Stockholmsbörsen: Rapporter lyfter

Kurserna på Stockholmsbörsen inleder något uppåt på fredagen. Rapportbolagen styr riktningen på börsen.

I täten för uppgången går SSAB och JM efter att ha presenterat starka rapporter. De cykliska bolagen har en bättre utveckling än de ocykliska bolagen. Även de ledande Europabörserna visar på uppgångar i varierande omfattning.

SIX Generalindex var klockan 10.07 upp 0,5 procent till 308 och OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.034. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 3,3 miljarder kronor.

SSAB:s resultat fullkomligen demolerade analytikernas förväntningar. Resultatet före skatt på 392 miljoner kronor i kvartalet var hela 59 procent över förväntningarna enligt SIX Estimates konsensus. Sett på försäljningen så var den mer i linje med förväntningarna.

Utsikterna på kort sikt är fortsatt osäkra och den tydliga återhämtningen stålbolaget såg i början av året har planat ut, men den totala lagernivån i förädlingskedjan är låg. Aktien höjdes med 11 procent till 69,90 kronor.

En annan rapportrökare var JM som förbättrades med 12 procent till 122,25 kronor. Bygg- och fastighetsbolaget presenterade ett resultat före skatt som var 26 procent bättre än förväntningarna.

JM har sett en något avvaktande efterfrågan på bostäder i inledningen av hösten. Den goda försäljnings- och bokningsnivån medger enligt bolagets vd Johan Skoglund en fortsatt hög nivå av produktionsstarter.

Electrolux ställdes upp 6,7 procent till 126,40 kronor. Rapporten för det tredje kvartalet bjöd på ett resultat efter finansnetto som var 15 procent bättre än vad marknaden hade räknat med.

Som ett resultat av det svaga marknadsläget på de mogna marknaderna kommer bolaget att ytterligare anpassa sin produktionskapacitet i Nordamerika och Västeuropa för att öka kapacitetsutnyttjandet.

Vitvarutillverkaren skruvar i rapporten även ned sin helårets förväntning på efterfrågan i Europa och Nordamerika.

Assa Abloy meddelade, förutom siffror över resultatet i kvartalet, om förvärvet av Albany Door som beräknas omsätta 1,1 miljarder kronor i år. Förvärvet ska komma att bidra positivt till vinsten per aktie för Assa från start.

Låskoncernens resultat före skatt inkom 5,3 procent över förväntningarna. Asien visade fortsatt stark tillväxt, Europa och Afrika visade på en viss förbättring medan Nordamerika, Sydamerika och Australien visade en svag utveckling. Aktien steg 2,5 procent.

Betsson var upp 7,5 procent efter att ha presenterat ett resultat efter finansnetto på 147 miljoner kronor, vilket var knappt 10 procent över det väntade värdet. Spelbolaget ser en fortsatt starkt växande marknad och avser att växa mer. Utvecklingen i oktober, som brukar vara den starkaste månaden för Betsson, var dock något sämre än vad bolaget hade räknat med.

Billerud levererade ett resultat över förväntningarna och aktien belönades med en uppgång på 3,9 procent. En viss osäkerhet präglar marknaden för förpacknings- och massaproducenten vid början av det fjärde kvartalet.

Rezidors rapport mottogs däremot inte lika varmt av investerarna som handlade ned aktien 4,0 procent. Ebitda-resultatet på 15 miljoner euro nådde inte upp till förväntningarna på 20 miljoner euro.

Morphic tappade mark och noterade en nedgång på 6,7 procent efter att kvartalsförlusten ökade i storlek jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan.

Merparten av dagens tunga rapporter har redan inkommit. NCC väntas dock släppa sin rapport vid lunchtid idag. Från USA presenteras senare i eftermiddag data över Michiganindex i oktober och privatkonsumtion för september.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Rätt försäkring ger ekonomisk trygghet och minskad risk till långtidssjukskrivning

En sjukförsäkring ska skydda privatekonomin om du blir sjuk en längre tid. Men minst lika viktigt är skyddet i försäkringen som kan bidra till att minska risken för en långtidssjukskrivning. Euro Accidents skydd hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta – en stor vinst för både individen, företaget och samhället. 

Om du skulle skada dig eller bli sjuk är det bra att ha en sjukförsäkring, då kan du få ut upp till 90 procent av din lön. Det minskar oron för att privatekonomin ska drabbas hårt om du blir sjukskriven under en längre tid. Resultatet är en tryggare ekonomisk situation och mindre stress. Även om en sjukförsäkring skyddar rent ekonomiskt kan en längre tids sjukskrivning få oönskade konsekvenser för hälsa, livsstil, sociala kontakter, karriärmöjligheter och inkomstutveckling. 

En modern sjukförsäkring

I dag finns det mycket kunskap som visar att det går att förhindra eller förkorta en sjukskrivning genom att agera tidigt och snabbt vid tecken på ohälsa. Några som har lång erfarenhet av det är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring. De har skapat en sjukförsäkring, PlanSjuk, som laddats med förebyggande delar för att motverka ohälsa och minska risken för en längre sjukskrivning.

– Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv; många blir långtidssjuka av stress eller andra psykosociala faktorer. Arbetsgivaren behöver då täcka upp frånvaron och betala sjukersättning för sin medarbetare. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som kan gå in redan vid de första tecknen på att en anställd inte mår bra. Det är bra för både medarbetaren och arbetsgivaren, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension på Euro Accident Livförsäkring.

Det här är skillnaden mellan en sjukförsäkring och en sjukvårdsförsäkring

Vid sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättning som kompenserar medarbetarens förlorade inkomst, ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring. Rehabiliteringsstödet kan sättas in redan när det finns tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa en medarbetare som varit sjukskriven att komma tillbaka i arbete. 

Så fungerar Euro Accidents rehabilitering

Goda chanser att hjälpa

Euro Accident har arbetat med rehabilitering i sina försäkringar sedan 2005. I dag blir åtta av tio försäkrade som kommer in i företagets rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring inte långtidsfrånvarande.

– Vi kan göra skillnad om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt. Då har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Samtalsstöd kan räcka långt

Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera telefon- eller videosamtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach, vilket ingår i försäkringen. För att använda det behövs ingen inblandning av varken chef eller Euro Accident.

– Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Fakta om Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk, en helhetsförsäkring som företag tecknar för sina medarbetare:

Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach.

Chefs- och HR-stöd.

Rehabiliteringsstöd.

Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall.

Läs mer om Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk!

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?