI-indexet fallit med 15,2 indexenheter", skriver Silf/Swedbank.

Delindex för företagens leveranstider och sysselsättning svarade för de största negativa bidragen till nedgången i PMI-totalt. Orderingången sjönk likaledes även om försämringen på export- och hemmamarknaderna blev mindre framträdande i september jämfört med månaden innan.

Anders Brunstedt, ekonom på Handelsbanken, noterar i ett kundbrev att nedgången i inköpschefsindex naturligtvis signalerar försämrade förhållanden i industriföretagen, men takten i nedgången har trots allt dämpats sedan i maj. Frågan är nu på vilken nivå som PMI kommer att stabiliseras och hur länge sentimentet kommer att vara nedpressat.

Fackförbundet Unionen presenterade en konjunkturprognos på måndagsförmiddagen, som på många sätt skiljer sig från den mycket pessimistiska prognos som Svenskt Näringsliv presenterade förra veckan.

Enligt Unionen kommer det några svagare kvartal för den svenska ekonomin i slutet av 2011 och början av 2012, men därefter väntas tillväxten åter ta fart. Enligt prognosen växer Sveriges BNP med 4,2 procent i år, 1,7 procent nästa år och 3,3 procent 2013, och om den akuta oron över situationen i euroområdet lägger sig snabbare än vad som nu verkar bli fallet kan BNP-tillväxten 2012 bli bättre än vad Unionen nu räknar med.

Prognoserna från arbetstagarparten Unionen kan jämföras med arbetsgivarparten Svenskt Näringsliv, som förra veckan förutsåg en BNP-tillväxt på 4,1 procent i år, 0,2 procent 2012 och 0,9 procent 2013.

Svenska statsobligationsräntor stiger svagt på måndagsförmiddagen efter ett kraftigt nedställ på morgonen. Samtidigt återhämtar kronan sig något mot euron efter en mindre försvagning på morgonen.

I USA väntas i eftermiddag ISM-index för industrin, klockan 16.00, som spås ha sjunkit till 50,3 i september från 50,6 i augusti, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Det kommer även data över bygginvesteringarna i augusti.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera