1515
Annons

Stockholmsbörsen: Rapporter lyfter

Kurserna på Stockholmsbörsen inleder något uppåt på fredagen. Rapportbolagen styr riktningen på börsen.

I täten för uppgången går SSAB och JM efter att ha presenterat starka rapporter. De cykliska bolagen har en bättre utveckling än de ocykliska bolagen. Även de ledande Europabörserna visar på uppgångar i varierande omfattning.

SIX Generalindex var klockan 10.07 upp 0,5 procent till 308 och OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.034. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 3,3 miljarder kronor.

SSAB:s resultat fullkomligen demolerade analytikernas förväntningar. Resultatet före skatt på 392 miljoner kronor i kvartalet var hela 59 procent över förväntningarna enligt SIX Estimates konsensus. Sett på försäljningen så var den mer i linje med förväntningarna.

Utsikterna på kort sikt är fortsatt osäkra och den tydliga återhämtningen stålbolaget såg i början av året har planat ut, men den totala lagernivån i förädlingskedjan är låg. Aktien höjdes med 11 procent till 69,90 kronor.

En annan rapportrökare var JM som förbättrades med 12 procent till 122,25 kronor. Bygg- och fastighetsbolaget presenterade ett resultat före skatt som var 26 procent bättre än förväntningarna.

JM har sett en något avvaktande efterfrågan på bostäder i inledningen av hösten. Den goda försäljnings- och bokningsnivån medger enligt bolagets vd Johan Skoglund en fortsatt hög nivå av produktionsstarter.

Electrolux ställdes upp 6,7 procent till 126,40 kronor. Rapporten för det tredje kvartalet bjöd på ett resultat efter finansnetto som var 15 procent bättre än vad marknaden hade räknat med.

Som ett resultat av det svaga marknadsläget på de mogna marknaderna kommer bolaget att ytterligare anpassa sin produktionskapacitet i Nordamerika och Västeuropa för att öka kapacitetsutnyttjandet.

Vitvarutillverkaren skruvar i rapporten även ned sin helårets förväntning på efterfrågan i Europa och Nordamerika.

Assa Abloy meddelade, förutom siffror över resultatet i kvartalet, om förvärvet av Albany Door som beräknas omsätta 1,1 miljarder kronor i år. Förvärvet ska komma att bidra positivt till vinsten per aktie för Assa från start.

Låskoncernens resultat före skatt inkom 5,3 procent över förväntningarna. Asien visade fortsatt stark tillväxt, Europa och Afrika visade på en viss förbättring medan Nordamerika, Sydamerika och Australien visade en svag utveckling. Aktien steg 2,5 procent.

Betsson var upp 7,5 procent efter att ha presenterat ett resultat efter finansnetto på 147 miljoner kronor, vilket var knappt 10 procent över det väntade värdet. Spelbolaget ser en fortsatt starkt växande marknad och avser att växa mer. Utvecklingen i oktober, som brukar vara den starkaste månaden för Betsson, var dock något sämre än vad bolaget hade räknat med.

Billerud levererade ett resultat över förväntningarna och aktien belönades med en uppgång på 3,9 procent. En viss osäkerhet präglar marknaden för förpacknings- och massaproducenten vid början av det fjärde kvartalet.

Rezidors rapport mottogs däremot inte lika varmt av investerarna som handlade ned aktien 4,0 procent. Ebitda-resultatet på 15 miljoner euro nådde inte upp till förväntningarna på 20 miljoner euro.

Morphic tappade mark och noterade en nedgång på 6,7 procent efter att kvartalsförlusten ökade i storlek jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan.

Merparten av dagens tunga rapporter har redan inkommit. NCC väntas dock släppa sin rapport vid lunchtid idag. Från USA presenteras senare i eftermiddag data över Michiganindex i oktober och privatkonsumtion för september.


Innehåll från Recap EnergyAnnons

Recap investerar 25 miljoner i VänerEnergis elnät

När fordonsflottor och industrier elektrifieras och mer förnybar energi produceras och kopplas upp ökar kraven på elnätet. Det är för sent för att hinna bygga bort problemen som redan har uppstått – men batterier kan snabbt lösa flera brister. 

De senaste 15 åren har det uppstått flaskhalsar i det svenska elnätet. Överföringskapaciteten från norr till söder är inte tillräcklig, och på regional nivå finns det inte tillräcklig kapacitet för att företag ska kunna utöka och elektrifiera sina verksamheter. 

– Tydliga exempel är godsterminaler utanför storstäderna som redan nu elektrifierar sina fordonsflottor. Problemet är att det inte finns tillräcklig kapacitet för att ladda fordonen vid terminalerna. Verkligheten och kraven från samhället matchar alltså inte dagens infrastruktur, säger Marco Berggren, vd på Recap Energy som utvecklar och finansierar projekt inom förnybar energi och energilager. 

Industribatterier stöttar upp elnätet

En annan stor utmaning är att ökningen av det som kallas intermittent energiproduktion (varierande i effekt och icke-styrbar, som vindkraft) gör att frekvensen i elnätet inte håller sig stabil. Dessa variationer stör elnätet och kan förstöra kringliggande transmissionsanläggningar. För att utrustning inte ska ta skada behöver frekvensen regleras och hållas under 50 hertz. 

– Den enda lösningen för frekvensreglering utan fördröjning är ett batteri. Det råder i dag konsensus bland energibolag, distributionsbolag och andra aktörer som jobbar med transmission att det är batterier som behövs för att stötta upp elnätet, säger Marco Berggren och fortsätter: 

– Svenska kraftnät räknar med att lägga över tre miljarder kronor per år på tjänster för frekvensreglering redan 2023. De inser att det inte går att bygga bort utmaningarna på kort sikt. 

Hyr ut batterier som en delad tjänst

Recap Energy vill vara en del av lösningen, och erbjuder därför Battery as a Service (BaaS). Kunderna är främst lokala energibolag och industriföretag. 

– Ett lokalt energidistributionsbolag har stor nytta av batterier för hantera sina toppar av energiuttag från de regionala näten, men det skulle inte vara lönsamt för dem att investera i ett eget batteri enbart i det syftet. Genom Recaps smarta styrsystem kan de hyra ett industribatteri under timmarna de faktiskt använder det och enbart betala för den tiden, förklarar Marco Berggren.  

Samma hyrupplägg kan användas av industrier, som kan ladda sina elfordon med batteriets lagrade energi för att slippa gå över den kontrakterade kapaciteteten för elnätet. När batteriet inte används ställer Recap Energy det till förfogande för Svenska kraftnät.

I mitten av maj investerade Recap Energy i batterier till ett värde av 25 miljoner kronor som görs tillgängliga för VänerEnergi genom ett hyresavtal. Recap Energy har dessutom förberett för att investera närmare en miljard kronor i batterier de kommande två till tre åren. Målet är självklart – bolaget ska vara med och lösa samhällsproblemet med brister i elnätet och möjliggöra omställningen till förnyelsebar energi. 

Titta på Recap Energys seminarium om batteridelningsekonomi den 4 juli.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Recap Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?