Råvaror: Rekyl nedåt

Efter de kraftiga prisuppgångarna på torsdagen var det dags för en andhämtning när handeln på råvarumarknaden fortsatte på fredagsmorgonen. Såväl råolja som metaller öppnade nedåt.

Det europeiska krispaketet och amerikansk BNP- statistik satte fart på priserna under torsdagen och lyfte flertalet råvaror markant, vilket gjorde marknaden känslig för vinsthemtagningar. Svag japansk industriproduktionsstatistik lyftes också fram som en faktor som dämpade köpintresset.

"Det kommer att minska efterfrågan på råolja och sätter press på priset", säger Jonathan Barratt, chef för Commodity Broking Services i Sydney, i en kommentar till Bloomberg News.

Nedgångarna till trots kan råvarumarknaden gå mot ett mycket starkt veckofacit. På råoljemarknaden handlades WTI- oljan till 93:42 dollar vid 8.50-tiden, ned en halv dollar från torsdagen, men klart över förra fredagens stängning på 87:40 dollar. Det motsvarar en uppgång på nära 7 procent i skrivande stund.

Brentoljan var ned 0:38 dollar till 111:70 under morgonen.

På basmetallmarknaden handlades flertalet metaller lägre, med undantag för tenn som byggde på uppgången från dagen innan genom att lägga till ytterligare 50 dollar till 22.100.

Kopparterminen, som klättrade 465 dollar på torsdagen, var ned 35 dollar till 8.110 dollar per ton. Zinken var samtidigt relativt stabil, -1 dollar, efter att ha klättrat 90 dollar dagen innan. Priset ligger på 1.943 dollar per ton.

Aluminium var ned 10 dollar till 2.245, medan nickel var ned 150 dollar till 19.750.

På ädelmetallmarknaden fortsätter spotpriset på guld att röra sig synkroniserat med mer konjunkturkänsliga råvaror, tvärt emot det traditionella handelsmönstret. Något före klockan 9 var guldet ned 5.53 dollar till drygt 1.739.

Silvret var upp 0:23 dollar till 35:34.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

De tillverkar lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef. 

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag. 

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger: 

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal. 

Bidrar i arbetet med att bekämpa pandemin 

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling. 

Fakta

Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?