1515
Annons

Asienbörser: Ras i Hongkong

Börserna i Asien backade på måndagen med nedgångar i Europa och New York på fredagen i ryggen. De asiatiska investerarna tycktes ta fast på en svagare utveckling för de amerikanska privatinkomsterna än väntat, och även andra ekonomiska indikatorer fick en negativ tolkning.

Vid klockan 7.45 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 ned 3,0 procent. Hongkongs Hang Seng-index var främsta sänke bland regionens större aktieindex. Börserna i Shanghai, Shenzhen och Seoul höll stängt för helgdag.

Fredagens rapport om utvecklingen för de amerikanska privatinkomsterna och den privata konsumtionen visade att privatinkomsterna minskade med 0,1 procent i augusti, jämfört med juli, medan privatkonsumtionen ökade med 0,2 procent. Analytikerna hade väntat sig en ökning med 0,1 procent för privatinkomsterna, medan förändringen i privatkonsumtionen motsvarade förväntningarna.

"USA är inte på väg in i en recession, men landets ekonomi mattas definitivt av. Det finns risk för ytterligare kursfall, speciellt i marknader som inte korrigerats tillräckligt ännu", sade Diane Lin, förvaltare på Pengana Capital i Sydney, till Bloomberg News.

Nervositeten för den ekonomiska utvecklingen i USA gav nedgångar för bolag med stor exponering mot den amerikanska marknaden. I Tokyo var Sony ned 5,8 procent och Toyota Motor tappade 3,6 procent.

De kinesiska inköpschefsindexen steg i september. PMI för industrin steg till 51,2 jämfört med 50,9 för augusti. Tjänste-PMI steg till 59,3 i september mot 57,9 föregående månad.

Den japanska centralbankens kvartalsvisa Tankan- rapport visade att den japanska tillverkningsindustrins bedömning av konjunkturläget förbättrades under det tredje kvartalet. Indexnivån steg till 2 från -9 under det andra kvartalet, vilket var i linje med analytikernas förväntningar enligt Bloomberg News snittestimat. På aktiemarknaden jämfördes dock indexnivån för det tredje kvartalet med nivån 6 för det första kvartalet, det vill säga innan de japanska naturkatastroferna i mars, och fick därmed en negativ tolkning.

Även asiatiska bolag med anknytning till råvaror backade. Gruvjätten BHP Billiton tappade 2,8 procent i Sydney. Aluminium Corporation of China var ned 4,6 procent och oljebolaget Cnooc backade 7,5 procent i Hong Kong.

Table


Ny undersökning: Ökat skattekrångel för företagare

Bort med skattekrånglet och satsa på en omfattande skattereform.

Sänkta arbetsgivaravgifter är ett annat önskemål i en omfattande enkät med 300 svenska företag.

Oscar Warglo, PWC.
Oscar Warglo, PWC.

Det är skattekonsultkoncernen PWC som i en ny Skattebarometer tar pulsen på 300 bolag, en blandning av små- och medelstora företag samt större börsnoterade företag. Trenden med ett ökat missnöje med krångel och skatteadministration står sig från föregående år. I årets undersökning är det nästan hälften som uppger att de tvingas lägga mer tid på skattehantering jämfört med fem år tidigare.

”Det har blivit allt mer komplext att ägna sig åt hantering av skatter på grund av det som händer ur ett internationellt perspektiv. Men även här i Sverige så ta skatteadministration mycket tid i anspråk”, säger Oscar Warglo, skatterådgivare på PWC.

Konsultföretaget vill gärna se politiska förändringar som gynnar förenkling.

”Skattelagstiftningen, både nationellt och internationellt, har blivit mer komplicerad. Det går åt mycket tid att säkerställa att man hanterar sina skatter korrekt.”

Företagarna i årets undersökning hoppas också på att riksdagen ändrar kurs. 56 procent av bolagen tycker det är viktigt att få till en omfattande skattereform.

”Många företag brottas med komplexa skatteutmaningar där det inte alltid är lätt att veta vad som rätt. Skattesystemet måste bli mindre av ett lapptäcke”, säger Oscar Warglo.

Rusande priser på energi sätter också sitt avtryck i årets undersökning. Drygt hälften uppger att energiskatterna har en stor påverkan på företaget.

Hur tolkar ni svaren på den frågan?
”Sannolikt är det så att sänkta energiskatter ses som ett verktyg för att mildra effekterna av de höga energipriserna. Med ett ökat behov av el för både industri och privat bruk tror vi att det här är en fråga som biter sig kvar till valspurten”, säger Oscar Warglo.

I skattefloran är det utan tvekan arbetsgivaravgifterna som det är viktigast att sänka enligt företagen. Även inkomstskatten är det många som vill se sänkningar av.

Av de skatter som näringsidkarna absolut inte vill ha tillbaka så sticker fastighets- och arvsskatten ut.

”I mycket är fastighetsskatten förstås en fråga som kopplar till individskatter, men som i förlängningen då även kan påverka den enskilda företagarens villkor”, säger Oscar Warglo.

Ett område som får utökad betydelse för företagen är tjänstepensioner, där var femte bolag planerar att förbättra villkoren för de anställda.

”Att profilera sig via gynnsam pensionsavsättning är en väg som kan bli vanligare i framtiden när det gäller att behålla medarbetare och locka ny kompetens.”

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?