Asienbörser: Ras i Hongkong

Börserna i Asien backade på måndagen med nedgångar i Europa och New York på fredagen i ryggen. De asiatiska investerarna tycktes ta fast på en svagare utveckling för de amerikanska privatinkomsterna än väntat, och även andra ekonomiska indikatorer fick en negativ tolkning.

Vid klockan 7.45 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 ned 3,0 procent. Hongkongs Hang Seng-index var främsta sänke bland regionens större aktieindex. Börserna i Shanghai, Shenzhen och Seoul höll stängt för helgdag.

Fredagens rapport om utvecklingen för de amerikanska privatinkomsterna och den privata konsumtionen visade att privatinkomsterna minskade med 0,1 procent i augusti, jämfört med juli, medan privatkonsumtionen ökade med 0,2 procent. Analytikerna hade väntat sig en ökning med 0,1 procent för privatinkomsterna, medan förändringen i privatkonsumtionen motsvarade förväntningarna.

"USA är inte på väg in i en recession, men landets ekonomi mattas definitivt av. Det finns risk för ytterligare kursfall, speciellt i marknader som inte korrigerats tillräckligt ännu", sade Diane Lin, förvaltare på Pengana Capital i Sydney, till Bloomberg News.

Nervositeten för den ekonomiska utvecklingen i USA gav nedgångar för bolag med stor exponering mot den amerikanska marknaden. I Tokyo var Sony ned 5,8 procent och Toyota Motor tappade 3,6 procent.

De kinesiska inköpschefsindexen steg i september. PMI för industrin steg till 51,2 jämfört med 50,9 för augusti. Tjänste-PMI steg till 59,3 i september mot 57,9 föregående månad.

Den japanska centralbankens kvartalsvisa Tankan- rapport visade att den japanska tillverkningsindustrins bedömning av konjunkturläget förbättrades under det tredje kvartalet. Indexnivån steg till 2 från -9 under det andra kvartalet, vilket var i linje med analytikernas förväntningar enligt Bloomberg News snittestimat. På aktiemarknaden jämfördes dock indexnivån för det tredje kvartalet med nivån 6 för det första kvartalet, det vill säga innan de japanska naturkatastroferna i mars, och fick därmed en negativ tolkning.

Även asiatiska bolag med anknytning till råvaror backade. Gruvjätten BHP Billiton tappade 2,8 procent i Sydney. Aluminium Corporation of China var ned 4,6 procent och oljebolaget Cnooc backade 7,5 procent i Hong Kong.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?